Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Animovaný
  • Drama
  • Komedie
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Sedm

Sedm (1995)

U Fight clubu jsem psal, že to je film ve kterém je Fincher ve svém nejlepším podání, Se7en tuhle ideologii docela silně rozbíjí. Film, který mi absolutně odpálil všechny smysly a donutil mě respektovat a udržovat svoje hříchy. Detektivní případ, který je od začátku velmi podivný a jeho vyvíjení bude velmi podobné, no a závěr...ten zosobněním všeho co na kinematografii miluju: Design, překvapení a silné emoce.

Aftersun

Aftersun (2022)

Až nepopsatelně unikátní zážitek. Tenhle film jsem si dal jen tak z doporučení a byl jsem totálně vypnutej obsahem, který na mě byl vyhozen. Tohle pro mě bude nejspíše nepřekonatelný zážitek, který zážitky právě úžasně a pokorně reflektuje.

Vzpomínky na Afriku

Vzpomínky na Afriku (1985)

Okouzlující romantický film, který vás popadne za dech a bude vás příjemně dusit svým nádherným audiovizuálem. Prostě srdcovka z nezapomenutelných přírodních krajin nebezpečné Afriky. Jako malý jsem miloval kouzlo afrických savan či přenádherné obklopení Afriky všemocnou faunou. Tenhle film mě zpátky vrátil pocity, které jsem k tomuhle kousku Zeměkoule vždy hřejivě cítil. Meryl Streep a Robert Redford tady zanechávají dokonalé výkony, kdy scéna v letadle je absolutní nebe na zemi a to doslova. Spojení hudby a vizuálu se zde brutálně povedlo. A to nemluvím o každé scéně s lvy, kdy jsem vždy na chvíli zadržel všechny funkce těla. Tohle je pro mě prostě neskutečná podívaná.

Klub rváčů

Klub rváčů (1999)

První zhlédnutí mě naprosto dostalo hlavně po obsahové stránce a zvrácení celého děje naruby, kdy jsem byl hlavně unášen akčními scénami a rozmanitými nápady, které zabíhaly až do extrémů. Při druhém zhlédnutí jsem se tak soustředil na detaily, které jsem zaslepeně neviděl a uvědomil jsem si tak celou komplexnost tohoto díla. Celé to objevování skryté identity a to jak od počátku vám film tuhle možnost nabízí, ale vy se podvolíte a necháte se omamovat jinými vjemy. Fincher ve své nejlepší formě.

Poslední samuraj

Poslední samuraj (2003)

Všechny ideologie, která mám rád spojeny do snímku, ve kterém Cruise jako hlavní hrdina střemhlavně a důstojně válčí na japonské straně z flashbacky na indiánské pohromy. Zase jsem zažil momenty, které na kinematografii miluju. Bušení srdce, objetí štěstím když se důstojně a až magicky válčí a hlavně momenty klidu a minimalismu. Minimalismus ponořený do brutální lázně plné tučného velkofilmu, který neskutečně funguje na všechny strany. Neskutečná nadhéra plná emocí.

Šestý smysl

Šestý smysl (1999)

Kdy mě psychologická zápletka dostala do absolutního nebe, finále mě rozbilo na padrť. Silný snímek spojující příběhy čtyř postav, které se navzájem prolínají, tak dokonale, že si vás film omotává kolem prstu a vodí vás tam, kam chce on. Výborná doplňková hudba stejně tak kamera či zvuk. K tomu všemu charizmatický Bruce Willis, jehož herectví mě čím dál tím víc přirůstá k srdci. Haley Osmet tady, ale jede taky velmi ostře a zběsile a jeho podání Colea mě taky dostalo. Shyalaman zažíval v těchto svůj vrchol tvorby. Třeba bude jeho tvorba ještě zažívat svoji renesanci. Uvidíme, co nám ukáže tento rok ve své Pasti. V Šestém smyslu je však na svých špičkách a myslím, že se ničeho lepšího nedočkáme. Tady jde totiž o úžasné spojení všeho.

Osvícení

Osvícení (1980)

Atmosféricky dokonalá podívaná, kterou umocňují výkony Nicholsona. Shining vlastně ani není horrorem, minimálně ne tím typickým "bubákovským" žánrem, jde spíš o nějakou komplexnost člověka a jeho myšlení a tlak, který na něj vytváří různé vlivy. Snímek velmi hezky zpracovává právě hru s postavy a díky tomu, že jich není moc můžeme se soustředit na každou z nich a zkoumat jejich chmury. Ale nejen díky postavám se jedná o neortodoxní snímek. Co absolutně miluju na Shiningu a taky na další jiné tvorbě Kubricka je vizuál jeho filmů. Je až neskutečný jak každá scéna je takřka vyšperkovaná do absolutního maxima. Nebo neustálá hra s barvami, hlavně s červenou, která celým filmem září a dělá tak z filmu velmi dobře zapamatovatelný a hlavně vjemově jasně červený šílený biják.

Kocour v botách: Poslední přání

Kocour v botách: Poslední přání (2022)

Skvostná animace, která je u novějších animáků čím dál tím víc běžnější. Jedničku Kocoura jsem vždycky choval v srdíčku, dvojka jí ale dost dobře odstrčila a nahradila její místo. Celý příběh je grandiózní. Zasazení příběhu ke stárnoucímu Kocourovi a k jeho postupně ubývajícím devíti životům byl prostě skvělý nápad, který dostal ještě lepší realizaci společně z nejspíše nejlepším záporákem jak historie animáků tak vůbec té filmové. Z Vlka jde strach i hrůza a pokaždé, když se po husinotvorné znělce pískání objeví na scéně získá si celou mojí pozornost.

Šílený Max: Zběsilá cesta

Šílený Max: Zběsilá cesta (2015)

Chaos plný apokalyptické tématiky zaobalený v neskutečně "ostroteplými" barvami, které někdy vystřídá chladnější modrá. Zkrátka kvalitní zpracování ze všech stran. Mad Max je vlastně něco co jen tak neuvidí, jde o dost speciální filmařský styl, který pracuje dost s barvy, zrychlenejšímí záběry a dokonale přesným zahlcením všech šílených postav či věcí. A jasně je to blockbuster, ale solidní. Řemeslně dobře udělaný, plný postav, které vám i přes méně dialogů nabídnou svůj často svérázný charakter. Blockbuster plný zmagořené akce, která je zašperkovaná nekonečnými výbuchy a rychle a dynamicky vyvíjejícím se dějem, který aj tak má přesah i do dnešní doby či do doby, která může nastat. Fury Road vás pořádně připoutá do sedaček a vydá se s vámi na nejšílenější cestu vašeho života.