Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do pohádek málokdy pronikala ponurá baladičnost, která neústila do šťastných konců. V tomto případě však černobílý materiál ještě umocnil tragické vyznění příběhu o zrazené lásce. Podle předlohy Jana Drdy natočil režisér Jiří Weiss film o prostém ovčákovi, jenž získá přízeň lesní víly - a od ní dokonce čarovné kapradí. Jenže daru si nerozvážný protagonista neváží, lehkomyslně se nechá naverbovat na vojnu, kde jej okouzlí vypočítavá a sobecká generálova dcera, takže na divoženku zapomene... V hlavní roli se představí někdejší herecký idol Vít Olmer, pozdější režisér. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (41)

fragre 

všechny recenze uživatele

Obrazově nádherný začátek - ten tajemný les, občas až hororově působící (na čemž má nemalou zásluhu hudba), na kterémžto pozadí obvzláště vynikne éterická krása Lesanky. A nemyslím, že by film ztrácel tempo v své turecké části, která má působivé dobrodružné pasáže. Je zde skvělý František Smolík, jako střídmější verze rokokového plukovníka z Fanfána Tulipána, a snad ještě lepší Otomar Krejča v roli krutého tureckého paši. A nad to Dana Smutná, které to jako rozmarné krásné mrše opravdu slušelo. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Kamera je skutečně skvělá, hudba působivá, poetická atmosféra skvělá. Alespoň v první polovině. Pak byla vojna a dějově i filmařsky to bylo lepší a zajímavější. Herci výteční. Zvuk mizerný. Ve výsledku mě to ale moc nebavilo, navíc se to (alespoň v mých očích) šíleně táhlo, tu délku bych se vůbec nebál snížit - třeba i o půl hodiny. Černobílá kamera tomu dost přidává, v barvě by tenhle film ztratil kouzlo. Já jsem ho ale i přesto úplně nenašel. Nevěděl jsem vůbec, co od toho čekat, takže zklamání se nedostavilo, ale bohužel ani vyložené nadšení. Zlaté kapradí je prostě průměrný film, který nemám potřebu znovu vidět, a kdybych ho neměl do školy, tak ho neuvidím ani poprvé. 65%, takže se jedná o průměr lepší. Co oceňuji, je to, že se nejedná vyloženě o pohádku a ani ten konec není zcela veselý, což je fajn. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Jiří Weiss si vypůjčuje ústřední dvojici z filmu Ďáblova past a natáčí neméně zdařilý, drsný historický příběh se špetkou pohádkového koření. Fantastická, temná atmosféra do poslední minuty a excelentní herectví ve velmi pestrém obsazení. Pro mě opravdu výjimečný film, na který bych ale nenechal žádné dítě koukat samotné. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Podobenství o lásce a hloupé krátkozrakosti. 1)  Klipoidní filmy se zběsilým střihem rád nemám, ovšem tohle je totální opak. Pomalé dlouhé záběry za hranicemi mé divácké trpělivosti mě rozčilovaly a posléze i nudily._____ 2)  Neupírám této filmové baladě (pohádka to možná byla v Drdově podání) uměleckou oprávněnost či výstižnost. Ve své době musel snímek působit velmi neobyčejně. Jen to není můj šálek kávy._____ 3)  21letému Vítu Olmerovi (ovčák) to slušelo. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (5)

  • Film byl natočen podle stejnojmenné pohádky ze sbírky České pohádky spisovatele Jana Drdy. (rodo)
  • Juru v podání Víta Olmera nadaboval Jan Tříska a postavu Lesanky, kterou hrála Karla Chadimová, namluvila Alena Kreuzmannová. (rodo)
  • Film byl natočen u příležitosti nedožitých 100. narozenin Jana Drdy. (jecmen2)

Související novinky

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama