Reklama

Reklama

Boží mlýny

(seriál)
  • Slovensko Božie mlyny
Česko, 2021, 5 h 33 min (Minutáž: 54–58 min)

Režie:

Jan Hřebejk

Kamera:

Martin Šácha

Hudba:

Matěj Kroupa

Hrají:

Martin Myšička, Vincent Navrátil, Eliška Křenková, Robert Nebřenský, Jiří Lábus, Josef Prouza, Petr Prokop, Matěj Ruppert, Jiří Maryško, Jiří Bábek (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Seriál v režii Jana Hřebejka kombinuje thriller s tradicí české kriminální komedie. Váhy v rukou Spravedlnosti jsou někdy natolik zatíženy korupcí, že viník odejde od soudu bez trestu. Děj scenáristů Janka Kroupy a Jana Drbohlava přivádí na scénu partu mstitelů, kteří postrčí kola pomyslných božích mlýnů dopředu. Vždyť jak se zpívá ve známém spirituálu: „Chtěl bych aspoň na chvíli být mlynářem!“ Pokud nejde usvědčit vrahy, podvodníky a násilníky z činu, který spáchali, co jim nastražit past? Nachytat je na jiné jejich slabosti: na jejich pocit nadřazenosti, beztrestnosti, nepostižitelnosti, na jejich chamtivost a ochotu zkoušet stejné špinavé triky zas a znovu. Kriminální zápletky jsou kořeněny humorem a nadsázkou. (Česká televize)

(více)

Recenze (80)

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Povedený a hlavně osvěžující seriál. Nečekaně mně Hřebejk potěšil, i když technicky to bylo zase tak, jak to v jeho seriálech bývá - hercům občas není rozumět a hudba je moc nahlas. Ale obsazení se povedlo, Myšička a Nebřenský skvělí. Pět příběhů zajímavých, Boží mlýny slušně naznačeny. Já jsem spokojen. ()

Dzonysek 

všechny recenze uživatele

Celkově hodnotím jako průměr, i když potenciál měl seriál větší. Jsou tam místy velmi vtipné momenty, Robert Nebřenský je dle mého stále nedostatečně ceněný herec.  Martin Myšička také hraje poměrně s nadhledem a jeho role je velmi uvěřitelná. Někdy ale přejdou dialogy a pointy do totální křeče a vtip je pak spíš k ošívání se, než k zasmání. Počáteční neotřelý nápad (i když takový seriál Hustle z roku 2004 pracuje s dost podobným schématem) trestat ty, na které světská spravedlnost nedosáhne, se postupně okouká a kvalita dílů má dost sestupnou tendenci. Hlavní hrdinové k dosažení nepochybně ušlechtilých cílů systematicky obcházejí zákon, ale jejich morální reflexe takové jednání je vlastně natolik nízká, že jim ve výsledku divák vlastně ani nefandí. A na Elišku Křenkovou už asi nechci koukat v jiném seriálu nebo filmu - po několikáté potvrzuje, že je herečkou jedné polohy/jednoho výrazu a je to dost otravné. ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Kroupa bohužel nemá na to, aby dal dohromady detektivní zápletku, která bude obsahovat nějaký pořádný vývoj a nebudou v ní mezery ohledně logiky, doufejme, že mu Jan Drbohlav, scénárista-matador tohoto žánru, dost pomohl, takže se seriál dá s přimhouřenýma očima i sledovat. Pomáhá v tom občasný humor, chemie mezi třemi hlavními představiteli (bez psa Kaštana) a hlavně Jan Hřebejk, který to režijně drží pohromadě, dodává tomu nadhled a dopustí se i špílce ke své vlastní tvorbě (jméno pro arcilotra je Vitouš a název posledních dvou epizod dost evokuje Kawasakiho růži). V ní se toho ale zlomilo míň než zde, bohužel. 50%. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

První epizoda byla o poznání lepší než zbytek seriálu. Měla spád a vtip, což se o následujících dílech říct nedá. Asi nejlépe se své role zhostil pes Kaštan, za ním se v těsném závěsu držel Martin Myšička, ostatní bych raději nezmiňovala. Tvůrci tomu nasadili korunu, když nejlepšího herce Kaštana v poslední epizodě ani nenechali hrát. Přiznejme si na rovinu, že scénář dost pokulhával. Vyloženě mě potěšila alespoň ústřední píseň Mlýny, která se opravdu povedla. (45%) ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Myšička je jako zásadový policajt Fajt super, Křenková hraje jako obvykle velmi věrohodně a esteticky sama sebe a Navrátil nehraje nic, byvše při tom sympatický. Problém s Božími mlýny nemám ani tak proto, že často nudí a pasti na zákonem nepotrestané pachatele jsou naivní. Bůhví proč mě iritovalo sledovat veřejnoprávní produkci z pera investigativního novináře, sugerující v zemi s nevalnou vymahatelností práva, že to nějakým zázrakem dobře dopadne. Nemístný optimismus, eskapismus, propaganda nebo prostě drzost? ()

Galerie (104)

Zajímavosti (41)

  • V čase 00:08:09 můžeme v levém okraji obrazovky zahlédnout kus natáčecí techniky, pravděpodobně mikrofon. (dejv997)
  • Premiéru zhlédlo 1,3 milionu diváků starších 15 let, čímž se seriál stal nejsledovanějším pořadem večera i celého dne. (rublik05)

Reklama

Reklama