Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krátce po manželově smrti chce vzít Rachel Lappová (Kelly McGillisová) svého syna Samuela (Lukas Haas) na výlet do Filadelfie, aby mohli uniknout každodennímu stresu. Na záchodcích na nádraží se Sam stane svědkem vraždy a jelikož je jediný, kdo dokáže identifikovat pachatele, musí pomoci ostřílenému detektivu Johnu Bookovi (Harrison Ford) s následným vyšetřováním. Krátce po zjištění, že ve zločinu jsou zapleteni také příslušníci policejního sboru, je Book postřelen a nucen potají odvézt Rachel se synkem do jejich domu mimo město. Časem se detektiv na venkově sbližuje se členy místní amenitské sekty, pomáhá lidem s pracemi a vztah mezi ním a matkou se prohlubuje. Mezitím se však nepřítel pomalu přibližuje ke svému cíli. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (203)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Jednoduše skvělý film, jeden z těch, které jsem viděl kdysi coby capart a na jejichž úžasnou atmosféru nezapomenu. Excelentní Ford, skvělá režie, hudba, jemný humor, napětí....Není to nejlepší Weir, ale velice dobrý určitě ano. "Madam, jestli toho nenecháte, tak přísahám, že vám strhnu podprsenku a uškrtím vás na ní!"__"Slyšeli jste, co mi ten amenita řekl??" ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Hraje v tom Somr, Aragorn, ta ženská z Top Gunu, Murtó ze Smrtonosné zbraně a hlavně výborný Harrison Ford. Snímku není mnoho co vytknout, kdyby ovšem divák neočekával trošku něco jiného. Ani tolik nevadí pohled na život Amišů jako spíše fakt že režisér navnadí diváka na mírně akčnější policejní snímek, aby to pak celé strhnul do rozhodnutí dvou lidí zda spolu zůstanou či ne. Na jedno podívání určitě, protože Weir zkrátka umí, ale bojím se že podruhé už snímek šanci nedostane. Scéna na záchodě je ukázkově napínavá. 60% PS: Druhá šance nastala a snímek je daleko lepší než tehdy poprvé. Vše sedí, plně soustředěný režisér, výborný Ford a já hlásím spokojenost. 75% ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Kdyby se z filmu vyhodila zhruba hodinová pasáž o tom, co obnáší takovej život mezi příslušníky amenitů, zůstal by hodně slušnej krátkej krimi-thriller. Takhle jsem neměl sílu to ani dokoukat na jeden zátah, protože jsem uprostřed začal usínat. Opravdu netušim, co je zajímavýho nebo zábavnýho na dojení krav, stavění stodoly a popijení limonády, že to muselo tvořit víc jak polovinu filmu. Když už nějakej film o amenitech, tak radši třeba Kingpin. Tam je ten jejich ujetej způsob života podanej aspoň komicky. Tohle byla prostě nuda. Takže z toho téměř 2-hodinovýho filmu je dobrejch cca 30 minut na začátku a 20 minut na konci. Jo a pak ještě musim pochválit hudbu. Ta ty Vejrovy filmy vždycky dost vylepší. Ať už tu hudbu vytvořil starej nebo mladej Jarre. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Za mňa dokonalý priemer na ktorom v dobe vzniku mohla zaujať maximálne tak tá komunita Amenitov, ale ani to už v dnešnej dobe neohúri. Dnes už sme zvyknutí na kdejakých exotov. Romantická línia je ok, ale tá thrillerová je slabučká a celkovo som mal pocit, že sa tam nič poriadne nedeje. Finále slabé. Film na jedno pozretie. Je pekné, že Ford v osemdesiatkách skúšal aj niečo iné, ale nie vždy sa z toho stala nezabudnuteľná klasika. 5/10. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Místy hodně naivní scénář plně suplují herecké výkony hlavní trojice, hlavně pak neskutečné sexuální jiskření mezi mladičkým Fordem a Kelly McGillis, které role malinko zaprášené Amišky sedla jako prdel na hrnec. Mohl bych ten filmek strhat, ale když ony ty světlá místa jsou tak intenzivní, že mi to prostě na pouze průměr jít nedá. 70% ()

Galerie (71)

Zajímavosti (14)

  • Herci i štáb se pustili do stavby stodoly. Stodola byla postavena ve skutečnosti za 1 den. (marcel5)
  • Film patří mezi oblíbené kousky režiséra Jana Svěráka - dokonce pro něj sloužil jako inspirační zdroj: "Ukradl jsem odtamtud několik věcí, které jsem použil v Obecné škole a v Koljovi. I ve Svědkovi je totiž chlapeček, který zkoumá svět dospělých. Je tam scéna, kdy zůstane sám ve dvoraně nádraží ve Filadelfii, podívá se nahoru, kde je obrovská socha archanděla, který se na něj přísně dívá. Pak je pohled od té sochy na chlapečka ztraceného dole - a to je najednou propojení dvou světů, které my dospělí nevnímáme. My se díváme po cedulích, kam máme jet a co nám hrozí za nebezpečí... ale nenapadne nás podívat se nahoru a říct si: co na mě kouká ten anděl... Dítě to dělá, zkoumá prostor jako mimozemšťan, naše znaky mu nic neříkají. Tak tuhle scénu jsem si chtěl zopakovat." (NIRO)
  • Harrison Ford roli přijal především proto, aby nebyl spojován jen s hrdiny ze sci-fi filmů a vymanil se škatulkování. (janekrubes)

Související novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Reklama

Reklama