Reklama

Reklama

Pojistka smrti

  • USA Double Indemnity (více)
Trailer 1

VOD (1)

Vypočítavá Phyllis Dietrichsonová (Barbara Stanwyck) a její milenec - úlisný pojišťovací agent (Fred McMurray) donutí pana Dietrichsona uzavřít životní pojistku na dvojnásobné odškodnění. Phyllisin manžel netuší, že podpisem pojistné smlouvy na svůj život zpečetil svůj další osud. Oba spiklenci naplánují dokonalý zločin a po Dietrichsonově smrti se chystají vyinkasovat pojistku. Vražda je zdánlivě perfektní, jenže nekompromisní vyšetřovatel pojišťovny (Edward G. Robinson) cítí zradu. Napjatá atmosféra ještě zhoustne, když dosavadní milenci a komplici zjistí, že si navzájem nemohou důvěřovat.Temný thriller podle skutečné události patří k mistrovským dílům režiséra Billyho Wildera. Film získal šest nominací na Cenu Akademie včetně kategorie Nejlepší film a Nejlepší herečka pro Barbaru Stanwyck. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (273)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Podle všeho se zdá, že na této pojistce něco smrdí!!! Jo smrdí to průserem pro všechny zúčastněný. Ok já neříkám, že ten film nemá něco do sebe, ale do zdejší top 300 bych ho zase neřadil. Je to ten klasický typ noiru s takzvanou femme fatale která je samozřejmě ta největší mrcha z chlapem kterej je ten největší vocas co se nechá zmanipulovat a pak se potopí do sraček. Ono svým způsobem jsou tyhle filmy jako přes kopírák, stačí vidět jeden a je to jako vidět jich deset. Nemluvě o tom, že z mýho pohledu je tady zase ta frajerka pěkně hnusná (nemůžu si pomoct, ženský z týhle doby a jejich stylizace se mi nelíbí) jo kouká jí z očí, že je pěkná svině, ale to je tak všechno určitě bych kvůli ní nevraždil. Samotná první půle mi přišla mírně naivní, protože musí bejt každýmu jasný, že ač to vymysleli sebedokonaleji, tak prostě tenhle typ zločinu nikdy nikde neprojde. No a v druhý půlce se to snaží tvůrci až moc překombinovaně vypointovat, ale ok není to zlej film má slušnou atmosféru a nijak mě nenudil jenom si myslím, že lepší 3* v tomto případě bohatě postačí.65% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Velmi solidní noirová záležitost s ne příliš okoukanými tvářemi, avšak neméně kvalitními herci. Zručný režisér Billy Wildeer natočil opravdu zdařilý snímek, který má řadu vynikajících momentů. K plnému počtu hvězdiček nechybí mnoho. Scéna se sádrou na noze ve vlaku je perfektní a finále také nemá chybu. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Po dlhej dobe opäť jeden päťkový film. Film starý ako ja, a vo svojej kategórii určite jeden z najlepších. Nečudo, keď sa pri jeho vzniku zišli James M. Cain (Poštár zvoní vždy dva krát), Raymond Chandler a Billy Wilder. Pridajte k tomu skvelé herecké výkony trojice hlavných predstaviteľov a ťažko sa bude uberať čo i len jedna hviezdička. Film nie je nijako ohromujúci, príbeh je pomerne jednoduchý, bez výrazných dejových zvratov, postavy sa vyvíjajú podľa logiky príbehu, dialógy sú nielen brilantné, ale aj napriek žánru aj vtipné. Za hlavný klad považujem, že všetko sa nachádza na svojom mieste. Wilder ako skvelý remeselník nikdy nesklame. ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Jediný kdo může konkurovat ve filmech noir Billymu Wilderovi je zase jenom Billy Wilder. Tak například John Huston nebo Alfred Hitchcock dělali zcela vynikající snímky tohoto druhu - ale Wilder stvořil čistou, esenciální genialitu. Vždyť co jiného je i Pojistka smrti - film precizní v každém detailu: strhující vyprávění, výborně napsané postavy i dialogy (na scénáři se podílel Raymond Chandler - a je to znát), úžasní herci a fascinující kamera (díky které jsem konečně pochopil, co myslel Terry Pratchett, když psal v jedné Zeměploše, že existuje tisíc odstínů černé). Nikdy nevěřte ženám, které mají vřelý vztah k cynickým pojišťovákům! A pokud jste cyničtí pojišťováci, raději nevěřte ženám vůbec! ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Billy Wilder, Raymond Chandler .. Krystalicky precizní co se osy noir žánru týče. Šarmantní, láskou poblázněný kuřák, absolutně prohnilá femme fatale, úkladná vražda, sprosté podrazy, monology. Kdyby byla příběhová linie nápaditější, možná, že by šlo i o ten nejlepší noir. S takovouhle nebudu ostatním přitakávat. 90%. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (47)

  • Film je adaptací knihy Jamese M. Caina založené na skutečném procesu s Ruth Snyder, který se odehrál ve 30. letech 20. století. (liquido26)
  • Dom používaný vo filme ako domov postavy Barbary Stanwyck dodnes stojí na ulici 6301 Quebec Drive v Los Angeles. (westerns)
  • Jednalo se o první zápornou roli Barbary Stanwyck (Phyllis Dietrichson), velmi zkušené a slavné herečky své doby. Měla pochybnosti, jestli zvládne zahrát chladnokrevnou vražedkyni a prosila Billyho Wildera, aby své rozhodnutí zvážil. Ten jí údajně řekl: „Jsi herečka, nebo zbabělec?“ Načež se zhostila role tak, jak by to asi nezvládl nikdo jiný. (thestral)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno