Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Western, ve kterém psanec (Jonathan Majors) zjistí, že jeho úhlavní nepřítel (Idris Elba) bude brzo venku z vězení, a tak dá znova dohromady svůj gang, aby se pomstil. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (159)

italka63 

všechny recenze uživatele

Bylo tam tak strašně moc černo, až mi všichni tak dvacet minut splývali, jo jo. Nic zlého netušíc, těšila jsem se na Idrise, leč o filmu jsem nevěděla zhola nic, což se trochu vymstilo. Řežba zdatná a černí kovbojové evidentně formovali dějiny Západu dle svého a to ne mírumilovně. Jinak exteriéry i interiéry perfektní, soundtrack též a umělé krve, té bylo prolito potoky. Pouze průměr, leč jsou filmy horší, tak tu třetí hvězdičku dám. ()

Litvicek odpad!

všechny recenze uživatele

Tohle nedoceníš, pokud teda nejsi černý. Natočeno černými, pro černé. Sjel jsem to až do konce, bohužel se mi nepodařilo se do toho nijak zažrat. Nevýrazné postavy, akčně nudné a Idris je placený pouze za čumění a finální monolog, ve kterém se nechá dobrovolně odprásknout.. Ale je tam plno černochů, toho Oskara by to mohlo získat. ()

Reklama

BlackLass 

všechny recenze uživatele

Panno Marie, Čecháčci se tu na hodnocení zas vyřádili a vlastně vůbec nepochopili skutečnou podstatu tohoto neo-západního skvostu. Netflus poslední dobou flusá jeden výkal za druhým, ovšem Samuelův skutečný debut (ne, neodkazujte mě na rok 2013) je fresh, lehký a odsýpá rychlostí zvuku. Samozřejmě, že klasický Divoký západ vymysleli běloši, ať to zní jakkoli tautologicky. Westerny se v Hollywoodu natáčejí v podstatě ode dne, kdy vůbec vznikl. A právě nad tradicí westernů s výhradně bílými kovboji se James Samuel jen ušklíbl a svůj film obsadil téměř výhradně Afroameričany. „Bílé“ město se objevuje jen krátce a jde o pouhou karikaturu. Zkrátka skutečný rasistický ráj, krátká vsuvka od Samuelovy černošské exploze. Režisér si je jistý, že jeho představa o černém Divokém západě není o nic horší než ta o čistě bílých hrdinech westernu. Bude-li takových filmů více, pak samy vytvoří mýtus o černých kovbojích a historici budou mít co dělat, aby vysvětlili, jak to bylo „doopravdy“. Pochopte, že James Samuel fakt nemá nic společného s „poníženými a uraženými“ černošskými aktivisty Black Lives Matter. Akorát si zabírá neobsazené pole černošského tématu v dříve bílém žánru a dekonstruuje western stejně jako Jarmusch či Tarantino. Hrdinové pronášejí pompézní projevy, vizuální forma hraničí s melodramatem à la Hallmark. Běžný fanoušek žánru, schopný překousnout postavy s jinou barvou pleti, se zároveň dočká akčního vyprávění, kde postavy nejprve střílí a pak mluví. Délka stopáže je více než dvě hodiny, což je na typický western hodně, ale my tu máme western atypický, a to postmoderní složený z odkazů na jiné filmy s notnou dávkou ironie nad mýty a představami lidí, jak tomu bylo to v oné době. V přeplněném žánru vyčnívá tento kus především díky kombinaci inovativní hudby a vizuálních prvků, díky nimž je film překvapivě svěží, ale stále dobový. Hudba nás bere hluboko do temného světa gangsterů a psanců, zatímco Samuelův objektiv naplní každou scénu symbolikou a strašidelnými, avšak vysoce stylizovanými záběry. Jeden negativní faktor však spatřuji. Některá ze ‚‚zvučných‘‘ jmen jsou ve filmu špetku nevyužita. Například postava Beetzové v některých částech filmu zcela mizí a nerozkrývá svou podstatu tak, jak by mohla. A ani Lindo nemá dostatek času na obrazovce, kolik by si zasloužil, nemluvě o nějakém vývoji postavy. Máme před sebou zkrátka zábavný film standardní pro naši dobu. Jde o dynamický, ironický western, kde není ani zrnko realističnosti, kterou nám ale režisér ani jednou neslibuje. Naopak pomocí freeze frames a trochu delších pauz, než je nutné, zdůrazňuje, že jde jen o film, ve kterém je známka nějaké dobové autenticity zcela zbytečná a jakýkoli podtext hledat divák skutečně nemusí. 48 % zcela neadekvátní, stačí mrknout na Rotten Tomatoes. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $-miliónov║ Tak už asi viac viac sa ani nedá sprzniť western. To im už asi riadne vyšíva v tej amerike, keď pretočia na ruby aj to čo sa nedá. Ako mali sme tu hlavné černosské postavy v nových Siedmych statočných či Divokom Djangovi ale tam boli dosadené decentne a neotravovali. Ale tento pokus ako moc nevyšiel. Ako keď zavriem oči tak, vizual a hudba sú fajn ale tie obrázky k tomu - ten príbeh o černošských kovbojschýh gerojov okupujúcych celé miestá, až po okraj je teda fakt riadne na facku a na vrch príšerná trápna réžia, ktorá chce byť strašne ale strašne COOOL.   /25%/ ()

