Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (8)

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Poté co nám Denis Villeneuve naservíroval v první části jsem měl obrovské očekávání od části druhé, která původně vůbec nemusela vzniknout. Jsem nesmírně šťastný, že tomu tak nebylo. To co jsem mohl spatřit na plátně je něco nevídaného, něco úžasného co se prostě musí vidět nikde jinde než na velkém plátně. Poslední filmy, které nasnímal Greig Fraser byly naprosto fenomenální a Duna není výjimkou. Jeden epicky propracovaný záběr střídá druhý. Co se týká hereckých výkonů, tak mi v hlavě nejvíc utkvěl Austin Butler v roli na-barona. To jak nám byla postava představena a byl jí dán velký prostor rozvinout se určitě velmi pomohlo. Díky tomu byl vytvořen záporák, který se stal záporným odrazem Paula. Mohl bych dál pokračovat ve chvále např. Zendayi nebo Hanse Zimmera, ale myslím si, že to není třeba. Duna je velkolepé dílo, které opravdu stojí za to. Kdo jej nenavštíví v kině, tak jakoby prošvihl nového Pána prstenu.

plakát

Oppenheimer (2023) 

Filmařsky naprosto excelentní dílo z továrny na úspěch jménem Christopher Nolan. Není zde pochyb o tom, že Nolan to opět dokázal. První hodinka zabývající se Oppenheimerovým mládím a studiem je možná trochu slabší, ale co následovalo poté utišilo a přikovalo plný sál k sedačkám na zbylé 2 hodiny.  Murphy je naprosto vynikající o tom není pochyb, ale je nutné vedle něj ocenit výkon Roberta Downeyho Jr., který se své menší role zhostil naprosto mistrovsky. Jedinou slabinou filmu bych řekl, že je to jakým způsobem je příběh odvyprávěn. Divák, který na chvíli ztratí pozornost se může ve snímku na delší dobu ztratit díky přeskakování mezi dvěma ději a množstvím postav.  Jestliže se bojíte 3 hodinové stopáže, tak vám musím říct, že zbytečně. První hodina filmu se možná trošku táhne, ale zbytek filmu vám uteče takovým způsobem, že budete chtít víc.

plakát

Jurský svět: Nadvláda (2022) 

Žádné překvapení se tu nekoná. Vlastně vše co funguje v předešlých dílech funguje i zde a naopak. Celé je to jen okořeněné o návrat postav z původního Jurského parku s nefunkčním zápornou postavou. To jsou veškeré pocity z návratu dinosaurů na plátno a to mluví asi za vše.

plakát

Top Gun: Maverick (2022) 

Teď když jsi vzpomenu, že jsem na film ani původně nechtěl jít, protože mě nebaví letadla jako celek a první díl se mi až tak nelíbil, tak bych si nafackoval. Jak jsem již říkal první Top Gun si mě až tak nezískal a přesto od první minuty si film hraje s emocemi a nostalgií jakoby tomu bylo právě naopak. Film je po vizuální stránce nádherný. Plno nápaditých záběrů a dobře nasnímané akční scény byly pastva pro oči. Co filmu hodně přidává je silnější příběh, kde postavám nejde jen o to "vyhrát kurz" a podle toho také jednají. Je zde hezky zpracované, jak se z "těch nejlepších", mezi kterýma na začátku panuje napětí se nakonec stane tým, který je pro toho druhého schopen riskovat vše i přes všechny spory z minulosti. Na začátku má film takové uvolněnější tempo, kde se zaměřuje na emoce diváka a na nostalgii. Druhá polovina je však pravým opakem, kde na jednu akční scénu navazuje druhá a film vás nenechá ani na minutu vydechnout. Závěrem bych řekl, že se jedná o film, u kterého vás bude mrzet, že skončil a to i přesto, že jste si první díl nezamilovali. Bylo to pro mě fantastické odreagování od všech fantasy a sci-fi světů, kterých jsou kina přeplněná, ale Maverick je mezi němi jako voda uprostřed pouště.

plakát

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství (2022) 

Po velkých očekáváních jsem zůstal mírně zklamán. Práce Sama Raimiho je ve filmu hodně vidět. Je zde plno nápadité akce, která působí opravdu dobře viz. bitva o kamar taj, kde máme možnost vidět mnoho nápaditých kouzel a především sílu Wandy nebo také bitva s chobotnicí, která mi hodně připomínala Spidermana 2 v jistých věcech. Dále jsou zde zakomponované hororové prvky, které mě opravdu bavily a rozhodně bych nebyl proti kdyby se objevovaly v dalších Marvel filmech. Pouze mě mrzí, že zde máme takové prvky, které fungují, ale v některých případech nejsou dotažené k dokonalosti, protože Marvel má v těchto věcech svázané ruce, což mě hodně mrzí. Po této stránce co se týče vizuálu, hororových prvků, akce, efektů a celkově nápadu je film skvělý. Problém pro mě nastává ve vztazích mezi postavami, kde sice máme hezky popsaný příběh Wandy a chápeme její úmysly. Na druhou stranu zde máme Strange a Americu, kde po celou dobu necítím žádné pouto mezi nimi nebo nějaké budování vztahu. Možná tomu měla pomoct scéna, kde si obě postavy promítly každý jednu vzpomínku. To na mě ovšem nezafungovalo ačkoliv nápad to byl hezký, tak pro budování nějakých vztahů mezi postavami to je za mě málo. Dále jsem byl zklamaný celkově z vesmíru kde máme "Ilumináty". Když America a Strange utíkají do tohoto vesmíru, tak prolétají spoustou nápaditých vesmírů, ale ve finále skončíme v trochu vylepšeném světě, který je podobný našemu, jen lidé přechází místo "na zelenou", "na červenou". To je za mě škoda a nevyužitá možnost nám ukázat, že jiný vesmír může být jiný, šílenější jak bych podle názvu čekal. Poslední věc, která mě trochu zklamala byl scénář. Ne že by byl extrémně špatný, ale jak už jsem zmínil, tak v budování vztahů je slabý a dále se nás snaží přesvědčit, že Strange udělá něco špatného jako Strangové v jiných vesmírech. Tohle na mě, ale vůbec nezafungovalo a ani na chvíli jsem si nemyslel, že se tohle vůbec může stát. Za mě 7,5/10

