Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Pohádka
  • Dobrodružný
  • Akční

Recenze (13)

plakát

Koruna - Následky (2023) (epizoda) 

Dal jsem první čtyři epizody 6. série na jeden zátah. Naprosto mě to vtáhlo. Od ostatních sérií se to liší v tom aspektu, že se tentokrát vypráví jen jedna dějová linie, s jasnou hlavní postavou, příběh z posledních týdnů života Diany, téměř jako film. A je to hodně dobrý film! Nedá se tomu vytknout nic. Ospravedlnění prince Charlese je dojemné.

plakát

Domek z karet - Série 5 (2017) (série) 

Pátá série si stále drží kvality, ale přece jen oproti předchozím bezchybným čtyřem sériím vidím začátek velké únavy scénáristů. Zejména od kapitoly, kdy se nová hvězda politického nebe, republikánský kandidát Will, znemožní před piloty a nahrávka je dále využita Underwoodovými. Zněmožnění Willa a jeho velmi sympatické anglické manželky sebralo seriálu věrohodnost, překombinovanost underwoodovských pletich začala bít do očí, zejména skutečnost, že tolik zločinů je vůbec možné v tak obrovském právním státě jako USA ještě stále zametat pod koberec. Přestal jsem tomu jako divák věřit. A to je velká škoda. Protože až do této série všechny intriky a zametání zločinů bylo uveřitelné, nyní už ne. Škoda, škoda. I tak řadím celý seriál jako nejlepší politický thriller všech dob. Netflix může být právem hrdý, ale škoda, že nevydržel s vysokou laťkou do konce.

plakát

Domek z karet - Série 6 (2018) (série) 

Velmi smutné po pěti napínavých sériích vidět veliký propad v scénářské excelenci a uvěřitelnosti. Už pátá série začala mít s uvěřitelností problém, zejména divák nějak přirozeně čekal, že se budou zločiny jeden po druhém odkrývat. A že se začne domek z karet bortit. Ale ono to tak v pětce úplně nebylo a šestka tomu všemu nasadila úplně absurdní korunu. Škoda. Moje osobně nejoblíbenější postava, ministryně zahraničí Cathy, si zasloužila mnohem lepší odchod ze seriálu. Dvě hvězdy za pokračující výborné herecké výkony, hudbu a snad i trochu soucitu s herci, kteří do tak špatného scénáře museli naskočit.

plakát

Oppenheimer (2023) 

Reklama / trailer k filmu byla slibnější než nakonec film sám. Ano, technicky, řemeslně je to 5*. Hudba zvlášť 5*. Co tedy neštimuje? Délka: podle mého názoru z 180 by šlo udělat 130 minut a bylo by to mnohem stravitelnější. A potom: Velké množství postav, ve kterém se běžný i trochu zasvěcenější divák musí ztrácet. Dialogy šly tak rychle za sebou, že téměř nebyla chvíle si "vydechnout". A byly to nadupané dialogy. V tom objemu se pak logicky malinko utopily i naprosto skvělé okamžiky a filozofické přesahy. To je škoda.

plakát

Milenec lady Chatterleyové (2022) 

Po dlouhých sci-fi, fantasy či quasi-historických seriálech a filmech na Netflixu je toto velmi, velmi příjemná změna. Překvapilo mě kvalitní "art" podání, ale když jsem se podíval na filmografii paní režisérky, není to až takové překvapení. Zároveň se mi zamlouval ryze ženský pohled na téma, vnímání očima hlavní hrdinky. Ve stejném duchu jsou podány i erotické scény, které mohou většinu chlapů současnosti, odkojených tvrdými pornofilmy, příjemně nachytat v poznání či uvědomění, že pravý žár lásky může být filmově vystižen i takto decentní formou. V závěru filmu jsem se jako by vrátil do puberty: Tak jsem moc chtěl, aby to dobře dopadlo... A ono to dopadlo. Hlavní hrdinka zaslouží za herecký výkon ocenění.

plakát

Jako letní sníh (2021) 

