Reklama

Reklama

Maria Tauberová

Maria Tauberová

nar. 28.04.1911
Vysoké Mýto, Rakousko-Uhersko

zem. 16.01.2003 (91 let)
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko

Biografie

Maria Tauberová se narodila 28. dubna 1911 ve Vysokém Mýtě jako Marie Proskeová do lepší rodiny hulánského důstojníka c. a k. armády. Roku 1918 byl otec převelen do Vídně, kam za ním o rok později přicestoval i zbytek rodiny. I když původně studovala na vídeňské Hudební akademii u F. Rebaye a na mistrovské škole hru na klavír (1926 – 1933), díky Rebayovi, který u ní rozpoznal pěvecké vlohy, se stala žačkou u L. Rippera, R. Eibenschützové a v letech 1933 – 1935 u F. Carpiho v Miláně a poté i v Praze. Díky řediteli Karlu Neumannovi byla po hostinské úloze ve Verdiho „Rigolettu“ a Mahenově „IV. symfonii“ z června 1936 přijata do opery pražského Národního divadla (15. listopad 1936 – 1. září 1973).

Roku 1973 odešla na odpočinek. Po celou svou pěveckou dráhu s úspěchem koncertovala. Zpívala písně, např. Vítězslava Nováka, Jaroslava Křičky a Sergeje Prokofjeva, kantáty a oratoria (Ludwiga van Beethovena, Josepha Haydna či Giovanni Battista Pergolesiho). Často se svým manželem, šéfem opery Národního divadla, dirigentem a klavíristou Jaroslavem Krombholcem (1918 – 1983), pořádala zájezdové koncertní turné po Západním i Východním Německu, Sovětském svazu, Maďarsku, Polsku, Monte Carlu, Rakousku, Itálii, Švýcarsku, Dánsku, Švédsku, Brazílii… Hostovala na různých operních scénách doma (českobudějovické Jihočeské divadlo) i v zahraničí.

Už svým jemně znějícím a technicky dokonale připraveným hlasem, sopránem zvonivých výšek, jasem a témbrem i líbezností si získala Maria Tauberová oblibu operního publika. K výborným výkonům ji taktéž pomáhal drobný plavovlasý zjev bezprostředního a stále usměvavého děvčátka. Něžnost, lehkost, svůj půvab a dovednost zvládnout i ten nejtěžší operní part si zpěvačka zanechala až do vysokého věku. Známá byla její umělecká připravenost, zodpovědnost, přirozenost, přesvědčivost, vkusnost a smysl pro daný hudební styl. Během 40. a 50. let se nemohla kvůli dramaturgii Národního divadla umělecky uplatnit.

Přesto všechno se Maria Tauberová vypracovala na nejpřednější členku pražské opery a hlavně jednu z nejlepších zpěvaček vůbec. Až do svého odchodu na penzi si udržela vysokou popularitu u diváků a dívčí krásu. Z operních partů Tauberové si uveďme díla „Rigoletto“ (Gilda), „Hubička“ (Barče), „Příhody lišky Bystroušky“ (liška Bystrouška), „Hoffmannovy povídky“ (Olympie), „Čarostřelec“ (Anička), „Car a tesař“ (Marie), „Zvíkovský rarášek“ (Petřík), „Kouzelná flétna“ (Papagena), „Figarova svatba“ (Zuzana), „Don Giovanni“ (Donna Elvíra), „Lucerna“ (kněžna), „Dvě vdovy“ (Karolina), „Violetta“ (Violetta) apod.

Ještě během svých pěveckých studií byla v první polovině 30. let přizvána filmaři ke spolupráci na zpívajících hereckých postavách atraktivních milovnických hrdinek. Po maličké roličce návštěvnice baru ve filmu Fridricha Fehéra KDYŽ STRUNY LKAJÍ (1930) se uplatnila o tři roky později ve třech hlavních milovnických úlohách sestřenice Amálky v Lamačově komedii JINDRA, HRABĚNKA OSTROVÍNOVÁ (1933), Blaženky Adamové v komedii U NÁS V KOCOURKOVĚ (1934) Miroslava Cikána i Jana Wericha a naposledy se její tvář na stříbrném plátně zjevila v další Cikánově komedii NA RŮŽÍCH USTLÁNO (1934), kde si Tauberová zahrála Klárku Haugwitzovou.

V dalších létech se k filmu ojediněle nepřímo vracela, když z plátna zazněl její zpěv v krátkém LISTOPADU (1935) a účinkovala v dokumentu NOVÉ ČESKOSLOVENSKO (1949). A ještě nazpívala pěvecké party za Lenku Podhajskou (schovanka a zpěvačka Anna Marie Rynešová) ve Slavínského dramatu ADVOKÁT CHUDÝCH (1941) a Iwettu Peškovou (žínka) v opeře RUSALKA (1962) Václava Kašlíka.

Její zpěvy písní, oper a koncertů jsou zaznamenány v řadě rozhlasových relací (Rusalka v Dvořákově „Rusalce“ 1948, paní Srdečná v opeře Wolfganga Amadea Mozarta „Divadelní ředitel“ 1958 či „Tajemný hrad v Karpatech“ 1971 Julese Vernera), hudebních televizních filmech (BOHÉMA a nebo JULIETTE), gramofonových deskách a CD nosičích.

Za své pěvecké umění získala titul Zasloužilé umělkyně (1954), Řád práce (1958), titul Národní umělkyně (1960), Cenu Senior Prix (1993) a za celoživotní mistrovství v opeře čestnou Cenu Thálie (1994). Profil této umělkyně zpracoval Vladimír Mikeš v monografii „Maria Tauberová“ (2006). Jedna z největších českých operních pěvkyň 20. století Maria Tauberová zemřela 16. ledna 2003 v Praze ve věku vysokých a nedožitých devadesáti dvou let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herečka

Filmy
1983

Šťastný domov (TV film)

1969

Juliette (TV film)

1966

Die verkaufte Braut (TV film)

1962

Rusalka

1959

Bohéma (TV film)

1934

Na růžích ustláno

 

U nás v Kocourkově

1933

Jindra, hraběnka Ostrovínová

1930

Když struny lkají

Dokumentární
1987

Prof. Václav Holzknecht vypravuje (seriál)

Krátkometrážní
1935

Listopad

Reklama

Reklama