Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Komedie
  • Dobrodružný

Poslední recenze (5)

plakát

Balada o Busteru Scruggsovi (2018) 

Bratři Coenové zase jednou předvedli, že umí natočit pořádně nabušený film. On to tedy není film, ale série šesti kratších příběhů, které mají vzdát hold kovbojům, pistolníkům, osadníkům a divokému západu vůbec. Některé příběhy jsou uhozené, jiné slouží spíše k zamyšlení. Kvalita notně kolísá, u příběhu kočujícího maringotkáře (Liam Neeson) jsem si po pointě řekl, že tohle by snad šlo shrnout do tří čtyř minut. Pointa poslední kapitoly z konverzačního dostavníku mi též nějak unikla. Že by cesta byla cíl? Zbývající čtyři příběhy už ale jedou pecky a nejlepší je podle mého názoru hned ten první s fenomenálním Timem Blakem Nelsonem (aka hlavní hrdina série Buster Scruggs). Tak skvěle zahranou postavu jsem ve filmu už pár let neviděl a asi ještě pár let neuvidím. S ohledem na rozdílnou úroveň příběhů hodnotím 7 z 10, fanoušci Coenů a westernu by si ale Bustera Scruggse neměli nechat ujít.

plakát

Most špiónů (2015) 

Myslím, že Stevenu Spielbergovi se povedlo natočit famózní drama, které zaujme hned od první scény. Atmosféra 50. a 60. let z filmu přímo čiší, a i když je film hodně konverzační, všechny scény mají neskutečný náboj, posouvají děj dál a stopáž 141 minut uteče jako voda. Scény z Berlína právě rozdělovaného zdí jsou tak atmosférické, že se z toho tají dech. Vyjednávání mezi Sověty a Američany mi přišlo natolik autentické, jako by se ho Spielberg sám účastnil. Soudní procesy taky nemají chybu a je vidět že americká justice byla o špetku spravedlivější, než ta sovětská ;-) Ruský špión ztvárněný pro mě absolutně neznámým Markem Rylancem vzbuzuje velké sympatie. Kdo však skutečně exceluje, je Tom Hanks. Ten pro mě poslední dobou upadal a naposledy se mi líbil v Zelené míli. Profesionální, a přitom tak civilní a procítěný způsob, jakým ztvárnil postavu právníka Jamese Donovana je však mistrný, a přemýšlím, jestli se mi vůbec Hanks kdy v některé jiné roli líbil více. Tenhle film opravdu stojí za to a určitě jsem ho neviděl naposledy.

plakát

Star Wars: Síla se probouzí (2015) 

Místo Impéria tu máme Nový řád (New Order) a rebelové jsou zase - no ehm, rebelové. Na film jsem šel s velkou obavou, že mladí herci jsou moc mladí (Ridleyová, Boyega) a staří zase moc staří (Ford, Fisherová, Hamill). Obavy naštěstí nebyly na místě. Oba mlaďasové jsou parádní a není problém jim fandit, na rozdíl od nafoukaného frajírka Haydena Christesena z dvojky a trojky, který mě vysloveně iritoval. Ridleyová taky na rozdíl od unylé Natalie Portmanové opravdu HRAJE, a to skvěle, její postava je sympatická a zábavná. Stará garda taky potěší - starý dobrý Han Solo má důstojnou roli a dostane ve filmu velký prostor. Carrie Fisher alias princezna Leia působí sice po letech trochu jako Angela Merkelová, ale je z ní teď generálka rebelů a tahle role jí sedí. Staří matadoři však beze zbytku splnili funkci pojítka mezi starým a novým, takže člověk nemá pocit, že se dívá na úplně nový film, ale že jeho oblíbená série plynule pokračuje. Filmu sedí svižné a dobře (přehledně) sestříhané akční scény, jako minus bych viděl neoriginální a předvídatelný příběh. Nicméně, atmosféra světa hvězdných válek je velice silná a pro fanoušky posouvá film hodně nahoru. Padají i humorné hlášky, ale spíše jsem se jen uchechtl, než že bych se válel smíchy jako např. u Strážců galaxie. Ale dostat diváka na podlahu asi není hlavní úkol Hvězdných válek. Na závěr jsem si nechal esenciální věc - záporáky. Adam Driver nepokrytě outfitem i stylem mluvy kopíruje Dartha Vadera, ale když sundá přilbu, nějak to není ono. Nemá autoritu jako Darth a i spolubojovníci k němu nechovají patřičný respekt, který vždy měl lord Vader. Taky mu občas jako malému frackovi ujedou nervy a po kiksu podřízených mečíkem rozseká půlku velícího střediska, hmmmm.... Ale nechme mu prostor, třeba ještě půjde nahoru. Co ale je pro mě totální fiasko, je hlavní záporák, Snoke. Tahle kreatura je vysloveně k pláči, a byť byl zatím vidět pouze jako hologram, nerozumím tomu, proč proboha právě on. Není ani zajímavý, ani nevzbuzuje hrůzu, nevzbuzuje odpor, nevzbuzuje vůbec nic. A to je u hlavního záporáka sakra chyba. Verdikt - není to špatné, mohlo to být lepší.

Poslední hodnocení (204)

Vlny (2024)

01.09.2024

Zrůda (2003)

26.08.2024

Sully: Zázrak na řece Hudson (2016)

25.08.2024

Proč? (1987)

25.08.2024

Na západní frontě klid (2022)

15.08.2024

Parazit (2019)

14.08.2024

Pickupeři (2023) (seriál)

13.08.2024

Jack Reacher: Poslední výstřel (2012)

13.08.2024

Balada o Busteru Scruggsovi (2018)

13.08.2024

Reklama