Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vypráví příběh mírumilovného syna bohatého a významného rodu v Jeruzalémě, který je dílem kvůli své snaze bránit práva židů a dílem nešťastnou shodou okolností odsouzen na galeje. Po mnoha útrapách a dobrodružstvích vybojuje zpět svobodu a vede svůj národ proti hněvu Římanů. Wylerův Ben Hur je nejenom epickým příběhem, ale také jedním z nejlepších a nejslavnějích filmů historie. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (473)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Náboženský motiv, zvláště díky styčným prvkům s Životem Briana, ve mě vyvolával silné podráždění bránice. Římské a vůbec dobové reálie jsou silně poupraveny vzhledem k "poselství věků", stopáž značně přepálená a závěr notně kýčovitý. Snad žádný film nevyjadřuje velkohubost Hollywoodu více, než právě tenhle. Ale já jsem bezvěrec, věřící to asi vidí jinak. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má své mouchy. Scénář místy působí dost nedotaženě, některé dialogy mají zcestnou konstrukci. Casting se také zrovna nevyvedl, protože takový Stephen Boyd coby Messala je tragický a postava Ester…škoda slov. Když k tomu přidám úmornou stopáž a to že jsem zarytý ateista, bylo by toho dost, proč film shodit. Jenomže to neudělám, protože i přes všechny výtky musím uznat, že film nese auru mistrovského filmařského díla starých časů. Ty pasáže, které dělají Ben Hura tím čím je jsou zvládnuty tak, že nechají zapomenout na všechny ty slabá místa. Už jen skvěle sestříhaná námořní bitva, nebo scény s Ježíšem patří mezi velké filmové momenty, ale vysoko nad nimi se tyčí monumentální scéna závodů v cirku. To co při technických limitech té doby tvůrci dokázali vytvořit si zaslouží obrvoský respekt, protože tahle scéna nepůsobí staře ani dnes a ve vysokém rozlišení se jedná opravdu o jedinečný zážitek. Takže zkrátka nemohu než dát plné hodnocení, protože film který má v sobě tyto úchvatné pasáže si nižší nezaslouží. ()

Reklama

lesumir 

všechny recenze uživatele

Bena Hura si sice nebudu pouštěť několikrát do roka, ale jsem rád, že jsem tenhle velkofilm mohl vidět! Určitě je to jeden z nejmonumentálnějších filmů vůbec, a přitom je celý dělán skoro na kolení, to klobouk dolů a nebýt té poslední fanaticko náboženské půl hodinky, dal bych jistě plný počet! Heston nehrál, ten se s Judou ztotožnil a bylo to fantastické, ale ani on nedokázal ten konec nějak oživit. Takhle je to jen za tři hvězdy, ale opravdu smekám a kdyby to bylo kratší, rozhodně bych Bena Hura vychvaloval, kde jen mohl. Škoda. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Monument světového filmu, který konečně na trůn usadil velikána Hestona a Mikloszu Roszovi dal příležitost stvořit jeden z nejpodmanivějších soundtracků. Navíc Wyler ukazuje další možnost zobrazení Krista na plátně - tedy nezobrazit ho skoro vůbec, jen ve výrazech tváří, které na něj hledí. Svým způsobem bravurní, i když zubem času trochu nahlodaný film. ()

KrestanFilms 

všechny recenze uživatele

Tento film nemá s křesťanstvím zdánlivě moc společného. A možná je to i pravda. V podstatě jde Beh Hur celý film svou silou. Téměř celý film ho pohání nenávist a touha po pomstě... Ale přesto se tam mihne i kus poselství. Např - Jeho ranami jsme byli uzdraveni. TIPseznam dalších křesťanských filmů. ()

Galerie (169)

Zajímavosti (79)

  • Závod koňských spřežení byl natočen beze zvuku, který byl dodán později v postprodukci. (HellFire)
  • První remake, který získal Oscara za nejlepší film. Tím druhým byla Skrytá identita (2006). (Kulmon)
  • Stephen Boyd (Messala) nosil kontaktní čočky, protože William Wyler nechtěl, aby měl stejnou barvu očí jako Charlton Heston (Judah Ben-Hur). Čočky však působily dráždění a občas se muselo na několik dní zastavit natáčení, aby si hercovy oči odpočaly. (HellFire)

Související novinky

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

08.04.2023

Včera bylo během úvodního ceremoniálu Star Wars Celebration oznámeno, že režisér Logana či Ford vs. Ferrari James Mangold natočí vlastní Star Wars. Snímek s názvem Dawn of the Jedi bude vyprávět o… (více)

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Cinecittà – návrat ke slávě?

Cinecittà – návrat ke slávě?

30.11.2014

O italském filmovém studiu (čti „činečita") sídlícím v Římě jsme se tu už zmínili před několika měsíci v souvislosti s několika připravovanými nákladnými televizními sériemi (jedna z nich v režii… (více)

Reklama

Reklama