Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Krimi
  • Animovaný

Recenze (650)

plakát

Motýlek (1973) 

Už delší dobu si lámu hlavu nad tím, proč už dávno nebyl ve filmové teorii zaveden žánr Vězeňský film?! Pro Motýlek, Shawshank, K smrti odsouzený uprchl a z našich kupříkladu Bumerang, Žabák, či Kousek nebe by to byla ta nejlepší škatulka, mnohem více říkající než drama/krimi, dokonce jsem se setkal s naprosto zcestným označením válečný film. K Motýlku nemám výhrad, Steve je fantastický, prostředí maximálně autentické, a potěší nebo spíš překvapí na takový snímek nezvykle velká a bohatá paleta živočichů! Vynikající, drsný film - legenda!

plakát

Poltergeist (1982) 

Spielbergem nepřiznaný horor o domovním duchu. Sice dlouho trvá než se začne něco dít, ty chvíle ale velmi zpříjemní pohled na půvabnou JoBeth Williams. No a když to začne tak je na co koukat, ty efekty jsou na rok výroby opravdu perfektní, třeba ve srovnání s Hellraiserem jenž je o 5 let mladší až neuvěřitelné! Atmosféra celou dobu připomíná průsečík mezi Vymítačem ďábla a E.T. mimozemšťanem, zkrátka toho dojmu že na režisérské sesli třepí Steven se nezbavíte, k tomuto dojmu dopomáhá i hudba Jerrryho Goldsmithse, kterému snad Spielberg broukal pasáže "jak by to asi složil John Williams?"... Velmi zajimavý snímek, určitě se podívám znovu!

plakát

Podraz (1973) 

Tady není co vytknout, prakticky dokonalý film s přesnými herci, skvělou zápletkou a hudbou kterou jste "určitě někde slyšeli..."

plakát

Pták s křišťálovým peřím: Přízrak teroru (1970) 

Vynikající výprava je to co u mě posunulo tento snímek mezi čtyřhvězdičkové, to nepopírám. Protože zápletka je taková obyčejná, jakoby z časopisové detektivky na pokračování, atmosféra je vcelku ucházející, akorát ji narušuje ženský zpěv kterým se tentokrát mistr partitur Morricone moc nevytáhnul, ale asi to Taloši mají takto rádi, nevím. Mé první setkání s italským krimi/thrillerem, pokud si dobře vzpomínám, na další spěchat nebudu.

plakát

Nebeské dny (1978) 

Romantický film s tou nejkrásnější kamerou jaký jsem kdy viděl! Nádherné kompozice polí, které se trumfují se záběry ze závěrečného požáru, to je panečku žrádlo pro fotografy, malíře, kameramany a vůbec milovníky vkusu! Pokud k tomu připočteme jisté herecké výkony, napínavý scénář a promyšlenou stavbu vyprávění, máme tu absolutní hodnocení jako bič! PĚT***** ! ! !

plakát

Spáč (1973) 

Nejsem obdivovatelem pana Allena, dle mého jsou jeho vtípky v tomto filmu nepřenosné jak časově tak prostorově, kdo dnes v české vísce ví něco o soudobých amerických politicích ze kterých si utahuje? Jeho humor bych nazval křupansko-emerickým. U Spáče jsem ještě schopný vzít na milost ten nápad, i když ani on není původní... eh, tak proč já tomu vlastně ty tři hvězdy dávám...? Nechte mě přemýšlet...

plakát

Strašáci (1971) 

Musím se přiznat - ještě v polovině filmu jsem nebyl přesvědčen o vysokém hodnocení. Ale to co se na plátně začne dít poté předčilo mé očekávání několikanásobně! Ta kompozice děje je fantastická, na svůj rok výroby neskutečný thriller který sejme i mlaďase kteří u jiných nových bijáků žvejkaj ty svoje čipsy a nic je nedokáže rozhodit protože kdyby jo tak by se okamžite obávali o svůj obraz před ostatními! Tohle je ale dílo, jenž snese přísná měřítka tehdy i dnes! Jediné co mě zajímá a nebylo vyřčeno, jak asi dopadlo to děvče...?

plakát

Zapadákov (1973) 

Vysoká úroveň! Hraní obou protagonistů, kamera která zabírá nekonečnou poušť tak že je stále na co koukat, a v neposlední řadě fantastická hudba! Určitě se někdy podívám znovu a nedivil bych se kdyby to podruhé bylo za plný počet!

plakát

Život Briana (1979) 

Naprosto unikátní věc - britská parodie na biblické snímky z dílny Monty Pythona. Pokud jste naladění na jejich suchý humor a zároveň nejste proti vtípkům na úkor křesťanství tak si budete mlaskat. Já se bavil královsky, ale protože jde o můj první film zmíněných tvůrců, nechám si jednu Davidovu hvězdu v záloze...!

plakát

Carrie (1976) 

Novelu Carrie od mistra hororů Stephena Kinga jsem kdysi četl ve svých -nácti, kdy jsem se tímto spisovatelem zaobíral a některé jeho romány hltal po stovce stránek za večer. O filmu o zaostalém děvčeti s telekinetickými schopnostmi, jež je podivně vychováváno svou fanatickou matkou jsem tehdy neslyšel a jestli si dobře pamatuju tak mě ani samotná četba jinak nenadchla, přišla mi oproti dílům Pavučina snů nebo Pytel kostí jako takové spisovatelské demo. Podobně na mě působí i tento snímek. Naprosto by postačila televizní výroba, některé scény jsou natahované k nevydržení, efekty a materiál na který se natáčelo k uzoufání. Nejhorší mi ale přišla hudba! Jen díky Sissy Spacek která byla na place nejlepší, přestože ještě neměla maximální možnosti ukázat nám co v ní opravdu je, nedávám pouhé dvě hvězdy, až na tak průměrný budu na první z rodiny filmů o Carrie vzpomínat...