Reklama

Reklama

Piknik na Hanging Rock

  • Austrálie Picnic at Hanging Rock (více)
Trailer

Obsahy(1)

Několik vysokoškolaček se vydá na den svatého Valentýna roku 1900 k Hanging Rock. Sopeční skalní masiv je svým neodolatelným kouzlem magicky přitahuje. Tři dívky s učitelkou vylezou na skály a nikdy už se nevrátí. Jedna z pohřešovaných se po čase vrátí, ale je pomatená a své zážitky nedokáže vysvětlit. Weir nechává diváka v nejistotě, co se ve skále stalo; klade důraz na tajuplnou atmosféru znepokojivé tísně plné erotického náboje.

Od začátku 70. let vnáší australský film po desetiletích hollywoodského vlivu do filmové tvorby opět své vlastní rysy. Tento film si získal mezinárodní publicitu. (Quentin T.)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (153)

gumli 

všechny recenze uživatele

Film niekde uvádzajú ako skutočnú udalosť,ale doteraz sa všetko patranie skončilo neúspechom.Pravda je asi celkom iná.Tento film je natočený podľa románu Joan Lindsay a vyšiel v roku 1967.Skalný útvar Hanging Rock je ale skutočný,je to geologický útvar vo Victorii v Austrálii.Ale v skutočnosti v pôvodnom románe,v poslednej kapitole mal ozajstný koniec,ale pred zverejnením knihy bol odstránený samotnou spisovateľkou.Ďalšie riešenie vyšlo v ďalšom vydaní v roku 1980,ale len hypotetické,ktoré riešila Yvonne Rousseau.Aj kniha sa už volala trochu ináč.Už nie Picnic At Hanging Rock,ale The Murde rs At Hanging Rock.A v roku 1987 vyšla posmrtne kniha od tej istej spisovateľky kniha pod názvom The Secret Of Hanging Rock,kde v poslednej kapitole,osemnástej,je záhada vyriešená.Ale ja to neviem,ani neviem či takáto kniha bola v Čechách alebo na Slovensku vôbec vydaná.Film sám o sebe je veľmi pekný,hudba tiež,kamera výborná.No a dej filmu je už dostatočne okomentovaný inými uživateľmi. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Neobyčejný film, který pravděpodobně nepřipomíná nic, co jsem zatím viděl (námětem o nevysvětlitelném zmizení hlavních postav mi pouze vzdáleně připomněl vynikající ruský snímek Den v Jurjevu, v němž podobně záhadně zmizí matce její dospívající syn - budiž to zde zmíněno pro úplnost). Svým způsobem mě tahle podívaná vyloženě okouzlila - krásným soundtrackem, jedinečnými australskými lokacemi, symbolickým vyzněním a především nezapomenutelnou atmosférou, která se dá slovy jen těžko popsat. Film to samozřejmě není pro každého a některé netrpělivé diváky může nudit, protože se za celou dobu nedočkají toho, že by se tam "konečně něco začalo dít", ale to je čistě jejich problém, nikoli toho filmu. Jsem velmi rád, že jsem ho mohl vidět - film mě zaujal už samotným svým názvem - a osobně mi přijde vzrušující se domýšlet, jaké vysvětlení by asi ono tajemné zmizení mohlo mít. Výjimečný filmový zážitek, jaký se poštěstí jen jednou za čas. ()

Reklama

Cimr 

všechny recenze uživatele

Jako většina ostatních tvrdím, že začátek úžasný, ale postupem času to ztrácí tempo, což je největší a v podstatě jediná výtka. Úvod filmu je jedním z nejlepších, co jsem kdy viděl - recitování Poea (Sen ve snu), do toho geniální soundtrack Bruce Smeatona, záběry na australskou krajinu a panenské dívky v bílém, jak po ní hopsají. Výborný mysteriózní film s místy až hororovou atmosférou. Bez přehánění. A jsem rád, že jsme se nedozvěděli, jak to vlastně celé bylo. O to víc si můžeme domýšlet a o to víc se můžeme bát. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Dievčatá zo školského ústavu na výlete k skalám pripomínajú skôr lesné víly, ľahkonoho sa odrážajúce od lesnej pôdy. Povievajúca beloba panenských šiat medzi stromami a rastlinami sa náhle ponorí medzi ostré špicaté skaly, nie nepodobné mega falickým útvarom, alebo akýmsi tajomne zakliatym skalným vládcom lesa. Príbeh o záhadnom zmiznutí skupinky dievčat je v druhom, cez symboly vyjadrenom, zmysle zároveň príbehom o dozrievaní a strate nevinnosti v mori naturálnej dravej živočíšnosti. Vzletné očakávania a dievčenské veštenia, či pripodobenia jednej z hrdiniek Botticelliho Venuši, sa strácajú aby sa už nikdy, nikdy neobjavili na svetle Božom v pôvodnej podobe. Film postavený na tajomnej atmosfére, pocitovom vnímaní a nádherných obrazoch patrí, spolu s Poslednou vlnou, k umelecky najhodnotnejším dielam Petra Weira. ()

Flynn 

všechny recenze uživatele

Skutečně nevím jestli mluvíme o stéjném filmu, ale asi mám jiný vkus, protože jsem se u toho hrozně nudil, a nepobral jsem ty filozofické žvásty, které se tam pořád točí, příjde mi to jako nepovedený televizní film. A nechápu jak se tam u toho mohl někdo bát, tohle je film, který by klidně mohla pustit Tv NOVA na nedělní odpoledne. Nikdy více. ()

Galerie (109)

Zajímavosti (11)

  • Herci a štáb dorazili do Adelaide 14. února, tedy v Den sv. Valentýna, kdy v roce 1900 začíná děj knihy i filmu. (džanik)
  • Do role Paní Appleyardové byla původně obsazena Vivien Merchantová. Cestou do Austrálie ale onemocněla a postavu tak nakonec ztvárnila Rachel Robertsová. (džanik)
  • Producentka Patricia Lovellová připustila, že Hanging Rock vážně naháněla hrůzu. Od natáčení navštívila ono místo pouze jednou a kvůli strachu ho musela téměř okamžitě opustit. (džanik)

Související novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Reklama

Reklama