Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ben, Frank a Paul byli přátelé na život a na smrt. Když na konci šedesátých let utíkali před mafií z Hongkongu, aby se vrhli do víru černého obchodu ve válkou zničeném Vietnamu, netušili, že jejich přátelství bude vystaveno té nejtěžší zkoušce. Gangsterské války saigonských klanů, zajetí Vietkongem - to vše rozežralo jejich přátelství jako koncentrovaná kyselina. A tak všechno skončilo jako tisíckrát předtím i potom. Kulkou v hlavě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (144)

ja.rebel 

všechny recenze uživatele

Opravdu působivý snímek o přátelství, strachu i svědomí se spoustou překvapivých zvratů. Převážná část děje se odehrává ve válkou zmítaném Vietnamu. Přesto to není válka, která tu hraje hlavní roli. Ta jen podtrhuje drsnou atmosféru mezilidských vztahů. Tři kamarádi odcházejí z Hongkongu a jen dva z nich se vracejí zpět. Jen už jako nepřátelé na život a na smrt. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Je to typický film Johna Woo. Zdá sa, že v súlade s tým máme všetky štandardy jeho výtvorov na svojom mieste. Zločinci, tragédia, okázalé prestrelky a úžasné akčné sekvencie so vzťahovou drámou, ktorá sa odohráva uprostred toho. Toto všetko je tu a funguje to veľmi dobre. V podstate je to príbeh troch priateľov, ktorí spolu prechádzajú zločinom a vojnou, tragickým spôsobom menia ich dynamiku. 9/10 ()

Reklama

hans500 

všechny recenze uživatele

Film se značně inspiruje Lovcem jelenů, kterému se sice nevyrovná, ale jinak jde o zajímavý a kvalitný film, se zajímavě se vyvíjejícím dějem i dobře napsaným scénářem. Svou výbornou režií dodal John Woo příběhu silný emocionácí náboj, čož podporují i velice dobré herecké výkony a hudební podkres. O tom že akce je na špičkové úrovni se snad ani není nutné zmiňovat. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Nekompromisní akční řežba a skvělý důkaz toho, že John Woo je géniem akce. Strhující přestřelky plné zmasakrovaných těl nepřátel, zpomalených záběrů a vystřílených nábojů, to jsou režisérovy dnes už klasické trademarky. Je až obdivuhodné, že i přes tu hromadu napětí rozvíjí Woo silný příběh přátelství a pomsty, který v několika momentech doslova ždíme divákovy emoce (toť například závěrečná scéna uprostřed vietnamského pekla). Kam se hrabe Lepší zítřek. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Už od malička dělali Ben, Frank a Paul všechno dohromady. Společně se pomstili za krádež peněz, společně oženili jedno z nich, a společně také utekli před mafií do Vietnamu, kde měl dle vyprávění zlatý důl. Válkou zmítaný Vietnam sice zlatý důl je, a velmi snadno lze přijít k penězům, ale stejně tak snadno lze přijít ke kulce do hlavy ať už od místní mafie, nebo Vietkongu, a případně amerických vojáků. A taky velmi snadno může dojít ke konci velkého přátelství.. Trochu mi přišlo, že se John Woo nemohl rozhodnout, jaký film vlastně chce natočit (respektive chtěl natočit několikero filmů různých žánrů, ale peníze měl jen na jeden jediný), a tak to smotal všechno dohromady. Takže na jedné straně je tu akční krimi, které se trochu začne měnit v červenou knihovnu, aby se z něj obratem stalo válečné drama. Z tohoto důvodu se patrně taky film docela natahuje, ale přesto jsem měl takový pocit, že ani jeden z žánrů neukázal to, co měl či mohl (a že to jinak John Woo umí ukázal ve svých pozdějších dílech)... ()

Galerie (25)

Zajímavosti (5)

  • V určitých fázích natáčení chaotických filmových scén, v nichž propukala hlasitá vřava s následnou vzpourou, byl celý chaos natolik velký, že i samotní filmový tvůrci ztráceli čas od času ten správný orientační smysl. Dokonce i John Woo, filmový představitel policejního inspektora, jedním svým panickým průnikem vnikl do přímého natáčení scény, v niž explodovaly trhaviny, a narušil tak natáčení jedné takové filmové scény. Díky tomu si uštědřil nepříjemné poranění hlavy. A obdobně si vedl i Simon Yam, filmový představitel Luka, když si během natáčení popálil obličej. (Conspi)
  • Ve scéně v baru, kdy jsou tři hlavní hrdinové donuceni panem Leungem každý vypít láhev Whiskey, není kompletní. Chybí část vystřižené scény, kdy všichni tři hlavní hrdinové jsou donuceni vypít moč, což se stane, a pak teprve nastane přestřelka. (tequilla)

Reklama

Reklama