drake31 

všechny recenze uživatele

Jeymes Samuel so svojou režisérskou prvotinou zažiaril, a The Harder They Fall je jedným z najcoolovejších, najštýlovejších, a najosviežujúcejších filmov roku. Prvých desať minút má viacej swagu v rámci vizuálu, soundtracku, či titulkov než mnohé filmy počas dvoch hodín. Skvelá kamera, soundtrack ktorý je absolútny banger ako aj score od samotného Samuela, či tá hráva farebnosť naprieč filmom dodávajú ten spomínaný štýl a cool (taktiež aj vtip na čele s White Town). Cast je samozrejme famózny - bodaj by som to netvrdil, keď sú v ňom dvaja z mojich najobľúbenejších hercov súčasnosti (Stanfield & Majors), a to nehovorím o ďalších menách z radu hereckej (black) excelencie, kde všetci pull off a “holy fuck you’re cool as shit” look (ukradnuté z Twitteru). Podobne ako AppleCore píše vo svojom komentári, aj ja som toho názoru že mať to viacej svižnejších a hravých dialógov aj ja by som išiel do plného počtu, a v mojom ponímaní aj tempo filmu je kade-tade čo nie je zrovna najlepšie pri 140 minútovom filme. The Harder They Fall je zábavný western so skvelými momentmi, ktorý poteší hlavne preto, že v dnešnej dobe tých mainstreamových westernov veľa nedostávame... no je taktiež filmom pri ktorom ma najviac zamrzí a zabíja tá odporná rasistická ignorancia niektorých užívateľov *sigh* 4.5* ()

Galerie (268)

Zajímavosti (8)

  • Český i anglický název jsou druhou polovinou přísloví, které zní celé takto: „Čím větší vzlet, tím tvrdší pád.“ (sator)
  • Bass Reeves (Delroy Lindo) byl první černý americký Marshall západně od Mississippi. (gavosh)
  • Nat Love (Jonathan Majors) byl skutečným kovbojem na starém západě a dokonce napsal autobiografii nazvanou „The Life and Adventures of Nat Love: A True History of Slavery Days“, která vyšla v roce 1907. (gavosh)

Související novinky

Steven Spielberg chystá svůj první western

Steven Spielberg chystá svůj první western

08.12.2021

Legendární režisér Steven Spielberg (Čelisti, Dobyvatelé ztracené archy, Zachraňte vojína Ryana) oznámil, že jeho dalším snímkem bude příspěvek do westernového žánru. 74letý filmař si letos splnil… (více)

Reklama

Reklama