Reklama

Reklama

Pěreval Ďatlova

(seriál)
  • Rusko Перевал Дятлова (více)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Leden 1959, v ledovém pohoří Ural v Sovětském svazu se skupina devíti studentů vydala na lyžařskou túru. Přestože jsou to všichni zkušení turisté, nikdy se jim nepodaří dosáhnout cíle. Když se jejich těla objeví po měsíci od incidentu, nechá to místní vyšetřovatele zmatené. Jejich stan byl rozříznut zevnitř, polonahá těla nalezena až stovky metrů daleko. Do oblasti incidentu přijíždí Oleg, major KGB a veterán druhé světové války, který je k případu přidělen jako vyšetřovatel. S pomocí Kaťji, místní soudní lékařky, je odhodlán najít pravdu. Čím více však případ šetří, tím více je mu to jasné; důvod, proč studenti zemřeli, se nikdo nikdy nedozví. Nikdo nikdy nepozná pravdu. Nikdo, až na něj. (PozorGranat)

(více)

Recenze (118)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Dostali jste mě. Mám o Ďatlovově výpravě nejen vstřebaný kdejaký dokument (překvapivě dobrý je tento český originál) či různě kvalitní filmy, ale i pár knih. Teď jsem zhlédl naprosto skvělý typ hraného dokumentu chytře doplněný detektivkou. Přimíchány ingredience tajemna včetně falešných stop, akce, napětí... Vystylovaný vzhled + zvuk, dobré předvedení traumat a prokletí (válka)... Zkrátka vysoká škola kinematografie. Sympatičtí herci (překvapivě nejvíc mě bavila postava Zolotarjova a Dubininy). Osudovost a propojenost. Karma. Jo. Probrány všechny, i méně příčetné hypotézy, zavrženy a předvedena ta zdaleka nejpravděpodobnější. Nesedí sice ve všem, ale dobré to bylo.  P.S. vůbec mi nepřišla nepatřičná jakási "komsomolská nadšenost" mládeže. V té době a jejich věku skutečně asi byli takto co na srdci, to na jazyku. ()

AllShallFall 

všechny recenze uživatele

Mám z toho takové smíšené pocity. Smrt skupiny se popisuje jako záhadná. Mystériem to bylo doslova natřískané. Ale skončilo to tak, jak vlastně nejhůř mohlo a zároveň asi nejvíce logicky. Ale i přesto visí nad tím mnoho otazníků. Ty si divák musí polozit sám, až dojde do konce. Byly zde použity materiály, které si žádají větší vysvětlení. Já nevěřím jen tak jednomu lacinému odbytí. Za smrtí skupiny bude neco víc. V to věřím. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Byl to pro mne docela boj, protože jak ví každý, kdo mě trochu zná, podívat se na seriál který zrovna neběží v televizi je pro mě při mé současné filmové lenosti velmi obtížné bez ohledu na to, jestli se mi to líbí nebo ne. Tentokrát jsem dal pět dílů na první dobrou, ale pak mi trvalo čtyři týdny dokopat se ke zbylým třem, i když jsem byl spokojen. Každopádně k dílu samému. Nejsem žádný stoupenec záhad, nadpřirozena, UFO, všelijakých konspirací a podobných pytlákovin, takže v zásadě racionální pohled na osud Ďatlovovy výpravy mi plně vyhovoval. Tvůrci sice hlavně ze začátku trochu klamou tělem, leč různé odkazy na mystično, UFO a podobně jsou logicky jen falešné stopy a celé to směřuje ke zcela přirozenému vysvětlení. Je to poměrně napínavé a zvláště černobílé části rekonstruující osud výpravy jsou mrazivé, dojemné, dokonce i veselé na správných místech. Poslední epizoda velmi emotivní a když člověk ví, že je všechno počínání marné, je to opravdu smutné. Části s vyšetřováním a válečné flashbacky občas nějakou tu vadu na kráse mají. Např. v roce 1959, dva roky po Sputniku, by agenta KGB těžko překvapila informace o dosahu rakety R-7. Taky jsem nepochopil, proč ten důstojník z ostrahy lágru vlastně před vyšetřovatelem utíkal, když ho chtěl vyslechnout (tam mi rovněž chybělo uzavření linky s uprchlým muklem). Nebo tohle. Hrdina přijde o rodinu při náletu krátce před koncem války. V dubnu 1945 mělo to, co ještě zbylo z Luftwaffe, úplně jiné starosti (a možnosti) než bombardovat ruský týl (či se nahánět s jedním nákladním automobilem ZiL někde na louce). Takových ne moc logických momentů naštěstí není moc, takže nestihnou mnoho pokazit. Atmosféra je jinak skvělá, stále se něco děje aniž by to ztrácelo přehlednost a výprava stojí za to. Kol a kolem bych si něco podobného dal rád v brzké době zase. P. S. Uživatel Thoth povinně zahájí  odvykací kůru. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Se přiznám, že jsem o téhle záhadné smrti devíti zkušených turistů neměl tuchu. Ale koukám, že konspirací je plnej net. Tvůrci udělali maximum, aby seriál zapadl přesně mezi skutečný kriminální příběh a výskyt přírodního jevu. Navíc prý měli přístup k archivům a utajovaným dokumentům s podrobnými informacemi z tehdejšího vyšetřování. Černobílé pasáže působily tak věrohodně, že poslední díl byl vrchol smutku. Tohle se rusům moc povedlo, takže jasnejch pět. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Stará záhadná udalosť, ktorá mi bola dobre známa a o ktorej som vedel, že ju obklopuje mnoho teórii, vrátane tých konšpiračných. O výskume z roku 2015 som nemal ani tušenia a nevedel som teda, že už sa stanovila najpravdepodobnejšia verzia toho, čo sa vlastne v Ďatlovom priesmyku stalo. O tom bol môj zážitok zo seriálu najmä ku koncu väčší. Pěreval Ďatlova presne kopíruje to, čo si o záhadnej udalosti ľydia dlho mysleli a preto voľne precháda od mysteriózneho spracovania až k tomu reálnemu. Záverečná časť bola veľmi emotívne natočená. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (11)

  • Nepárne epizódy, ktoré ukazujú vyšetrovanie a sú vo farbe, boli nakrútené na 16 mm film. Párne epizódy sú nakrútené na digitálnu kameru. (_marduk_)
  • Herca Pjotr Fjodorov, ktorý stvárnil postavu vyšetrovateľa KGB Olega, oslovil agent pre hlavnú rolu. Keď sa dozvedel, že budú viacerí režiséri a ktorí, spoluprácu odmietol. Neskôr zmenil rozhodnutie. (Mikecat)
  • Epizoda obsahuje potitulkovou scénu. (Duoscop)

Reklama

Reklama