Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ben, Frank a Paul byli přátelé na život a na smrt. Když na konci šedesátých let utíkali před mafií z Hongkongu, aby se vrhli do víru černého obchodu ve válkou zničeném Vietnamu, netušili, že jejich přátelství bude vystaveno té nejtěžší zkoušce. Gangsterské války saigonských klanů, zajetí Vietkongem - to vše rozežralo jejich přátelství jako koncentrovaná kyselina. A tak všechno skončilo jako tisíckrát předtím i potom. Kulkou v hlavě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (144)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Tenhle mistrovský kousek Johna Woo mi věru utkvěl v hlavě jako kulka. Brilantně natočený příběh tří přátel, kteří se shodou nešťastných okolností ocitají ve válkou zmítaném Saigonu a jejich přátelství je vystaveno zkoušce neobyčejnou a nepochopitelnou brutalitou války. Woo skvěle zkombinoval dynamický akční film made in Hongkong a psychologické drama, které je ve filmu překvapivě velice povedené. Vzniklo tak cosi, co utkví nejen výtečnými akčními scénami, ale i překvapivou silou postav a jejich strastiplných osudů. „Kulka v hlavě“ má skutečně všechny rysy „rychlé“ hongkongské školy, ale krom výstřelu dokáže i zasáhnout duši svojí syrovostí a otevřeností v zobrazení skutečné brutality, která zastiňuje pouhou filmovou akci. Radost mi tak zkazil jen přehnaně akční závěr, který v mých očích upřednostnil efekt nad myšlenku. Což je docela škoda. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Tak toto bol poriadny akcny narez od Johna Woo. Akcne zabery su extremne brutalne a krvou sa nikde nesetrilo, ale okrem toho to malo aj dobry namet o znicenom priatelstve. Samozrejme film treba brat ako z 80-tych rokov a treba chapat, ze tu nebezi kvalitna hudba Hansa Zimmera, ale proste hudba z 80-tych rokov, na ktoru nie som zvyknuty, ale ja som nastastie vyrastal aj na filmoch z 80-tych rokov, takze mi hudba nastastie vobec nevadila. Sceny zo zajateckeho tabora az po zaver filmu mi trosku pripomenuli LOVEC JELENU (1978) s De Nirom, napokon kto sa z vietnamskeho masakru vratil este normalny? Spomeniem TAXIKARA (1976), JAKUBUV ZEBRIK (1990) s Timom Robbinsom alebo NAROZEN 04. CERVENCE (1989) s Tomom Cruisom. Takze ak este nie ste unaveni z nekonecneho strielania po ludoch hlavne z tych hongkongskych filmov, tak tento sa urcite oplati vidiet. Mne osobne sa od Johna Wooa najviac pacili FACE/OFF - TVARI V TVAR (1997), KOD NAVAJO (2002), OPERACE: ZLOMENY SIP (1996) alebo ZIVY TERC (1993), za to ma sklamal druhym pokracovanim MISSION: IMPOSSIBLE II. (2000)... 11.10.2009 _______ Tony Leung Chiu Wai - (Ben) +++ Jacky Cheung - (Frank) +++ Waise Lee - (Paul) +++ Simon Yam - (Luke) +++ Fennie Yuen - (Jane) +++ Yolinda Yam - (Sally Yen) +++ Hee Ching Paw - (Benova matka) +++ John Woo - (Policajný inšpektor) +++ Produkcia: John Woo +++ Hudba: Romeo Diaz, James Wong +++ ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější Woo a asi i můj nejoblíbenější hongkongský/asijský film vůbec. Mimořádně silný příběh jednoho přátelství a jeho rozpadu na pozadí války ve Vietnamu, naivní a krásný stejně jako krvavý a krutý ke svým kladným postavám. Chlapský doják jako blázen, s nesnesitelně melancholickou hudbou i solidní dávkou Wooovy orgasticky propracované a estetizované akce. ()

fcreading 

všechny recenze uživatele

John Woo režíruje absolútne nemilosrdnú vojnu vo Vietname na pokraji chamtivosti, bohatstve, znovuzrodenie priateľstva a následná pomsta. Guľka v hlave je príbeh o priateľstve, o prekonaní ťažkých časoch vo vojne, a minulosti. Dosť možno je tento film jeden z najväčších filmou v kariére Johna Woo. PS: Film mi prekvapivo dal dávivý pohľad na vojnu 100 PERCENT. BEST MOVIES!!! ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Hongkongská gangsterka říznutá válkou ve Vietnamu aneb skutečně Wooův Lovec jelenů. Výborný emotivní příběh tří přátel procházejících válečným peklem, doplněný skvělou, typicky wooovskou akcí - čili opět desítky (možná stovky!) rozstřílených těl v úžasných obrazových kompozicích. Pár menších chybiček by se určitě našlo (asijská psychologie a emocionalita, zprostředkovávaná z velké části lacině znějící hudbou, jsou někdy až dětsky naivní, obzvlášť v kontrastu s krvavou a nekompromisní akcí, a proto nemusí každému vyhovovat), ale celek je i tak neobyčejně silný. Zkrátka John Woo tak, jak ho jeho zarytí fandové nejvíce milují... 85 % ()

Galerie (25)

Zajímavosti (5)

  • V alternativním konci Tony Leung zabíjí Waise Leeho hned v realitní kanceláři stejným způsobem, jako Waise Lee zabije Jackyho Cheunga v průběhu filmu. Tento alternativní konec byl uzamčen v trezoru na pět let. (tequilla)
  • Natáčení snímku probíhalo převážně v Thajsku, kde se filmaři vytvořily odpovídající podmínky nasvědčující vietnamskému prostředí, a v hongkongském filmovém studiu Cinema City Studio. Filmové záběry z letící helikoptéry, jichž je divák svědkem během přepadení filmového tábora, byly pořízeny již v minulosti, v době, kdy ve Vietnamu zuřila válka, neznámým, neohroženým kameramanem. (Conspi)
  • V určitých fázích natáčení chaotických filmových scén, v nichž propukala hlasitá vřava s následnou vzpourou, byl celý chaos natolik velký, že i samotní filmový tvůrci ztráceli čas od času ten správný orientační smysl. Dokonce i John Woo, filmový představitel policejního inspektora, jedním svým panickým průnikem vnikl do přímého natáčení scény, v niž explodovaly trhaviny, a narušil tak natáčení jedné takové filmové scény. Díky tomu si uštědřil nepříjemné poranění hlavy. A obdobně si vedl i Simon Yam, filmový představitel Luka, když si během natáčení popálil obličej. (Conspi)

Reklama

Reklama