Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Krátkometrážní

Zajímavosti k filmům (19)

Nic proti ničemu

Nic proti ničemu (2011)

Snímek získal na 25. ročníku filmového festivalu Finále Plzeň cenu studentské poroty za nejlepší celovečerní film. [Zdroj: festivalfinale.cz]

Král Lear

Král Lear (2003) (divadelní záznam)

Jan Tříska účinkoval v inscenaci bezprostředně poté, co byl hospitalizován s posunutou ploténkou v motolské nemocnici. Ještě odpoledne absolvoval vyšetření na počítačovém tomografu a večer už představení odehrál s plným nasazením.

Zločiny a poklesky

Zločiny a poklesky (1989)

Postava Lestera je natočena podle Larryho Gelbarta, se kterým Woody Allen a Alan Alda spolupracovali a údajně ho něměli rádi kvůli jeho despotické povaze.

Zločiny a poklesky

Zločiny a poklesky (1989)

Původně se měl Alan Alda objevit pouze na úvodním věčírku. Woody Allen se rozhodl rozšířit jeho roli, když ho požádal o improvizaci a zalíbilo se mu to.

Zločiny a poklesky

Zločiny a poklesky (1989)

Lesterovo poznámky, jako "Komedie je tragédie s odstupem" nebo "Ohni něco, je to k smíchu. Zlom to, není to k smíchu." byly citace Larryho skutečných výroků.

Zločiny a poklesky

Zločiny a poklesky (1989)

Roli profesora Levyho, o kterém v tomto filmu točil Cliff Stern dokument, ztvárnil neherec - světově známý Martin S. Bergmann, profesor psychologie na New York University.

Zahraj to znovu, Same

Zahraj to znovu, Same (1972)

Film se měl původně natáčet na Manhattanu a Long Islandu, ale kvůli stávce filmařů v New Yorku bylo natáčení přesunuto do San Francisca.

Zahraj to znovu, Same

Zahraj to znovu, Same (1972)

Původně šlo o divadelní hru, která se hrála na Broadwayi. Od jejího uvedení v roce 1969 se hra dočkala 453 repríz a poté byla zfilmována se stejným hereckým obsazením.

Po čem ženy touží

Po čem ženy touží (2000)

Závěrečná scéna, ve které Nick (Mel Gibson) navštíví Darcy (Helen Hunt) v jejím bytě, je podobná scéně ve filmu Lepší už to nebude (1997). V obou filmech stojí Helen Hunt na schodech, její nápadník k ní přichází a říká: "Potřebuju s tebou mluvit."

Po čem ženy touží

Po čem ženy touží (2000)

Zástupci firmy Nike ve filmu nejsou herci, ale skuteční zaměstnanci firmy z oddělení propagace.

Let číslo 93

Let číslo 93 (2006)

Nic nenasvědčuje tomu, že se německý pasažér Christian Adams ve skutečnosti zachoval tak, jak je popisováno ve filmu. Příběh Evropana, který se snaží zabránit ostatním v napadení teroristů, je fiktivní a není založen na žádných nahrávkách či telefonních rozhovorech z letadla.

Battle Royale

Battle Royale (2000)

Mnoho poslanců japonského parlamentu se snažilo bezúspěšně zakázat vydání knižní podoby. Když byl natočen film, byla zde rovněž snaha o jeho zákaz. Obojí ale vedlo k tomu, že se jak kniha, tak film staly ještě úspěšnější, protože lidé chtěli zjistit, proč bylo okolo toho tolik povyku.

Leningradští kovbojové dobývají Ameriku

Leningradští kovbojové dobývají Ameriku (1989)

Kapela ve filmu je výmyslem režiséra Kaurismäkiho, hraje jí skutečná finská kapela Sleepy Sleepers. Po dokončení filmu ovšem Leningrad Cowboys vznikli doopravdy a hrají dodnes.

Reklama