Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Snímek Den, kdy se zastavila Země vypráví příběh mimozemšťana Klaatua, který jednoho dne přistane na Zemi. Hlásá příchod v míru a vyžaduje si setkání s představiteli všech států světa, před kterými hodlá přednést své poselství. Když se však dozví, že to je věc zhola neuskutečnitelná, opustí své dosavadní obydlí a vydá se do světa na vlastní pěst... Film vznikl v době rozpuku Studené války a strachu z nové hrozby- možnosti rozpoutání atomového konfliktu. Autoři snímku se v něm jasně vymezují proti dalšímu vývoji této nesmírně ničivé zbraně. Z filmu je tak cítit kritika postoje tehdejších politiků, kteří namísto mírové dohody zvolili zbrojení a udržování paranoidní atmosféry strachu před podlým nepřítelem. (havLord)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (202)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Komentář obsahuje spoilery: Mimozemšťan Klaatu přiletí varovat obyvatele Země. Pokud přenesou své zbraně a agresi do vesmíru, budou zničeni. Než ale předá své poselství, přijme jméno Carpenter (Tesař) a pokusí se poznat lidi tím, že mezi nimi zprvu nepoznán žije. Ukazují se charaktery jednotlivých postav a také touha po slávě a moci. Když po vzoru Krista vstane z mrtvých, vyvstane i naděje, že lidstvo by mohlo jeho varování brát vážně. Antimilitaristický snímek svým poselstvím vůbec nezastaral, přitom se nejedná o levnou a primitivní agitku.Trikové efekty sice odpovídají době vzniku, ale především létající talíř svůj půvab má. ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že budu muset čelit záplavám zelených ufounků a podobných věcí, které člověk často vídá při sledování béčkových filmů, ale hodně jsem se pletl. Tohle SF vůbec není béčko, i když k tomu nabádá rok vzniku i podivný plakát. Jedná se spíše o filosoficky laděný snímek, jehož hlavním cílem je vzbudit v divácích zhnusení z války a z určitých lidských vlastností, a také chtěl poukázat na to, jak nesmyslné je uspořádání lidské civilizace. V dnešních filmech už jen těžko budete hledat takhle působivé SF. 9/10 ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $1,2miliónovTržby USA $3,700,000Tržby Celosvetovo $3,700,000"Pripravte sa na nečakaní zážitok!" Tak z tohto filmu som ostal doslova zarazení, v prvom rade tento film zdobí fantastický príbeh z množstvom silných nosných tém, potom dokonca aj triky majú svoju slušnú úroveň, nič tam nepôsobí rušivo. A koncepcia filmu opierajúca sa v jednoduchých veciach je tu pretavená v samotnú dokonalosť, lebo spraviť prílet mimozemskej civilizácie a z lietajúceho taniera aby vyšiel človek a nevyznelo to smiešne to už je fakt niečo. Tento film ťaží z jednoduchých vecí možné maximum a asi aj preto po dlhých rokov od vzniku pôsobí tak zaujímavo a hlavne má čo ponúknuť vo svojej forme čo ponúka. /100%/ ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Oproti svému novějšímu bratříčkovi není původní Den, kdy se zastavila Země, tak jednoznačný a jednoduchý film. O to je ale lepší. Když jsem viděl, jak Klaatu vystupuje v tom směšném skafandru z létajícího talíře, už jsem tomu přestal věřit. Ve výsledku to ale není tak zastaralé, jak se na první pohled zdá. Myšlenky zde obsažené mají svojí sílu a Klaaru chodící po městě s malým klukem působí opravdu zajímavě. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jednoznačné poselství filmu, které bylo filmovou reakcí na politickou situaci začátku 50.sátých let a na využití atomové bomby na konci druhé světové války. jde také o sci-fi, které se stalo možná trochu neprávem legendární a využívá jednoduchou myšlenku, kterou lidstvo stejně nikdy nepochopí a nedokáže akceptovat do úplné drobnosti. Avšak bez tohoto sci-fi filmu a ohlasu na něj by pravděpodobně nevzniklo mnoho mimozemsky laděných filmů. Raději bych varoval, aby nikdo neočekával efektní akci, protože tohle je ve výsledku vlastně spíše komorněji laděné sci-fi, v kterém návštěvník z vesmíru objevuje lidstvo a touží po jeho záchraně. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (52)

  • Gort (Lock Martin) se v povídce jmenuje Gnut. (Trainspotter)
  • Tři roky po premiéře Dne, se scénář adaptoval pro potřeby divadelního představení divadla Lux Radio Theatre. Své roli si zopakovali Michael Rennie a Billy Gray, Helenu si však zahrála Jean Peters. (Trainspotter)
  • Lock Martin musel nosit Gortův oblek i na pozadí závěrečné scény a protože byl Martin křehké tělesné stavby a oblek na něj byl příliš těžký, dostával během Klaatuovi závěrečné řeči křeče do ramen a můžeme si všimnout, že se jeho ruce lehce hýbají. (Trainspotter)

Související novinky

Neo zastaví Zemi

Neo zastaví Zemi

31.08.2007

Ne, nechystá se pokračování Matrixu, v němž létající kungfista napodobí trik Christophera Reevea z prvního Supermana s obletováním Země takovou rychlostí, až dojde k jejímu zastavení. Řeč je o remaku… (více)

Reklama

Reklama