Reklama

Reklama

Strašení

  • USA The Haunting (více)
Trailer

Obsahy(1)

Tajemný dům, který přináší smrt, skupina parapsychologů, kteří chtějí vyzkoumat podstatu nadpřirozena, hrůza, děs a zánik. Postavte se tváří v tvář neznámu i vlastní minulosti. Tento ČB snímek z roku 1963 patří ke klasice žánru a v roce 1999 byl natočen remake se stejnojmenným (anglickým) názvem, který u nás vyšel pod názvem Zámek hrůzy. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Nechala som sa nachytať na extrémne nadšené komentáre, ale namiesto strachu a napätia som cítila ľahkú nudu. Zľakla som sa asi dvakrát, o bátí nemôže byť ani reči. Niektoré prvky filmu boli naozaj dobré, oceniteľné i dnes (napr. dvere)... no sú to skôr brilantné momenty než prúd geniality (ako spievajú iní užívatelia). Je skvelé, že sa našiel priestor aj na príjemný čierny humor v podaní mladého Luka - no v duchárskom filme je smutné, že väčšinu potešenia mi priniesli jeho hlášky. Namiesto navodenia mrazivej atmosféry som viac oddychovala a čakala na koniec (keď som stratila nádej, že sa ešte dočkám nejakého kvalitného strašenia). ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Dvě výtky: 1) Je to dlouhé. 110 minut je moc, zvláště proto, že to pravé ‚strašení‘ se rozjede až půl hodiny před koncem. Zbytek zabírají dlouhosáhlé dialogy o ničem, popř. o hrdinčině vztahu k matce, Freud by měl jistě radost. A za 2) Samotná hrdinka je sice solidně vyšinutá, bohužel ale do takového extrému (ukňourané monology), až to likviduje jakékoliv divácké empatie. Tudíž lepší tři hvězdičky s dodatkem, že po filmech Roberta Wise bažím i nadále, ten chlap v sobě něco měl. ()

Reklama

anais 

všechny recenze uživatele

Perfektní práce se zvukem, střih a kamera. Dokud jsem neviěl tento film, tak jsem skutečně netušil, jak mocný dojem lze vyvolat pouhým záběrem na stěnu nebo lidský obličej. Narozdíl od svého nezdařilého remaku z 90.let tento film postrádá jakékoliv triky (nepočítám li pružné dveře), od začátku do konce nevidíte jediného ducha, a přesto je atmosféra strachu tak intenzivní, že pouhá věta "cítíš ten chlad?" vyvolá v divákovi mrazení! (alespoň já jsem toho příkladem). Přes tuto dokonalost po formální stránce jsem se nedokázal zbavit dojmu, že sleduji delší díl nějakého starého anglického seriálu. Také mi nepřišla příliš věrohodná postava doktora vedoucího výzkum v domě - jeho přesvědčení, že nadpřirozeno existuje nebylo nijak věrohodně podložené, a jeho výroky s vážnou tváří byly z počátku trochu legrační... Čímž rozhodně nechci nikoho odradit, ba naopak, dodává to filmu jakýsi lehce béčkový nádech, který mění film v naprostou nutnost pro milovníka hororů! ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Originální verze hororu, ktrerý později zremakoval Jan de Bont pod názvem "Zámek hrůzy". Vzheldem k době vzniku nemůže divák očekávat okázalé efekty a tvůrci straší různými zvuky a hlavně tím, že není nic vidět. Pár scén je opravdu strašidelných a zvuky i kamera jsou na výborné úrovni ale celkově mi to přišlo příliš zdlouhavé a tím pádem docela nudné. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Jeden nadšenec do paranormálnych javov nabuliká pár ďalších a potom idú spolu objavovať bránu do druhého sveta. Síce som nepochopil to ich vedecké bádanie, ani aké metódy používali, ale dobre, zabavil som sa celkom slušne. V prvom rade som si uvedomil jednu vec. Na strašenie nie sú treba nejak zvlášť vyčačkané technické vymoženosti a bubáci, základ rozhodne tvorí strašidelný interiér/exteriér a s ním spojené strašidelné zvuky. A pravdou je, že viktoriánske sídlo, kde postavy žili a bádali, strašilo aj samo. Tak nejak som si vždy predstavoval strašidelný dom, do puntíku a do posledného tieňa prepracované, a k tomu netreba zabudnúť ani na perfektnú kameru. Scéna s dverami ma v tomto smere nadchla. Škoda len toho naivného herectva, hlavne u hlavnej hrdinky, jej postava mi liezla riadne na nervy. Celkom spokojnosť. Silný priemer. 67/100 ()

Galerie (87)

Zajímavosti (8)

  • Exteriéry strašidelného domu byly točeny na zámku Ettington Park v Anglii, který vykazuje charakteristické rysy romantické pseudogotiky (datované k roku 1786). (Mariin)
  • Na motívy tohto filmu zložila horror-punková skupina The Misfits skladbu s rovnomenným názvom na albume "American Psycho". (Krasko666)

Reklama

Reklama