Reklama

Reklama

Joanne Dru

Joanne Dru

nar. 31.01.1922
Logan, West Virginia, USA

zem. 10.09.1996 (74 let)
Beverly Hills, Los Angeles, California, USA

Biografie

Narodila se v Loganu (West Virginia) jako Joanne Letitia LaCock, dcera lékárníka. V osmnácti odešla do New Yorku, kde našla práci jako modelka a v té době si ji vybral Al Jolson do své show na Broadwayi s názvem „Hold Onto Your Hats“. Zde Dru potkala svého prvního muže, populárního zpěváka Dicka Haymese (vzali se roku 1941) a spolu s ním se odstěhovala do Hollywoodu, kde hrála v divadle a kde ji také objevil hledač talentů. Na plátně se poprvé představila v třiadvaceti ve filmové adaptaci úspěšné divadelní hry ABIE´S IRISH ROSE (1946).

Během následujcích deseti let se Dru opakovaně objevovala ve filmech i v televizi. Často byla obsazována do westernů, jejím nejznámějším je asi Hawksova ČERVENÁ ŘEKA (1948, RED RIVER), kde po boku Johna Waynea ztvárnila postavu Tess, nebo Fordovy westerny SHE WORE A YELLOW RIBBON (1949), opět s Waynem, a WAGON MASTER (1950) s Benem Johnsonem. Později si na toto své „zaškatulkování“ stěžovala - „Jakmile si vás jednou zařadí, jste ztraceni.“ - a dodávala, že koně přímo nesnáší a objemné sukně se škrtícími korzety označila za zoufalé. Ať už chtěla nebo ne, byly to právě westerny, které ji proslavily a pro které si ji pamatujeme. Za zmínku stojí ještě VENGEANCE VALLEY (1951), RETURN OF THE TEXAN (1952), SOUTHWEST PASSAGE (1954) a THE WILD AND THE INNOCENT (1959).

V roce 1949 se rozvedla s Haymesem a vzala si herce Johna Irelanda, kterého poznala během natáčení „Řeky“. Ovace sklidila za své představení v oskarovém dramatu VŠICHNI KRÁLOVI MUŽI (1949), spolu s Danem Daileyem zářila ve sportovním dramatu PÝCHA ST. LOUIS (1952, THE PRIDE OF ST. LOUIS) o baseballovém nadhazovači Jerome "Dizzy" Deanovi. Hrála i v kriminálce HELL ON FRISCO BAY (1955). Po boku Deana Martina se objevila v komedii 3 RING CIRCUS (1954).

Koncem 50. let její filmová kariéra začala vadnout, v roce 1957 se také rozvedla s Irelandem, pokračovala však v pilné práci pro televizi, objevila se v show „Playhouse 90“ (1956), ztvárnila hlavní ženskou úlohu (majitelku turistického ranče na východě USA), Babs Wootenovou, v sitkomu „Guestward, Ho!“ (1960-1961), kde jejího manžela Billa Wootena hrál Mark Miller a indiána Hawkeye „Sokolí oko“ J. Carrol Naish. Poté se ukazovala už jen sporadicky, asi v osm jiných televizních produkcích a z filmů to bylo drama SYLVIA (1965) a průměrné italsko-americké sci-fi SUPERPOLDA (1980) s Terencem Hillem a Ernestem Borgninem.

Dru měla pět dětí, s Haymesem tři, s Irelandem dva syny, Johna a Petera a poté se ještě jednou nebo dvakrát vdala. Byla starší sestrou komika Petera Marshalla, švagrovou herce, producenta a režiséra Tommyho Noonana, tetou kansaského profesionálního baseballisty Pete LaCocka a její matka byla v letech 1975-1976 prezidentkou klubu „Motion Picture Mothers“ (charitativní činnost v rámci filmového průmyslu). Dru zemřela v Los Angeles ve věku 74 let na lymfedém. Ačkoli byla považována za schopnou a populární filmovou herečku, bylo to právě její účinkování v televizi, za které si vysloužila hvězdu na hollywoodském „Chodníku slávy“.

Marek "džanik" Janík

Herečka

Účinkující

Reklama

Reklama