Reklama

Reklama

Architekt ze San Francisca Max Klein (Jeff Bridges) vidí najednou věci zřetelně. Už ví, že život je dar a čas příliš krátký pro všechny zanedbatelné malichernosti a zlobu, která doprovází naše všední dny. Změnil se od doby, kdy pohlédl smrti zblízka do tváře - a zjistil, že se nebojí. (Warner Home Video CZ)

Recenze (112)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Max jako jeden z mála přežil leteckou havárii, a ještě při tom stihl zachránit několik dalších lidí. Oproti všeobecnému očekávání odmítá jakoukoliv psychologickou pomoc, i pomoc právníka v žalobě proti letecké společnosti. Sám je totiž přesvědčen, že po této události se stal nesmrtelným, a už se mu nemůže nic stát. Jeho rodinný život se ocitá v troskách. Psycholog jej seznámí s další přeživší, mladou Carlou, která při nehodě ztratila malého syna - doufaje, že se společně z psychických problémů dostanou lépe... Peter Weir si rozhodně vzal zajímavý námět, ale chvilkama mi přišlo, jestli mu to trochu nepřerostlo přes hlavu - a chvilkama zas ne. Velkým plusem celého filmu (kromě námětu, při kterém mi, jakožto člověku bojícímu se létání, běhal mráz po zádech) je určitě herecký výkon Jeffa Bridgese, který v pohodě celý film strhl sám na sebe (a ustál). Ale ani on nezabránil tomu, že jsem se v určitých okamžicích kapku nudil (když zrovna nepadalo letadlo :) )... ()

classic 

všechny recenze uživatele

Talentovaný - austrálsky režisér, Peter Weir, je jedným z nedocenených tvorcov, pritom v jeho bravúrnych počinoch, bádať psychologický rozmer postáv, ktoré ťaží kameň na srdci - jedným takým je i Max Klein... ,( čiže - actor - Jeff Bridges, ktorý sa úžasne zhostil tohto - komplikovaného charakteru ). Ďalej si zahrali, dcéra Ingrid Bergman - Isabella Rossellini, ktorá sa na mamu - extrémne ponáša ! Alebo - Rosie Perez, ktorá je taktiež excelentná, nominácia na Oscara, je určite na mieste ! Jeff si zahral architekta - Maxa Kleina, ktorý v úvodnej - mrazivej scéne - prežil pád lietadla, zrútenie sa, haváriu, z ktorej vyviazol bez vážnejších následkov, nemá nič zlomené. Okrem neho, prežili i ďalší, ktorým Max pomáhal dostať sa do bezpečia z horiaceho lietadla, mimo dosah nebezpečenstva, do kukuričného pola. Je to zvláštne, ale Maxa to teší, čo sa stalo. Namiesto toho, aby išiel domov za ženou a synom, ide si prevetrať hlavu do Los Angeles. Stal sa z neho znovuzrodený človek, ktorý sa absolútne vymyká chápaniu - jeho okolia. K tomu ho obdivuje i malý chlapec, ktorý bol taktiež v lietadle - pri zrútení sa, pomáhal mu sa dostať von do bezpečia, teraz je dobrým samaritánom, ktorého riešia v médiach. Správne slovo by znelo ANJEL, myslí si, že je nesmrteľný ! Jedna žena, ktorá bola v lietadle, prišla o syna, k tejto žene sa Max dostane a pomôže jej sa znovu postaviť na nohy, do pozitívnej nálady, lebo sa momentálne zmieta v ťažkých depresiách, s nikým nekomunikuje, nič ju nezaujíma, akonáhle sa Max - objaví u dverách, preletí medzi nimi iskra pochopenia, začnú si medzi sebou románik, ktorý sa nedostane do väčších rozmerov. Volá sa Carla, pričom sa nemôže zmieriť so stratou malého dieťaťa, že sa viní za to, prečo ho neuchránila, nedržala ho pevne. Max jej potom predvedie názornú ukážku, že to nebolo možné... Skrátka - posttraumatický stres prežívajú ľudia, ktorým sa stane niečo na podobnom princípe, prežijú udalosť, ktorá ich emočne zasiahne, poznačí. Neskutočne výborný film, ktorý nevidieť, by bolo nemiestne, lebo vtedy by som prišiel o lukratívny - réžijný, scenáristický a herecký zážitok, aký som už dlho nevidel. Venuje sa tomu, ako ľudia žijú po tom, keď sa im stane niečo škaredé, ako sa spamätávajú, ale z pohľadu dvoch ľudí, ktorí tomu dávajú ľudský - nefalšovaný elektrický náboj ! ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Po havárii letadla povstane novodobý Ježíš Bridges, co vyvede ovečky z útrob pekla na světlo boží. Trošku mu z toho ovšem hrábne ve velíně a začne svůj život "jemně" kořenit adrenalinem: pro začátek sežere potravinu, na kterou má alergii, silnice začne přecházet způsobem, jaký odkoukal od českých chodců (já JDU a vy všichni za volantem se třeba poserte, hlavně na mě dávejte pozor, já ho totiž dávat NEHODLÁM!), sem-tam si zatancuje na okraji střechy vysoko nad ulicemi, v autě musí mít cihlu na plynu a občas v rámci terapie jiných psychoušů napálí plnou rychlostí do zdi. Tenhle život na hraně však kupodivu zneklidňuje a děsí jeho okolí. Zajímavý film, zvláštní, přemýšlivý, ale kratší stopáž nebo dynamičtější tah na bránu by mu vůbec neuškodily. Udělených 70% v tomto případě není úspěch, "Fearless" měl totiž našlápnuto do vyšších pater a k těm 4 cípatým ho dotáhl v první řadě perfektní Jeffův výkon. ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Jeff Bridges předvádí jeden ze svých parádních výkonu a ztvárnění přeživšího letecké katastrofy, hrdiny nebo šílence v jednom, je místy hodně nepochopitelné a je to menší ukázka, co dokáže trauma udělat s člověkem. Samotné chování psychiky zlomených postav mě příliš nebavilo, zvlášť proč jednají, tak jak jednají. Vlastně to není nijak zábavná podívaná a většinou jsem si říkal, proboha proč. Hlavní hrdina necítí strach po tom, čím si prošel a jedná za hranu vůči svému okolí, což ho nedělá příliš sympatickým člověkem. Weir si s dramatem pohrává, ale osobně mě nedokázal ničím zasáhnout. Poslední desetiminutovka nad uvědoměním si daru života, tenkou hranici smrti je však neskutečně působivá, ale takových scén ve filmu chybí.......5/10 ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Solidny film o teme vyrovnania sa s posttraumatickým syndromom. Herci hraju slusne. Je tu prekvapivo dost znamych xichtov. Najviac exceluje Bridges v hlavnej ulohe. Mna paradoxne najviac bavil Tom Hulce ako chamtivy pravnik. Ale vzhladom na taku zavaznu temu som cakal silnejsi emocialny zazitok. Proste ma to nejak minulo. No a naviac to ma fakt pomale tempo, takze som sa miestami aj nudil. Weir ma na konte ovela lepsie filmy, ale aj tento stoji za jedno pozretie. Mozno prave vam sadne. 6/10 ()

Galerie (51)

Zajímavosti (7)

  • Závěrečná scéna filmu je postavena na obrazu Hieronyma Bosche "Ascent do Empyreum". (Terva)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu, který napsal Rafael Yglesias. (Terva)
  • Porota Berlínského filmového festivalu udělila Rosie Perez zvláštní uznání za její výkon v roli Carly Rodrigo. (Terva)

Reklama

Reklama