Reklama

Reklama

Dětská hodinka

  • USA The Children's Hour (více)
Trailer

Stačí nevinná dětská lež a váš život je v troskách... Karen a Martha jsou blízké přítelkyně z dětství a zároveň úspěšné ředitelky dívčí internátní školy. Na tamější školní kolektiv má však velmi negativní vliv rozmazlené děvče jménem Mary. Když je vztahovačná dívka přistižena při lži a následně potrestána, v touze po odplatě pomluví ředitelky školy z tajného milostného vztahu. Křivé nařčení způsobí velký společenský skandál a pobouření rodiče kvapně odebírají ze školy své děti. Kvůli falešnému obvinění se tak oběma ženám rychle rozpadá nejen dlouholetý sen o vlastní dívčí škole, ale i jejich komplikovaný osobní život. Silná a zdrcující zápletka snímku znázorňuje, jak snadno se z křivého nařčení může stát noční můra. Jedná se o adaptaci stejnojmenné hry dramatičky Lillian Hellmanové, částečně založené na skutečných událostech v jedné skotské škole. Pro zajímavost lze zmínit, že režisér William Wyler natočil remake vlastního snímku Vražedná lež z roku 1936. V hlavních rolích se zaskvěly hvězdné herečky Audrey Hepburnová a Shirley MacLaineová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

pepo 

všechny recenze uživatele

Tematicky chvalbohu neaktuálne. Filmársky stále skvelé. Vedel som, že sa mi ten film bude páčiť ale nečakal som, že až tak veľmi ma rozoberie. Bez výnimky fantasticky napísané a zahrané postavy (a Audrey prekvapivo nedominuje) podporené na svoju dobu neuveriteľným drivom a Wylerovou istou režijnou rukou . Posledných 20 minút je strašné emočné žrádlo. 10/10 ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vynikající film, který staví na neotřelém příběhu s lesbickou problematikou a křivém obvinění, jež má nedozírný vliv na život a profesi dvou mladých učitelek, jež výtečným způsobem ztvárnila půvabná, okouzlující a nádherná Audrey Hepburn a krásná Shirley MacLaine. Snímek má atmosféru, napětí, skvělé herce i v jiných rolích (Mary Tilfordová byla perfektně ztvárněna), bezchybné dialogy a téměř odzbrojující, byť ne neočekávatelný závěr. ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

,,MÁM OSEM PRSTOV! VIDÍTE? A DVE HLAVY. SOM MONŠTRUM!“ __ William Wyler a jeho ďalší veľký film. Nakrútený komorným spôsobom , zato pojednávajúci o devastujúcej sile pôvodne detinsky mysleného klamstva a o – na vtedajšiu domu – veľmi chúlostivej téme. Vplyvom cenzúry pritom priateľstvo oboch žien je tendenčne označené ,,mileneckým“ , preto slovo ,,lezba“ vo filme nikdy nezaznie a na ešte väčšiu škodu neuvidíme ani vystrihnuté zábery so Shirley McLaine. Téma homosexuality ako spoločenského tabu o ktorom sa jednoducho nehovorí je výborne vidieť v scéne, kedy sa Audrey Hepburn dozvedá o svojom obvinení vzdialená v zábere za sieťovými dverami a bez počuteľných dialógov. Ďalší mimoriadne nakomponovaný záber prichádza v závere, kedy sa Karen snaží dostať do Marthynej izby a mi už na základe tieňa vieme, čo sa stalo. Hoci sa téma rozvíja pozvoľne, časom sa zásluhou výborných hereckých výkonov (MacLaine tu jednoznačne predbieha Hepburn a krpatú Balkin by som osobne zahrdúsil) začína vyostrovať a vďaka Wylerovým réžijným nuansám nemožno k výsledku zachovať chladný postoj. Hudba Alexa Northa sa v niektorých momentoch štylisticky podobá na diela Bernarda Herrmanna a dokáže ešte viac umocniť niektoré dramatickejšie scény. Na základe uvedeného pri rozmýšľaní o výslednom hodnotení som preto napokon zvolil plný počet hviezd. (887. hodnotenie, 82. komentár k filmu) ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od vynikající Vražedné lži mě tento remake iritoval stylově (neustálé otravné ostré prostřihy po ose z celků na polocelky a polodetailů na detaily), narativně (nekonečné vrstvení komplikací zejména v poslední dvacetiminutovce, kdy se charaktery postav radikálně mění minutu od minuty až k totálnímu nesmyslnosti a tupé hysterii) i ideologicky (ten film velká témata řve do ksichtu, aby bylo jasné, že tady jde "o hodně"). Navíc už v 60. letech to bylo dost dlouho přešlé dobou. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Reziser William Wyler si chcel po velkofilme BEN HUR (1959) oddychnut a natocil vynikajucu dramu o zbytocnej ludskej krutosti kvoli klamstvu jednej ziacky. Kedze je film ciastocne podla skutocnej udalosti, nie vzdy treba dietatu verit, ked klame a uz vobec nie vtedy, ked to moze velmi poskodit zivot dospelych ludi, ktori tak dlho budovali fungujucu dievcensku skolu. Zo zaciatku mal film lahky rozbeh, az som mal pochybnosti, ci sa tam bude nieco diat, ale druha polovica filmu bola uz dost dramaticka. Skoda len, ze sudne pojednavanie nebolo vobec natocene, len sa o tom neskor spominalo, ako to dopadlo. Herecke vykony detskych, ako aj dospelych hercov boli dost presvedcive, takze vynikajuco natocene dielo... 24.03.2009 ____ Audrey Hepburn - (Karen Wright) +++ Shirley MacLaine - (Martha Dobie) +++ James Garner - (Dr. Joe Cardin) +++ Miriam Hopkins - (Lily Mortar) +++ Fay Bainter - (Amelia Tilford) +++ Produkcia: William Wyler, Robert Wyler +++ Hudba: Alex North +++ ()

Galerie (97)

Zajímavosti (12)

  • Když se příjde paní Tilford (Fay Bainter) omluvit za pomluvu, tak vejde do domu a nechá otevřené dveře. V dalším záběru jsou ale jen pootevřené. (Duoscop)
  • Režisér William Wyler vystřihl několik scén ukazující Marthinu (Shirley MacLaine) homosexualitu v obavě, aby film nebyl zakázán. (Kulmon)
  • Starú mamu mala pôvodne hrať Cathleen Nesbitt. Rolu nakoniec získala Fay Bainter. (TheRoller)

Reklama

Reklama