Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když americké manželky opustí v létě s dětmi rozpálený Manhattan, jejich obětaví pracující manželé se věnují "kladení pastí, lovu a honu", jinak řečeno, zajišťují rodinu a "trpí" ve městě. Své utrpení a samotu si zlehčují občasným zakázaným doutníčkem, nezdravým jídlem, příležitostnou sklenkou whisky a ti nejodvážnější dokonce proměňují chtivé pohledy na ženské křivky mladých krasavic ve skutek. Také Richard Sherman je typickým manhattanským manželem, který pravidelně v červenci vyprovodí ženu Helenu a synka Rickyho na nádraží, aby si užívali venkovských radovánek. Poté se chce ve vší počestnosti soustředěně věnovat své práci v nakladatelství, protože v bytě je konečně klid, nemusí nikoho zdravit a odpovídat na stále stejné otázky. Může se věnovat například korektuře nové knihy "Člověk a podvědomí", která se sice zdá nezáživná, ale její třetí kapitola "Potlačovaná vášeň u muže středního věku, její kořeny a důsledky" je svým způsobem inspirativní. I ten nejvěrnější otec od rodiny však může podlehnout pokušení, když se o patro výš nečekaně nastěhuje blonďaté sexy stvoření, roztomile naivní a nedotčené, zato s křivkami hollywoodské hvězdy. Na scénu opět přichází Marilyn Monroe ve své nezapomenutelné roli naivní a prosté dívenky, jejíž vlající sukně nad pouličním větrákem v jedné ze slavných scén tohoto filmu probouzela fantazii mužského publika mnoha generací. Předlohou k nestárnoucí konverzační komedii Billyho Wildera se stala divadelní hra herce, scenáristy a producenta Georga Axelroda (1922-2003) s původním názvem "Sedmiroční kopřivka". Po boku M. Monroe uvidíme Toma Ewella. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Ukázka z filmu 2

Recenze (156)

Composter 

všechny recenze uživatele

Ano, slavná scéna zde je. I úžasná Marylin - ta je prostě skvostná. Ovšem pokud vám nesedí Tom Ewell (jako mně), budete mírně zklamáni - film je z větší části naplněn jeho monologem. Manželka s dítětem mu odjedou a následuje "chlapské" fantazírování nad vlastní existencí, které příjemně narušuje jeho "pitomoučká" sousedka. Jedna z horších wilderovek. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Doba sa za 500 rokov možno nezmenila, ale za posledných minimálne 50 dosť razantne. Susedia sa navzájom nepoznajú, nadväzovanie komunikácie a následne vzťahov je stále ťažšie a ťažšie a tak aj Slamenný vdovec pôsobí už ako značne archaická komédia a nostalgia za "starými dobrými časmi". Wilder otázku morálky ohľadom nevery nikdy príliš neriešil a bral ju ako námet pre komické a romantické situácie (Byt, Láska praje nebožtíkom) a podobne sa ani tu nezaoberá nejakou hlbokou psychológiou. Pobavia Richardove fantazijné sekvencie, niektoré hlášky a celková pohodová atmosféra, 105 minút mi ale prišlo na tak jednoduchú záležitosť s minimom deja trochu veľa. 70% ()

Reklama

Fingon 

všechny recenze uživatele

Má jediná zkušenost s "božskou" MM zatím proběhla pouze s kultovní klasikou Někdo to rád horke, a protože název tohoto filmu jsem neslyšel prvně, byl jsem na něj docela zvědavý. Hm... kromě několika vychytávek na samém začátku (indiáni a přesun do současnosti filmu a potom způsob, kterým hlavní hrdina vzpomíná na aférky, kterým se mu podařilo uniknout to byla dost nuda. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Vtipná ateliérová komedie o typickém létě obyvatele Manhattanu spolehlivě pobaví i po více než šedesáti letech. Marilyn Monroe jako naivní blondýnka i Tom Ewell jako muž s příliš bujnou fantazií jsou výborní, výroky doktora Brubakera by se daly tesat a režisér Billy Wilder byl na vrcholu. Na druhou stranu jsem shledal, že scéna s výdechy newyorského metra už se mnou nic nedělá. Doba přece jen pokročila... ()

zette 

všechny recenze uživatele

Slameny vdovec je " jen " dalsi z perel na nahrdelniku, ktery vytvorila nejvetsi reziserska osobnost vsech dob ( muj nazor ). Vykon Toma Ewella je bravurni a jeho predstavy a monology jsou velmi vtipne. Psat o Marilyn je zbytecne, kdo ji nevidel alespon na platne neuveri. Pocelou dobu filmu jsem mel blazeny usmev na rtech, ono huceni hlavniho hrdiny, vyporadani se s Mc Kenziem, sireni fam v predstavach Richarda me vsak dostaly do kolen. K tomu scena s vetraci sachtou... Jedna z nejlepsich komedii pro me, vyborna vec. Uzivatele, co zde pisou, ze se u filmu nudili, tak by me strasne zajimalo, u jakeho filmu se bavili...:-)! ()

Galerie (51)

Zajímavosti (33)

  • Devítiměsíční manželství mezi Marilyn Monroe a Joe DiMaggiem skončilo formálně během tohoto natáčení. (Kulmon)
  • Dnes již klasická scéna s Marilyn Monroe stojící nad větrákem se natáčela 15. září 1954 na křižovatce Lexington Avenue a 52. ulice na Manhattanu. Natáčení přihlíželo zhruba 5000 diváků, kteří vydávali takový hluk, že scéna musela být dodatečně ozvučena ve studiu. (Karlos80)
  • Počátkem 80. let plánovalo studio 20th Century Fox natočit remake snímku s Al Pacinem v roli Richarda Shermana a Melanie Griffithovou v roli jeho partnerky. K realizaci však nakonec nedošlo. (Karlos80)

Reklama

Reklama