Reklama

Reklama

Malá mořská víla

  • USA The Little Mermaid (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Malá mořská víla je oblíbený příběh Ariel, překrásné a zvídavé mladé mořské víly toužící po dobrodružství. Nejmladší a zároveň nejsvéhlavější z dcer krále oceánů Tritona touží poznat svět na souši, a tak vyplouvá na hladinu. Při jedné z takových výprav se zamiluje do šarmantního prince Erika. Přestože mají mořské víly zapovězeno stýkat se s lidmi, Ariel se rozhodne poslechnout své srdce. Uzavře dohodu se záludnou mořskou čarodějnicí Uršulou, která jí umožní poznat život na souši, ale přitom tajně usiluje o Arielin život, jakož i královskou korunu jejího otce. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (218)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Strašně tmavé a nechutně moderní. Rvaní politiky a statistiky do královských konverzací byť dobře míněné ničí onu pohádkovou atmosféru. Nesympatická královna matka, divný princ, přepálená délka. Děsivý Sebastian jehož oči mě budou strašit ve snech je jedinou kaňkou na jinak povedeném vizuálním převedení. Halle Baileys docela příjemná, Bardem super, ale mnohem raději si pustím kreslenou verzi. ()

kenkaku odpad!

všechny recenze uživatele

IMDB rating: “Unusual activity! Our rating mechanism has detected unusual voting activity on this title. To preserve the reliability of our rating system, an alternate weighting calculation has been applied.” (Neobvyklá aktivita! Náš mechanismus hodnocení zjistil neobvyklou aktivitu při hlasování o tomto titulu. Abychom zachovali spolehlivost našeho ratingového systému, byl použit alternativní výpočet hodnocení.) V praxi to znamená, že místo skutečných 4.6 se zobrazuje 7.0 …více nemá smysl komentovat. ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Malá mořská víla je jedna z těch pohádek, co poměrně často běžely na mých VHSkách, jen jsem před pár lety zjistil, že si ji nepamatuji tak dobře, nebo se mi to míchá se seriálem. Hraná adaptace mě však na rozdíl od mého milovaného Aladdina od začátku nezajímala a to mě nechává chladným pravidelná woke kontroverze kolem, co je dnes u každého druhého očekávaného filmu.  Je však až komické jak se Disney snaží o "správnou míru etnicity" a každá hlavní postava má rodiče jiné barvy pleti. A třeba Javier Bardem je totální král, jelikož zplodil bělošku, černošku i asiatku s jednou ženou. To je ovšem ten nejmenší problém, více mi vadilo, jak je to celé laděné do podivné potemnělé barvy, minimálně prvních 45 min pod vodou než se dostaneme na prosluněnou souš. Stopáž je další z problémů této doby, kdy film má naprosto nesmyslných 130 minut a ačkoliv já osobně se neumím věcí zbavovat, půl hodina dolů by filmu jen prospěla, viz původní animák. Vlastně mě nejvíc bavila závěrečná předigitalizovaná (ovšem to je celý film, i když se prý natáčelo i v Itálii, stejně to všecko vypadá jak ze studia) půl hodina a ta nakonec notně vylepšila mé dojmy. Vím, že se nedočkáme, ale Disney by konečně zas měl najet na nějaké originální látky. ()

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Původní Malá mořská víla je jednou z mála Disneyho pohádek, které jsem jako malý pravidelně sledoval. Jak už je tomu ale u Disneyho hraných remaků zvykem, filmy naprosto ztrácí kouzlo originálu, kdy kupříkladu realistická zvířata nepůsobí úplně nejlépe a z nějakého důvodu mají tvůrci potřebu opět natáhnout stopáž. Chápu, že hraný film funguje jinak než animace, ale prodloužit adaptaci o 50 minut je naprosto zbytečné. Globalizace je tu pochopitelně opět znát, kdy je na evropský folklor roubovaná americká ideologie, ale co už. Herečka je víceméně schopná, kdy mi ve srovnání s ostatními herci přišla o stupeň lepší. I jinak skvělý Bardem mi tu přišel nějaký toporný. Možná je to ale i těmi efekty, které místy působí i nedodělaně, čímž Hollywood kvůli neplacení animátorů teďka trpí. Už s těmi hranými adaptacemi prosím přestaňte. A nebo když už, snažte se respektovat jedinečnost původní kultury, ze které vychází. Hodnocení: 40 % ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Já bych upřímně Malou mořskou vílu zas až tak černě neviděl, tedy samozřejmě až na samotnou Ariel a matku prince 8D, u níž jsem ovšem popravdě skutečně význam její odlišné pleti od ostatních členů královské rodiny a služebnictva jaksi vůbec nepochopil, je ale asi zbytečné se v tom jakkoliv vrtat, prostě je jen třeba si na takovéto nesmysly už definitivně jednou provždy zvyknout, každopádně abych se ale vyjádřil přímo k tmavěji pojaté Malé mořské víle, já v tom problém vůbec nevidím, jelikož její představitelka Halle Bailey je velmi sympatické děvče, a myslím, že řešit barvu pleti hlavní hrdinky je tak v tomto případě prostě zbytečné, i když by možná se mnou jistý pan Andersen třeba nesouhlasil, no doba je ale taková jaká je a já jsem přesvědčen, že se dočkáme v budoucnu ještě daleko větších bizárů, než nějaké snědší mořské víly. Nyní už ale k samotnému filmu. Já si zkrátka myslím, že se ve výsledku jedná o poměrně lehce stravitelnou pohádku, která disponuje především vážně svižným tempem, výraznými postavami, sympatickým obsazením a fungující atmosférou. Na druhou stranu musím určitě Malé mořské víle vytknout hudební čísla, která působili opravdu jen rušivým a bezvýznamným dojmem, a to i díky nevýraznosti jednotlivých písní, zmínit musím zbytečně přepálenou stopáž, chyběly mi tu jinak ale i nějaké odlehčenější, vtipnější momenty, a pak mě ještě fakt zklamalo zpracování podmořského světa, respektive celková kvalita efektů, která mi přišla jednoduše vzhledem k dnešním možnostem fakt nedostačující, chvílemi snad až směšná. Tudíž s odřenými oušky hodnotím tuto podívanou průměrnými 3* a celé to ukončím konstatováním, že dát tomuto zpracování klasické pohádky se vyplatí jen v případě tolerantního a nenáročného přístupu, pak se bude jednat o příjemný a nenudící zážitek, očekávat od toho cokoliv navíc ale nemá rozhodně cenu. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (27)

  • Halle Bailey na kritiku jej obsadenia povedala, že ignoruje rasistických trollov a ďalej dodala, že jej postava "nie je o rase, ale teraz, keď som ňou, ľudia nechápu, že keď si čierna, tak je to o celej komunite. Je to pre nás veľmi dôležité, že sa môžeme vidieť." (Arsenal83)
  • Na tvorbě vizuálních efektů se podílela studia ILM, Moving Picture Company, Weta FX a Framestore. (fiLLthe3DD)

Související novinky

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

10.07.2023

V celkových číslech relativně dobře, ačkoliv za sebou má několik neuspokojivých výsledků z kin a novým titulům z úspěšných franšíz se nedařilo tolik, jako v minulosti. Celkově Hollywoodské filmy na… (více)

Krásné Vánoce a PF 2023

Krásné Vánoce a PF 2023

24.12.2022

Tak dobrý filmový rok jako 2022 jsme tu dlouho neměli. “Dokonalé blockbustery” Top Gun: Maverick a Avatar: The Way of Water vrátily do kin davy diváků a náročnější obecenstvo zaplesalo u Elvise,… (více)

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

04.11.2022

Jako by těch bizarních filmových zpráv nebylo v poslední době dost, přišli nyní tvůrci dvou posledních Avengers filmů a taky snímku The Gray Man na Netflixu Anthony a Joe Russo s odhalením, že jejich… (více)

Reklama

Reklama