"Za všechno mohou ti zlomyslní Habsburkové..." Achjo. Další promarněná šance České televize. Výprava filmu velmi slušná, Igor Bareš jako Rembrandt herecky a vizuálně přesvědčivý, stejně tak Alois Švehlík jako starý Comenius. Tím ale plusy filmu končí a následují skoro samé mínusy. Především ostudný je šíleně jednostranný pohled na onu dobu - hodní protestanti, zlí katolíci, žádný prostor pro složitost oné doby a dilemata. Asi aby to současný divák pochopil, musí se mu to podle tvůrců snímku podat lapidárně, jednoduše, zploštěně. A to znamená vlastně i naprosto naivně. Co dělali odborní poradci při tvorbě scénáře tohoto filmu, mi do značné míry uniká. Až na tu zmíněnou slušnou výpravu, rekvizity a kostýmy. Abych nebyl příliš přísný: Filozoficky pojatý závěr filmu s celkovým hodnocením osobnosti J.A. Komenského skore filmu o stupínek vylepšil.

plakát

Masaryk (2016) 

12 lvů je inflace. Tak dobrý ten film vůbec není. Opět nedobrý scénář. Historická zkratka, které se žádný podobný film nevyhne, zde byla učiněna dost nemotorně. Opět zde máme ty jedině a pouze zlé (mocnosti Západu) a ublížené (ČSR) a k tomu zrádcovského Beneše... Téměř žádná polemika, prostě vše černobíle, jak se to studenti museli a mnohde dodnes musí ve školách učit. Je to v tomto smyslu hodně podobné Vávrovým "Dnům zrady". Jenže ono to tak černobílé nebylo, že? Žádný odkaz na rok 1918/1919, Versailleský mír, kde pramenilo hodně z toho zlého, co se v roce 1938 odehrávalo... Slovenská otázka - ve filmu zcela zamlčena (jen paní Vašáryová a premiér Milan Hodža)... Atd. Podívaná to ale je, hudba velmi slušná, oceňuji originální jazyky v dialozích. Spíš škoda, že tato šance nebyla proměněna.

plakát

Tisíc dnů s Annou (1969) 

Všechno sedělo tak, jak ve správném historickém filmu sedět má. V první řadě scénář, mistrně postavěné dialogy (málokdy chválím český dabing, tady je to zcela na místě!), herecké výkony (Burton, Bujoldová), scéna, kostýmy... Kdyby takto mistrně někdo natočil obdobnou ságu o Přemyslu Otakarovi II. a jeho vztahu s Markétou Babenberskou a Kunhutou Uherskou... Jenže jsme v malém českomoravském pupku Evropy, že.

plakát

Sněžný drak (2013) (TV film) 

Dal bych 4 hvězdy za volbu exteriérů a výpravu, zbytek kategorií hoří nad hranicí odpadu. Námět by nebyl špatný, kdyby byl opravdu scénáristicky a zejména režisérsky dobře uchopen. Takhle je to eintopf, guláš, chcete-li, pohádkových elementů, které se vrství bez ladu skladu. Herecké výkony i od zavedených herců jsem nějak nevěřil, přišly mi jak z nějakých studentských přehrávek. Zvlášť ten rádce Maxmilián. Ale i samotný princ- sněžný drak, jinde hraje slušně, tady v této pohádce naprosto nepřesvědčivě. I Rašilov byl velmi chladný a "mimo". Zuzana Slavíková nezapře moderátorku Máte padáka, nemohl jsem si ji z toho odpárat. Sorry :-) Hudba průměrná, nešvarem této doby jsou kompletní aranže za pomoci syntezátorů, takže například trubači troubili a výsledný zvuk byl umělý ažaž! Pohádka se líbila mému 5letému synovi, OK, proč ne, ale dřív pohádkové filmy zaujaly celou rodinu. A znovu opakuji, v námětu bylo hodně temných zápletek, se kterými by schopný režisér vykřesal opravdovou podívanou a zážitek nejen pro oči, ale i pro mysl.