Reklama

Reklama

Chata v Dartmooru

(festivalový název)
  • Velká Británie A Cottage on Dartmoor (více)

Obsahy(1)

Chata v Dartmooru je mistrovské dílo pozdní němé kinematografie, které v Británii platí za klasiku, ale u nás zůstává poměrně neznámé. Příběh může působit banálně: holič je zamilovaný do manikérky, ale ta jeho city neopětuje a místo toho se sama zahledí do zákazníka. Žárlivostí sžíraný holič se pokusí nechtěnému rivalovi podřezat krk (neúspěšně) a skončí ve vězení. Po letech se mu podaří utéct a hledá u svých obětí odpuštění. Jakákoliv šablonovitost je ale bohatě vykoupena vtahujícím retrospektivním vyprávěním a strhujícím vizuálním podáním, které uplatňuje invenční postupy (netradiční úhly kamery, velké detaily, rapidmontáž) pro zachycení subjektivních stavů a vypjatých okamžiků. Film tak dosahuje neobvyklé emocionální intenzity. (Noir Film Festival)

(více)

Recenze (3)

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Příběh o posedlosti ve stylu Alfreda Hitchcocka. Mladý kadeřník se zamiluje do své kolegyně, která má však zájem o jednoho ze zákazníků. Její jednání si mladík vykládá po svém a každý krok bere jako potvrzení vlastní pravdy. Jakmile přijde na jejich vztah, dojde k nehodě, díky níž skončí ve vězení, ze kterého zanedlouho uteče a rovnou zamíří ke své vyvolené. Celková atmosféra filmu je díky ústřední trojici, stejně jako kameře a příběhu, dokonalá, ale třeba scéna v kině mi přišla příliš dlouhá, zatímco jiný by byl na vrcholu blaha. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Film pre cinefilov. Zaujme pestrosťou použitých filmových postupov, organicky a inovatívne dotvárajúcich dej. Ten je najväčšou slabinou filmu. Klasická schéma nenaplnenej lásky, vedúca k pomste zo žiarlivosti, potrestanej väzením. Film ale začína útekom z basy, aby následne retrospektívne vyrozprával, čo mu predchádzalo, aby sa v závere vrátil k tomu, čo po úniku nasledovalo. 85%- ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama