Reklama

Reklama

Epizody(6)

Tentokrát jsme pro diváky připravili seriál, která nás zavede do prostředí vrcholového sportu osmdesátých let. Jeho protagonisty jsou mladí muži trénující atletiku a v jejich centru Ondřej (S. Skopal) a Michal (J. Čenský). Ondřej Vesecký je držitelem evropského rekordu na 1500 metrů, mistrem Evropy, je hvězdou ve sportu i ve svém soukromí. Má přítelkyni Lenku, pevné zázemí a dobrého trenéra. I když to vypadá, že Ondřej nemá konkurenci, objevuje se najednou mladý, talentovaný běžec Michal Klánský, který se pro Ondřeje Veseckého překvapivě stává vyrovnaným soupeřem, s nímž napříště bude bojovat o mílařský trůn. (Česká televize)

(více)

Recenze (141)

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Skutečně velkorysý a dynamický projekt Československé televize z atraktivního prostředí, s jasným dramatickým obloukem i životnými postavami. Samozřejmě, tu výchovnou apelativnost a jemně moralizující tón je třeba občas překousnout, avšak nakonec ve sportovní tematice je otázka fair play a přátelských obětí aktuální i dnes, takže není důvod skřípat zuby. Daleko zajímavější než praktiky v atletickém družstvu je především vnitřní krize hlavní postavy, jejíž pád na dno je podán uvěřitelně a nebojí se tnout do živého (v tomto ohledu je první polovina seriálu ve srovnání s dobovou televizní produkcí skutečně působivá). Cesta zpět na vrchol bohužel už tak přesvědčivá není, čím dál více se zaměřuje na konstruované momenty, následováníhodné postoje postav, na méně důležité vztahové vložky, které se společně s několika zvraty někdy dostávají blízko úrovni Adamcova pozdějšího pokusu Pojišťovna štěstí a ani ta běžecká klání už nemají takový drajv a napětí. Přesto i zde se stále objevuje dost dobře napsaných momentů a závěrečný maratón je důstojným vyvrcholením celého příběhu. Výsledný mírný dobový nadprůměr přesto zaokrouhluji nahoru a to především díky vynalézavé a občas značně sugestivní kameře a výtečnému hudebnímu doprovodu Karla Svobody, který dodává závodním scénám neskutečný náboj a na dlouho uvízne v hlavě. Právě tyto dvě složky dělají z Dlouhé míle skutečně plnohodnotný seriálový zážitek, který úspěšně vzdoruje i onomu čtvrstoletí od svého vzniku. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Polozapomenuty serial z dob konciciho CSSR, venujici se sportovcum, konkretne bezcum strednich trati. Serial me zaujal tim, ze bezci jsou ve spolecnosti pomalu slavnejsi nez fotbalisti (ehm), serial je hodne rozmachly (kazdy dil pres hodinu), vidime v nem spoustu hvezd (Cepek, Brzobohaty, Hanicinec, Vetrovec a samozrejme hlavni hvezdy, bezci Censky-Skopal, za zeny pak hlavni FF Eliška Vitanovská, sexy Svandova, hezka Mruskovicova). Serial ma takovy ten stary dobry styl, ktery jsme u techto serialu obdivovali a tudiz se na nej da dobre koukat. Nenudi, neni trapny, je uveritelny a civilni. Me se to nakonec lbilo, prestoze nebeham... :) ()

Reklama

majky19 

všechny recenze uživatele

Jak již bylo řečeno, vskutku se jedná o vynikající seriál z prostředí vrcholového sportu, jmenovitě atletiky, který musí zaujmout snad každého příznivce nejen "Královny sportu". To nejen používám záměrně, protože tento seriál zdaleka není pouze o sportu, ale je zároveň i o mezilidských vztazích, vzestupech i pádech, lásce i nenávisti, přátelství i zradě, zkrátka o všem, co nám život dává, ale i bere. V každém případě se jedná o velmi povedený a možná i někdy neprávem opomíjený projekt, jehož smysl i význam je a dokud lidstvo nevymře i bude stále aktuální. Diváky zcela určitě rovněž zaujmou nejen herecké, ale i sportovní výkony hl. hrdinů Svatopluka Skopala a Jana Čenského, kteří se na své role zejména po fyzické stránce museli velmi dobře a důkladně připravit. ()

Stallone 

všechny recenze uživatele

Výborný seriál ze sportovního prostředí. Pro mě zatím nejlepší role kterou jsem viděl od Svatopluka Skopala. Shlédnul jsem všech šest dílů během dvou dnů a prožíval s hlavním hrdinou jeho život. Bylo to krásné. Viděl jsem se v něm. Kdybych se mohl podruhé narodit, chtěl bych být sportovec. Jen mě mrzí ten závěr. Jednak to, že měl vyhrát to MS a nedávat tam scénu s oživováním a hlavně tam měl být návrat k té jeho manželce. Nedával bych do seriálu, že si brala toho Vašuta. Opravdu měl hlavní hrdina zůstat s původní partnerkou. To jediné mě zklamalo. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Před Adamcem musím smeknout klobouk, protože tohle v mých očích předčilo i jeho kultovní „Sanitku“. Pomalu se rozjíždějící, ale každou epizodou víc a víc gradující drama z prostředí vrcholového sportu, s perfektně padnoucími herci (tedy až na ženské postavy, protože jsem naprosto nechápala, co Skopal s Vašutem na „své“ Lence vidí), údernou hudbou a dojemným příběhem. Jen mě trochu mrzelo, že postava Jana Čenského neměla vlastně zase takový prostor a přátelství Ondřeje s Michalem (proklamované i v titulkové písni) se divák dočkal o dost později, než by čekal. Přesto zážitek, který si ráda při nějaké repríze zopakuji. Silné 4*. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (46)

  • V záberoch z halových pretekov sa v poli bežcov ako komparzista často objavoval Róbert Štefko, vynikajúci československý vytrvalec, účastník OH a neskôr tréner. (Raccoon.city)
  • Když Ondřej Vesecký (Svatopluk Skopal) při svém „souboji s tramvají“ upadne, stane se tak za náměstím gen. Kutlvašra a těsně před nuselskou radnicí. V době natáčení tohoto seriálu ještě naproti zastávce, kam Vesecký nedoběhne, fungovalo kino Tatra. (Robbi)

Reklama

Reklama