Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vypráví příběh mírumilovného syna bohatého a významného rodu v Jeruzalémě, který je dílem kvůli své snaze bránit práva židů a dílem nešťastnou shodou okolností odsouzen na galeje. Po mnoha útrapách a dobrodružstvích vybojuje zpět svobodu a vede svůj národ proti hněvu Římanů. Wylerův Ben Hur je nejenom epickým příběhem, ale také jedním z nejlepších a nejslavnějích filmů historie. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (472)

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) I kdybych vůbec neměla vlastní mozek, tak je tu pořád jeden důvod, proč tenhle film nemůžu brát nikdy, nikdy vážně, a tím je samozřejmě Monty Pythonův Život Briana. Jako další dost mimozemská věc mi přijde, že ve stejné době ve stejném studiu natáčel Fellini svůj Sladký život. Ten sice taky není můj srdcový a ani se neodehrává ve stejném tisíciletí, ale stejně lze na práci s herci, s prostředím a se vším vidět, který film extrémně zestárl a který je naopak nadčasový. Nejpůsobivějším obsahem/poselstvím tohohle filmu pro mě zůstává Judahův kousavý sarkasmus, protože jeho vykoupení/obrácení je pro mě zobrazeno nepřesvědčivé. Ale je zcela možné a dokonce pravděpodobné, že látce pouze/vůbec nerozumím. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Epický zážitok, ktorý si treba nanovo dopriať v blu-ray kvalite! Neskutočne veľkolepý veľkofilm, plný romantiky, tradičnej drámy a akcie, ktorá je na tú dobu ohurujúca a strhujúca. Nemusím podotýkať skvostné herecké výkony, prvotriednu réžiu, ktorá si dokázala poradiť so všetkými nástrahami, aké prináša natáčanie tak megalomanského projektu. 85%. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Strašne dlho som odkladal tento film, predovšetkým kvôli jeho enormnej dĺžke. Ale bola to chyba, veľká chyba. Keď to zoberiem v kontexte tej doby, v ktorej bol natočený, je celkom pochopiteľné, prečo sa vtedy ľuďom páčil. Mne sa páči ešte aj dnes. Natočený je dobre, so skvelými hereckými výkonmi a hlavne so zaujímavým príbehom a dejom, ktorý na mňa urobil dojem. Nehovorím, vo filme by sme našli aj hluché nudnejšie miesta, ale je tu aj niekoľko veľmi silných scén, pri ktorých na ne človek hneď zabudne. Samozrejme, sú tu aj situácie, ktoré sa moc s históriou nezhodujú, ale všetko je odpustené, pretože Ben-Hur za to vážne stojí. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Nevím, jak trefně okomentovat tento velkofilm, abych se neopakoval, když zde bylo vyřčeno prakticky vše. Já jsem se k filmu dostal až velice pozdě. Nejdříve jsem ho nemohl sehnat v důstojné kvalitě a poté, co jsem ho dostal na DVD, mě zase nějaký čas odrazovala dlouhá stopáž, čítající 212 minut. Když už jsem si ale udělal čtyři hodiny času na tento klenot, nedokázal jsem téměř odtrhnout oči od obrazovky. To, že tento film získal jedenáct Oscarů, mě vůbec nepřekvapuje. Nedokážu si ale představit, jak musel lidem tento snímek vyrazit dech v roce 1959. Vždyť i dnes, v době různých počítačových triků a digitálních technologií, vypadá Ben Hur naprosto jedinečně. Scéna závodů koňských spřežení, která je s tímto filmem spojována nejvíc, je fantastická. Naprostá, stoprocentní filmařina. Scéna, která se natáčela pět týdnů - ale výsledek je dechberoucí. Charlton Heston do své role pasuje jako ulitý a těžko si po projekci filmu na jeho místě představit někoho jiného. Film se rozjíždí pomalu, ale každá scéna je ohromně důležitá pro další vývoj děje. Fakt nevím, jak popsat slovy scény, jako setkání s Ježíšem (opět výborně natočeno tak, aby mu nebylo vidět do tváře) či galeje na lodi a střet s nepřátelskou flotilou? Asi geniální. Nejslavnější scéna se samozřejmě odehraje v aréně, o tom už jsem mluvil, ale tuto několikaminutovou scénu musím vyzvednout ještě jednou, protože při závodech koňských čtyřspřeží, se mi opravdu nedostávalo slov a zároveň jsem si užíval ten kolosální, velkolepý a napínavý závod s otevřenou pusou. Nádherné kulisy, skvělé kostýmy, úžasná výprava, kamera a především režie - tak by se dal ve zkratce tento klenot snadno popsat. Herecké výkony na maximální možné úrovni a důležitá složka na kterou nesmím zapomenout je fascinující hudba, která se prolíná téměř celým filmem a výborně podbarvuje jednotlivé scény. Takhle má vypadat filmařina, takhle má vypadat filmový zážitek. Ben Hur by své Oscary získal i dnes, o tom jsem přesvědčen. Obrovský, historický velkofilm. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Epos z největších, který ani po šedesáti letech v mnohém ohromuje - obzvlášť ve fantastickém herectví Charltona Hestona a v síle jeho nestárnoucího příběhu. Co zestárlo velmi je plakátový přístup ke křesťanské mystice, zde zobrazené jednoduše jak z knížky pro děti, což svou primitivností silnému příběhu o archetypální cestě skrz lásku, zradu, nenávist a odpuštění poněkud podkopává nohy - jistě, vychází z knihy, ale to filmu hloubku nedodává. K tomu navíc si vzpomenout na arcigeniálního, jen o tři roky mladšího, Lawrence z Arábie, a Ben Hur tak rázem působí jako... pohádka. Fantasticky natočená, epická, silná, ale stále jen pohádka. 8/10 ()

Galerie (169)

Zajímavosti (80)

  • Pôvodná verzia filmu činila niečo vyše 224 minút. (Raccoon.city)
  • Stephen Boyd (Messala) nosil kontaktní čočky, protože William Wyler nechtěl, aby měl stejnou barvu očí jako Charlton Heston (Judah Ben-Hur). Čočky však působily dráždění a občas se muselo na několik dní zastavit natáčení, aby si hercovy oči odpočaly. (HellFire)

Související novinky

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

08.04.2023

Včera bylo během úvodního ceremoniálu Star Wars Celebration oznámeno, že režisér Logana či Ford vs. Ferrari James Mangold natočí vlastní Star Wars. Snímek s názvem Dawn of the Jedi bude vyprávět o… (více)

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Cinecittà – návrat ke slávě?

Cinecittà – návrat ke slávě?

30.11.2014

O italském filmovém studiu (čti „činečita") sídlícím v Římě jsme se tu už zmínili před několika měsíci v souvislosti s několika připravovanými nákladnými televizními sériemi (jedna z nich v režii… (více)

Reklama

Reklama