Reklama

Reklama

Delikatesa

  • Francie Délicieux (více)
Trailer 2
Francie / Belgie, 2021, 112 min (Alternativní 109 min)

Režie:

Éric Besnard

Hrají:

Grégory Gadebois, Isabelle Carré, Benjamin Lavernhe, Guillaume de Tonquédec, Christian Bouillette, Lorenzo Lefèbvre, Marie-Julie Baup, Laurent Bateau (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Francúzsko, 1789. Prestíž šľachtického domu závisí predovšetkým od kvality ponúkaných jedál a v predvečer francúzskej revolúcie je gastronómia výsadou aristokracie. Jeden talentovaný kuchár sa však po tom, čo ho vojvoda de Chamfort prepustí zo svojich služieb, rozhodne situáciu zmeniť. Zrodí sa prvá francúzska reštaurácia, demokraticky prístupná všetkým gurmánom... (RTVS)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (34)

J.CTORN 

všechny recenze uživatele

Velice příjemný komorní historický film s absolutně perfektní kamerou (tak nádherné záběry jsem dlouho neviděl) a dlouhým ale poutavým a zajímavým příběhem. Co je luxusní, tak že si všechny postavy a místa zapamatujete, že po polovině filmu si budete připadat jakože jste tam už doma. Rozhodně ending byl moc fajn a potěšil a osobně si myslím, že je škoda že se dnes takové komorní historické filmy netočí. Téma šlechty mi hned připomnělo anime Moriarty the Patriot a kámo, oba snímky to zvládli historicky skvěle. 7,5/10 ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Už úvodné obrazy načrtnú pestrý svet chystaných, navarených a upečených jedál. Príbeh sa postupne rozvíja, E. Besnard je síce predpovedateľný, ale za to slušne vedie a servíruje svoje myšlienky. Najmä dobre vedie dvojicu hlavných postáv. Okolnosti vzniku „prvej reštaurácii“ sú okorenené vedľajším príbehom, bez prekvapivejších ingrediencií. Štvrtú hviezdu dávam jednak kvôli skvelej hereckej dvojici Grégory Gadebois / Isabelle Carré, ktorá jak v samostatných tak aj v spoločných scénach dokážu podať stabilný výkon. A potom je tu skvele vybrané, jednoduché a prekrásne prostredie v prírode , kde realizovali prvú „reštauráciu“. P.S.: „Opečené zemiaky nikdy nebudú hit, pretože nevypadajú dobre.“ Osobné hodnotenie: 80% (****) ()

Reklama

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Príjemný historizujúci film o počiatkoch francúzskej gastronómie postavenej na kuchárskom majstrovstve lákajúcom vyskúšať delikátne pokrmy ponúkané v reštauráciách, ktoré už nepatria len šľachte ale aj obyčajným ľuďom. Atmosféra vytvorená produkciou je ľahká a hoci sú problémy, s ktorými sa musí kuchár Manceron vyrovnať dostatočne dramatické, celkovú atmosféru to veľmi neovplyvní. Dôležité sú tu skôr vzťahy a tvorivá atmosféra medzi členmi Manceronovej domácnosti, hlavne Louise, v ktorej túžba pomstiť sa vojvodovi Chamfortovi nakoniec prerastie do lásky k Manceronovi a gastronómii vôbec. Ich herecké výkony sú pritom prirodzené a bez zbytočných gest. 65% ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Krásný malý francouzský film o vaření a o lidech. Vůbec bych se to nebál nazvat Dobrým ročníkem místo vína o jídle z 18. století.  Překvapil mne silnější společensko-historický přesah než jsem čekal a vůbec ne tak na sílu jako z Hollywoodu.  Už dlouho jsem tu nebrečel, proč se takový film nenatočí u nás, tak tady to máme. Odehrává se to asi ve dvou kulisách, kterých je u nás v historickém provedení habaděj. Snad se jednou dočkám doby, kdy se v nich budou točit takovéto milé žánrovky, kde se nekozí Kerekes nebo tam není Langmaier někomu nevěrný. 8/10 ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Mdlé. 1)  Je to pomalé, příliš mdlé s nelogičnostmi v ději. Kdybych dostal v restauraci takové jídlo, jako je tento snímek, už bych se tam neukázal._____ 2)  Na film mě nalákal 37letý Benjamin Lavernhe (vévoda de Chamfort), to jsem ovšem netušil, že tam bude hrát jen malou vedlejší roli. Jinak mě zaujal 28letý Lorenzo Lefèbvre (syn Benjamin). ()

Galerie (21)

Zajímavosti (1)

  • Natáčanie filmu prebiehalo predovšetkým v okolí Paríža a v departmente Cantal. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama