Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Western
  • Akční

Zajímavosti k filmům (6)

Žena jde napřed

Žena jde napřed (2017)

Náčelníka Sedícího Býka (Mathieu Szymkowiak) zavraždila indiánská policie v lakotské (siouxské) rezervaci Standing Rock během jeho zatčení, které se strhlo v přestřelku a vyžádalo si oběti na životech ze strany náčelníkových stoupenců i členů indiánské policie. Filmové ztvárnění vraždy Sedícího Býka puškou ze zálohy je nepravdivé.

Reservation Dogs

Reservation Dogs (2021) (seriál)

Hlavní hrdina Bear (D'Pharaoh Woon-A-Tai) bydlí v domku číslo 1491. Tento letopočet byl rok předtím, než Kryštof Kolumbus objevil Ameriku, a došlo tak ke konfrontaci indiánů s Evropany.

Strážce snů

Strážce snů (2003)

V příběhu o „Malém koni“ byl v českém dabingu nesprávně přeložen kmen Vran neboli Apsaroků (anglicky Crow) coby kmen Kríů (Cree). Přitom se jedná o dva zcela odlišné indiánské kmeny.

Michelangelo Buonarroti

Michelangelo Buonarroti (1976) (divadelní záznam)

Odkaz na tuto inscenaci se objevil v představení „Sialská trojčata“ Malého divadla v Liberci (uváděno 2018-2024), kde Václav Helšuš zmínil svoji roli Michelangela Buonarottiho a zazpíval píseň „Rosita“ z tohoto představení.

Kouřové signály

Kouřové signály (1998)

Když se Arnold (Gary Farmer) ptá svého syna Victora, kterého indiána má nejraději, Victor (Adam Beach) mu odpoví, že nikoho („Nobody“). To je odkaz na Farmerovu slavnou roli ve filmu Mrtvý muž (1995), kde ztvárnil indiána Nobodyho.

Reklama