plakát

Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství (2022) 

Po prvním dílu, který nám položil dle mého dobrý základ se vše tak nějak sesypalo. Třetí díl se nevrací k tomu co v jedničce fungovalo a pokračuje na stejné koleji jako druhý díl. Co musím jako první zmínit je scénář. Divák 80% filmu nechápe co postavy dělají a když už ano, tak neví proč. Díky tomu jsem necítil žádný progres postav nebo nějaký posun v příběhu. Vlastně jediná linka, která dává smysl hned od začátku je linka Kowalskeho, u kterého nám je hned jasné za čím směřuje a jde si jasně za tím. Naopak linka Yusufa Kamy je zde vlastně proč ? Pro vyplnění času ? Proto aby jsme si chvíli říkali jestli zradí Brumbála nebo ne i když všem musí být jasné jaká je odpověď ? A tím se dostávám k budování vztahů mezi postavami, který se od minulého dílu rozvinul ... vlastně nikam. O nevyužití už tak skvěle vybudovaného světa snad nemá ani cenu se zmiňovat. Samozřejmě jsou zde i světlejší momenty. Film co se týče efektů, hudby nebo kostýmů vypadá opravdu pěkně. Mads Mikkelsen jako Grindelwald na mě působí mnohem lépe než Johny Depp. Bohužel pro něj už je to 3. Grindelwald, kterého za 3 díly vidíme, což mu příliš nepomáhá, ale přesto si myslím, že se zhostil role dost dobře. Celkově herci zde odvádí dobrý výkon. Jen jejich úplný potenciál je nevyužitý díky špatnému scénáři. Co zde funguje asi nejvíce je humor, který táhne tento film z úplného průseru. Závěrem bych chtěl napsat, že pokud se Vám líbila dvojka nebo jste hardcore fanda tohoto světa a nedáte na něj dopustit, tak vás bude bavit i trojka. Pokud ne, tak nemá úplně smysl navštívit kino.

plakát

Batman (2022) 

Nádherná ukázka jak jít novou cestou temného mstitele po Nolanově akční trilogii. Mě temná, ponurá detektivka přikovala k sedačce a 3 hodiny utekly jako bych se koukal na klasickou dvou hodinovou stopáž. Co v první řadě musím vypíchnout a poklonit se je Greig Fraser za kamerou. To jak je film nasnímaný, kolik je v něm nápadu viz. kamera na batmobilu atd. je naprosto fantastické. Dále bych rád vypíchl nazvučení, které opravdu vyšperkovává temnou a ponurou atmosféru celého filmu. Kdo měl jakékoliv pochyby o Robertovi Pattinsonovi, tak byl určitě velmi mile překvapen. Vždy když je na scéně přítomen. tak z něj vyzařuje strach jen tím, jak pomalu se pohybuje, jak pracuje očima, které Vám řeknou vše aniž by promluvil. Postava Bruce Wayna je zde přímo spojená s postavou Batmana, což je zásadní rozdíl oproti Nolanově trilogii a tím pádem šla trochu do pozadí postava Alfreda, kde v první půli filmu nemáme moc velkou možnost nasát vztah mezi ním a Brucem, což si myslím, že je škoda a v pozdější fázi nám to trochu chybí. Každopádně nechci aby to vyznělo tak, že postava Alfreda je zde nedůležitá nebo jen tak na oko. Z toho mála scén, kterou jeho postava má, tak vždy posune děj dál.  Co mi už ovšem nepříjde tak dokonalé je zakončení. Samozřejmě jsem nečekal nějakou obrovskou akční řežbu, ale problém jsem měl s tím, že film končil vlastně několikrát, alespoň tak to na mě působilo.

plakát

Uncharted (2022) 

Myslím, že nefanoušek herní série si film relativně užije. Pro zapálené fanoušky to ovšem není. A to zejména ztvárnění Sullyho, který působí extrémně nesympaticky a divák si k němu nevybuduje žádný vztah. Trochu bych vypíchl nápaditou a zábavnou akci. Problémem v ní je ale to, že působí v některých případech až moc digitálně. Pocit ze záporáků jsem měl vlastně nijaký. Myslím, že zde bylo dost příležitostí jak tyto postavy lépe využít. Bohužel se tak nestalo. Shrnul bych to tak, že podle trailerů jsem nic moc nečekal, ale přesto jsem byl po odchodu z kina docela spokojen. Řekl bych, že pokud lidi dají filmu šanci a tvůrci se poučí z chyb, tak je založeno na slušné pokračování.