Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý námořní kapitán James McKay přijede na Západ se svou snoubenkou Patricií Terrillovou. Mladá žena je dcerou nejmocnějšího muže v kraji, majitele obrovského ranče Henryho Terrilla. James se budoucímu tchánovi zamlouvá, ovšem jen do chvíle, kdy odmítne bránit se proti násilí. Do tohoto kraje ruka zákona nedosáhne a muži musejí často bojovat s honáky Terrillova konkurenta Rufuse Hannasseyho. V sázce je totiž drahocenná voda, kterou oba rančeři potřebují pro svůj dobytek. Nenávist mezi oběma rody vrcholí a schyluje se k válce. James neví, jak to na Divokém západě chodí, přesto však stále odmítá změnit své zásady. Jen málokdo vidí, že je v mnoha ohledech statečnějším mužem než místní rváči a siláci... Klasický film Williama Wylera vznikl v roce 1958. Je ukázkou toho, že i western lze vytvořit bez zbytečné surovosti, s důrazem na hloubku charakterů a přitom divácky přitažlivě. Své samozřejmě sehrálo vynikající herecké obsazení s Gregorym Peckem v čele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (320)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Western, který přináší úžasný děj, skvělé scény, excelentní herecké výkony a dokonale prokreslené charaktery postav. Gregory Peck je vynikající - jako pokaždé - a jeho role má neskutečnou sílu zapůsobit na diváky. Nemá smysl se nijak zvlášť rozepisovat, nutno vidět, Velká země je KLASIKA, KULT a SKVOST! ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem měl takovou dobu a nechápu, proč jsem se mu vyhýbal. Naprosto bezchybná záležitost, která se rozhodně nedá nazvat úplně standardním předvídatelným westernem. Skvěle napsaný scénář se skvělými dialogy, vynikající postavy, které nebyly černobílé, měly hloubku a měly co říct. Samozřejmě nejvíc mi sedl Gregory Peck a jeho James McKay. Jediné, čeho lituji je to, že jsem vzhledem k momentální absenci svého notebooku, byl nucen snímek sledovat na malé prohlížečce DVD s úhlopříčkou asi 15 cm, takže můj zážitek nebyl takový a krásné záběry krajiny se v tom trochu ztrácely. Určitě bych si ten film užil víc. Nicméně "velikost" Velké země spočívá trochu v něčem jiném :-) ()

Reklama

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Scéna, ve které se do sebe po ránu pustí Peck s Hestonem obsahuje chyby (střídavá přítomnost a absence krav v pozadí, měsíc prosvítající nad Hestonem, i když se scéna odehrává ráno, špatná světelná jednota). Patricii nechá scénárista zmizet ze scény, jako by vůbec dále nebyla, což je možná vzhledem k její roli v příběhu škoda. Až na tyto dvě výtky, které ubírají jednu hvězdičku, je to jinak špička v rámci svého žánru. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nezahlédla Velkou zemi uváděnou mezi nejlepšími westerny, ale pro mě tam definitivně patří. Hrdinů tam nepobíhá sedm, nejsou zdaleka jen hodní, zlí nebo oškliví a nedělají to ani tak pro hrst dolarů, jako pro pramen pitné vody, zato se jim daří být zamilovaní, odvážní, namyšlení, zbabělí, žárliví, mocichtiví, skromní i obětaví, aniž by šustili papírem a aniž by během těch tří hodin sebeméně nudili. Velká země je film, na který se dívám za odměnu a to opravdu jen tehdy, když jsem byla moc a moc hodná, nezlobila jsem maminku, šéfa ani vyučující, odevzdávala seminárky včas, nevykládala trapné vtipy, nelezla přes plot, nejezdila v práci po zábradlí, nechodila spát v hodinu, kdy slušní lidé vstávají, neproducírovala se s potkanem na rameni před lidmi, o kterých vím, že jim pohled na cokoli s holým ocasem působí tachykardii, a kolegům nepředávala vzkazy místo ústně nebo telefonicky vlaštovkami skládanými z výkazů, keré ještě ani nebyly zpracované. Z toho plyne, že jsem Velkou zemi neviděla už hodně dlouho, ale i tak prohlašuji, že Velká země je holdem velkému herectví všech přítomných pánů a dam a především velkému vypravěčství velkých příběhů, kterým zaslouženě proslul William Wyler. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Neviem sa rozhodnúť. Na jednej strane by som bol za, keby sa do filmu nezaplietla romantická zápletka, ktorá mierne brzdila napätie a čistokrvný western. Na strane druhej by však bez nej nemal film taký pôvab, harmóniu a ani by nemal čo povedať. Takže som rád, že sa to nakoniec takto vykľulo. Krásne prériové zábery, "iná", ľudská zápletka a správna dávka západných výstrelov, to všetko hlavne v druhej polke. Takže ak máte viac voľného času, určite to stojí za to. 85%. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (28)

  • V roku 1959 išlo o druhý najpopulárnejší film vo Veľkej Británii. (westerns)
  • Jean Simmons bola taká traumatizovaná náročnými skúsenosťami s natáčaním filmu, že o tom roky odmietala hovoriť. (westerns)

Související novinky

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama