Reklama

Reklama

Pěreval Ďatlova

(seriál)
  • Rusko Перевал Дятлова (více)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Leden 1959, v ledovém pohoří Ural v Sovětském svazu se skupina devíti studentů vydala na lyžařskou túru. Přestože jsou to všichni zkušení turisté, nikdy se jim nepodaří dosáhnout cíle. Když se jejich těla objeví po měsíci od incidentu, nechá to místní vyšetřovatele zmatené. Jejich stan byl rozříznut zevnitř, polonahá těla nalezena až stovky metrů daleko. Do oblasti incidentu přijíždí Oleg, major KGB a veterán druhé světové války, který je k případu přidělen jako vyšetřovatel. S pomocí Kaťji, místní soudní lékařky, je odhodlán najít pravdu. Čím více však případ šetří, tím více je mu to jasné; důvod, proč studenti zemřeli, se nikdo nikdy nedozví. Nikdo nikdy nepozná pravdu. Nikdo, až na něj. (PozorGranat)

(více)

Recenze (118)

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Väčšinou neznášam mysteriózne bludy, ktoré ku koncu nedávajú nijaké racionálne vysvetlenie. Ale tu mi to, naopak, chýbalo. Z niečoho, čo by som viac ocenila ako mystérium, sa vyvŕbila banálna, racionálna príčina. Keby tam bol viac rozvinutý nacistický okultizmus, a nie iba v jednej či dvoch častiach, alebo mýtus o tej ježibabe v lesoch, či čo to bolo, tak by som dala plný počet. A hlavne, keby posledné dve časti neboli tak ztrochu muka. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Více ruské tvorby do našich zeměpisných šířek! Zánik Ďatlovovy výpravy z roku 1959 je mi zcela neznámé téma, v prostoru pohoří Ural dojde ke smrti 9 lidí, je povolán speciální vyšetřovatel, major KGB Oleg. Vyšetřovacích verzí je více (Sorni Nai, UFO, atd.), a jsou postupně představovány. Navíc Olega i další zúčastněné pronásledují vzpomínky na válku. Mrazivá mysteriózní a hororová atmosféra, kdy se fakt bojíte... Perfektní mix žánrů, který přináší působivé vyšetřování i pohled do duše sovětského člověka, pro kterého ještě v některých případech válka neskončila. Mohu jen litovat nedokonalé technické kvality ripu při sledování tohle by si zasloužilo vydání na DVD nebo Blueray a šel bych do toho. ()

Reklama

AllShallFall 

všechny recenze uživatele

Mám z toho takové smíšené pocity. Smrt skupiny se popisuje jako záhadná. Mystériem to bylo doslova natřískané. Ale skončilo to tak, jak vlastně nejhůř mohlo a zároveň asi nejvíce logicky. Ale i přesto visí nad tím mnoho otazníků. Ty si divák musí polozit sám, až dojde do konce. Byly zde použity materiály, které si žádají větší vysvětlení. Já nevěřím jen tak jednomu lacinému odbytí. Za smrtí skupiny bude neco víc. V to věřím. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rusové se do toho v tomto seriálu naplno opřeli, a způsobili mi tak velice milé překvapení. Podařilo se jim výborně zachytit atmosféru končících padesátých let (až na příliš empatické důstojníky KGB), při níž se pustili do uvažování nad tím, co mohlo způsobit tragédii turistické výpravy. K finálnímu výsledku rozhodně nesměřovali přímou cestou; občas zakličkovali jako kofeinem nabuzený rozverný zajíc, a příběh tak byl zajímavější, než bych čekal. Seriál bych mohl jen těžko doporučit milovníkům happy endů, ale já jsem si ho velice užil. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Djatlovovou výpravou jsem fascinován už pěknou řádku let od té doby, kdy jsem se o ní poprvé dočetl v novinách v rubrice o největších záhadách. Po x filmech, dokumentech, a jedné super knize od českého autora, se nyní dostávám i k seriálu... K seriálu, který pro tamní ruskou televizi znamená v mnoha ohledech více než předloňský Černobyl pro HBO. Pereval Datlova má očekávání naplnilo, nastiňuje totiž sto a jednu variantu možného osudu celé skupiny, důkladně se jimi probírá a nad vším teoretizuje, přičemž na konci upřednostní jednu verzi, která sice nebude po chuti úplně všem, ale v podstatě se striktně drží logiky a nepřímé úměry dohady X pravděpodobnost. Velká a důležitá věc. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (11)

  • Alexander Sergejevič Kolevatov (Jevgenij Antropov) čte během výpravy přelomový utopický vědeckofantastický román Ivana Antonoviče Jefremova s názvem „Mlhovina v Andromedě“. (peaceman)
  • Herca Pjotr Fjodorov, ktorý stvárnil postavu vyšetrovateľa KGB Olega, oslovil agent pre hlavnú rolu. Keď sa dozvedel, že budú viacerí režiséri a ktorí, spoluprácu odmietol. Neskôr zmenil rozhodnutie. (Mikecat)

Reklama

Reklama