Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Thriller

Zajímavosti k filmům (1 780)

Ztracený král

Ztracený král (2022)

Bývalý manžel Philippy Langley (Sally Hawkins) a její dva synové jdou do místního kina na film o Jamesi Bondovi Skyfall (2012), než bylo v září 2012 exhumováno tělo krále Richarda III. (Harry Lloyd) Londýnská premiéra filmu Skyfall se však konala 23. října 2012.

Ztracený král

Ztracený král (2022)

Když Phillipin (Sally Hawkins) manažer Tony (Lewis Macleod) přednáší o lidských zdrojích, zavře notebook a posadí se ke svému stolu. Když je o chvíli později viděn, jak sedí u stolu, je notebook otevřený asi do čtvrtiny.

Ztracený král

Ztracený král (2022)

Harry Lloyd, který hraje Richarda III, je s ním ve skutečném životě příbuzný. Richard III. by byl šestnáctinásobným bratrancem Harryho Lloyda.

Ztracený král

Ztracený král (2022)

Phillipa (Sally Hawkins) několikrát říká, že nevěří, že by Richard III. (Harry Lloyd) měl cokoli společného se smrtí svých synovců, princů v Toweru, a na jednom místě říká, že si myslela, že byli ještě naživu, když se Jindřich VII. stal králem po bitvě u Bosworthu. Ačkoli se vedou spory o tom, zda za to byl Richard zodpovědný, oba chlapci rozhodně nebyli naživu, když se Jindřich VII. stal králem. Naposledy byli údajně spatřeni v červnu 1483, krátce poté, co se Richard stal králem. Za vlády Karla II. byly také nalezeny kosti, které byly později analyzovány ve 30. letech 20. století a o nichž se mnozí lidé domnívají, že se jedná o prince v Toweru, a přibližný věk ostatků odpovídal věku chlapců v době, kdy poprvé zmizeli, nikoliv o téměř 4 roky později (neexistuje však žádný definitivní důkaz, že by některé z těl nalezených ve věži bylo některým z chlapců, je to pouze všeobecná domněnka).

Ztracený král

Ztracený král (2022)

Verše citované členem společnosti Richarda III. (Harry Lloyd) začínající slovy: „If you can bear to hear the truth you've spoken...“ jsou z knihy „If“ od Rudyarda Kiplinga.

Ztracený král

Ztracený král (2022)

Před tiskovou konferencí po nálezu kostí Richarda III. (Harry Lloyd) někdo řekne Richardu Taylorovi (Lee Ingleby), že mu telefonoval Benedict Cumberbatch. Ve skutečném životě je Benedict Cumerbatch šestnáctým pravnukem Richarda III. a je potomkem Richardova bratra Eduarda IV. a jeho milenky.

Ztracený král

Ztracený král (2022)

Tělo Richarda III. (Harry Lloyd) bylo nalezeno v době natáčení televizního seriálu Bílá královna (od r. 2013) o Eduardu IV. (bratru Richarda III.) a Alžbětě Woodvill. Muž, který hrál Richarda, použil fotografie těla, aby se ujistil, že při natáčení bitvy, v níž byl Richard zabit, jsou všechna zranění autentická.

Ztracený král

Ztracený král (2022)

Zajímavé je, že kosti Richarda III. (Harry Lloyd) byly objeveny pohřbené jen 2 stopy (asi 60 cm) od povrchu, což naznačuje, že byl pohřben ve spěchu a bez velkých obřadů. Zkoumání lebky ukázalo, že byl pravděpodobně zabit úderem dlouhého ostrého předmětu do týla (předpokládá se, že šlo o halapartnu nebo podobný předmět).

Ztracený král

Ztracený král (2022)

Ve filmu se objevuje narážka na to, že Philippa (Sally Hawkins) zjistila, kde bylo tělo pohřbeno, jen s malou pomocí, kromě podnětu od životopisce. To je mírné zkreslení pravdy, protože v té době již existovaly dva publikované životopisy (které možná četla), které teoreticky tvrdily totéž a víceméně na stejném místě. Philippa však byla v prosazování archeologického výzkumu na místě aktivnější než oba autoři.

Ztracený král

Ztracený král (2022)

Většina moderních názorů na Richarda III. (Harry Lloyd) pochází ze slavné hry Williama Shakespeara, která byla napsána více než 100 let po králově smrti. Většina interpretací Richarda III. ho zobrazuje jako hrbatého mrzáka a někteří historičtí odborníci si kladli otázku, zda tato jeho interpretace nebyla jen součástí Shakespearových instrukcí hercům, aby pomohla zdůraznit jeho přítomnost a očernit ho před diváky. Nález kostí v září 2012 však skutečně prokázal, že Richard III. měl podle všeho výrazně kyfotickou páteř, i když další zkoumání kostry ukázalo, že měl skoliózu, nikoli kyfózu, a proto by případná abnormalita nebyla viditelná, když byl plně oblečený.

Doznání

Doznání (2022)

Ve cvičebně visí na stěně staré portréty. Jsou na nich Ángela Menéndez a Alberto Corrado, prarodiče režiséra Mariana Biasina.

Doznání

Doznání (2022)

Na narozeninové oslavě zobrazené v úvodu jsou slyšet hlasy režisérovy babičky a rodičů.

Doznání

Doznání (2022)

Logo s názvem filmu ručně napsal Jens Johansson, prvotřídní klávesista/pianista a dlouholetý přítel režiséra Mariana Biasina.

Doznání

Doznání (2022)

Místo, kde se nachází Manuelův (Martín Miller) dům, je ve skutečnosti dům nejlepší kamarádky Verónicy Biasin (přidružená producentka). Uvedla, že když si poprvé přečetla scénář, ten dům se jí okamžitě vybavil.

Doznání

Doznání (2022)

Herečka hrající Margaritu (Alejandra Ramírez) byla na střední škole režisérovou učitelkou literatury.

Reklama