Reklama

Reklama

Z této cesty se nikdo nevrátí takový, jaký na ni vyšel... Osadník Thomas Dunson spolu s nalezencem Matthewem vybuduje v Texasu vlastní dobytkářské impérium. Půda, na které se usadil, je pro chov skotu ideální, avšak stádo více než devíti tisíc kusů dobytka je třeba jednoho dne dopravit k obchodníkům. Nejbližší známá železniční stanice se nachází v Missouri. Cesta trvá několik měsíců a je plná nástrah. Dunson a jeho muži bojují s Indiány, se suchem, s deštěm, s obtížným terénem i s vlastní únavou. Z Dunsona se postupem času stane ješitný tyran, který nepřipustí jiný názor než svůj. Právě díky své paličatosti dosáhl všech úspěchů. Teď však chce zastřelit každého kovboje, který je proti jeho rozhodnutí. A tak přichází čas, kdy se mu postaví i jeho nejbližší přítel, Matthew… Film Howarda Hawkse patří v žánru westernu k těm nejlepším. Velkolepé scenérie s dobytčím stádem tvoří pozadí příběhu o rivalství dvou mužů (ztvárnili je John Wayne a Montgomery Clift), z nichž každý prosazuje svou vůli jiným způsobem. Scénář filmu vznikl na základě článku v časopise Saturday Evening Post. (Česká televize)

(více)

Recenze (108)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Další klasický western, ke kterému jsem se dostal. Snažím se je dávkovat postupně, aby mě to neomrzelo, ale nemyslím si, že je to možné. Myslím, že jsem se dostal do věku, kdy tyhle filmy konečně dokážu trochu ocenit, protože jako mladší bych to asi nedokázal. Přiznám se, že o Johnovi Waynovi jsem si nikdy nemyslel, že je to skvělý herec, myslel jsem, že je to jen ten týpek, co chodí s kolťáky nízko u pasu, sem tam pronese nějakou drsnou hlášku a vždycky má na hlavě klobouk. Tak zaprvé, ten klobouk rozhodně nemá vždycky. A zadruhé... Zadruhé ten chlapík prostě umí hrát. Není to úplně ten nejvyšší stupeň, ale když jsem ho sledoval ve filmu "Červená řeka", měl jsem skutečně pocit, že se dívám na reálnou postavu, na člověka s hodnotami, který chce dosáhnout nějakého cíle, cíle, který je nakonec tak zásadní, že je mu jedno, jakou volí cestu, protože na té přece nezáleží, ne? Hlavně, že se stádo dostane tam, kam má. Thomas Dunson je honák, kterému patří rozsáhlé stádo v Texasu. Byl to jeho sen, ale po několika letech zjišťuje, že je v háji. Trhy v Kalifornii jsou zavřené a on bude muset hnát stádo do Missouri, což je zatraceně daleko. Přesto se rozhodne, že tohle podnikne, protože jinak je - jak několikrát zopakuje - na mizině. Společně s ním se na cestu vydává i Matt, mladík, kterého se Thomas ujal jako chlapce a který mezi kravami vyrostl. S nimi jsou i další chlapi. A dílo se kazí. Ne, rozhodně nikdo nečekal, že dopravit takové stádo, které čítá tisíce kusů, bude jednoduché. Není to jednoduché. Za problémy mohou indiáni, zloději, ale i pitomé náhody a neohrabanost některých lidí. Skoro to nutí k úsměvu, když vidíte, co se děje, ale zároveň vám dojde, jak strašné to muselo být, protože tihle chlapi prostě nemohli žít z ničeho jiného. Na jednu stranu si říkám, jak byl divoký západ krásný. Když jste se dostali s nějakým chlapíkem do pře, řešilo se to koltem. Ten, kdo vyhrál, vyhrál. Přežil a šlo se dál. Mezi četnými chlapi neexistovali podpásovky, ale ani záporáci nestříleli hned. Když proti sobě měli někoho, koho považovali za sobě rovného, šlo se do duelu. Nestřílelo se předčasně, vždy až ve chvíli, kdy oba měli vystřelit. Vyhrával prostě ten rychlejší a bylo hotovo. Dneska je všechno trochu komplikovanější, na druhou stranu, i ti pomalejší mohou vyhrát. "Červená řeka" rozhodně není jen o střílení. Je o tom, jak si lidé mohou stát za svým, jak je to přivede do pořádných problémů a jak nakonec přece jenom všechno může skončit tak, jak mělo od začátku. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2013/02/now-is-good-stand-up-guys-bourne-30.html ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

"Krávy, krávy, krávy.." --- "A, prosím vás, co je to za zvířata tady všude kolem?"----"Krávy." A do toho si John Wayne coby představitel kovboje staré školy, jehož slovo stojí nad zákonem, a který se nikdy nemýlí, cosi vyřizuje s Montgomery Clifftem, který jako zástupce nové generace už občas používá i mozek místo pistolí. ____ Chlapácký film, kde je těch krav tolik, že jsem chvílemi měla pocit, že se stanu vegetariánkou. /12. 8. 14./ ()

Reklama

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Příjemný pohled na práci kovbojů, a všechny její strasti, při hnaní tisícihlavého stáda napříč Amerikou. Výpravný, svižný, napínavý western s trochou dramatických scén. Dříve či později totiž musí nějakému drsnému chlápkovi přenáročná túra přelézt přes hlavu. A jako ve správném westernu dobrých pistolníků tu je několik. Každého jistě potěší, že John Wayne tu neúčinkuje jako tipycky kladná postava. Toho konce je ale škoda. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Klasický a poctivý starý Hollywood, kde hrá príbeh prvé husle. Navyše je príjemne romanticky ladený. Tiež sa mi páčilo, ako bola dejová linka koncipovaná a predostretá divákovi, ako sa všetko pomaly a rozumne rozpletalo až do finále, ktoré si hádam ako jediné pýtalo trošku viac napätia. Nuž, niekedy dokáže tvrdohlavosť napáchať veľké škody a nebyť tej krásavice, tak neviem, neviem... Veľká spokojnosť. 75/100 ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Western, který si jistě zaslouží ono přízvisko legendární. Příběh dvou mužů rozdílných povah, kteří ženou s partou honáků tisícihlavé stádo dobytka z Texasu do Missouri, aby nakonec skončili po nejrůznějších rozepřích v Kansasu, je natočen mistrovsky, přičemž scéna se splašeným stádem je opravdu strhující. Ani mi nijak nevadil ten často kritizovaný konec, u kterého jsem se docela zasmál. ()

Galerie (112)

Zajímavosti (20)

  • Před zahájením natáčení se uvažovalo o barevném natáčení, ale Howard Hawks došel k závěru, že příběhu bude více slušet černobílá. Nicméně o několik desítek let později vznikla barevná verze filmu. (sator)
  • Snímek byl natočen na motivy románu "The Chsiholm Trail", který napsal Borden Chase. (Hans.)

Reklama

Reklama