Reklama

Reklama

Buddy (Jude Hill) je devítiletý kluk, který má pocit, že mu patří celý svět, který se aktuálně omezuje na ulice rodného Belfastu. Tady prožívá pravá klukovská dobrodružství a první lásku (respektive se o ni neohrabaně snaží). Když potřebuje poradit, může se obrátit na babičku s dědou (Judi Dench a Ciarán Hinds), když potřebuje ošetřit odřené koleno nebo obejmout, má na to milující maminku (Caitriona Balfe), a tatínek (Jamie Dornan) je tu především od toho to, aby měl Buddy ke komu vzhlížet. Přehledný, bezpečný a srozumitelný svět konce šedesátých let minulého století však začnou narušovat sociální a náboženské konflikty, které se valí celým Belfastem a nevyhnutelně zavítají i do jejich ulice. Hrdinové a zlosynové, na které si Buddy a jeho kamarádi do té doby jenom hráli, jsou najednou všude kolem. Kam v tomhle proměněném světě bude patřit Buddyho rodina? (Cinemart)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (132)

UhLee 

všechny recenze uživatele

(5/10). Z Belfastu sálá touha předávat divákovi silné emoce a rodinné hodnoty. Bohužel na mě to ani v nejmenším nefungovalo. Režisér vystřílel všechny ostré náboje na úplném začátku, kdy probíhá bitva a poté se ten film hrozně táhne v podobě nekonečných dialogů. Ten irský přízvuk je místy dost otravný, ale v určitých chvílích dodává na autenticitě, která v tomto snímku rozhodně nechybí. Beru na vědomí, že to je vysněný projekt Kennetha Branagha, který se tady zpovídá ze svého dětství a ukazuje, že to neměl vůbec jednoduché. Na rozdíl od Alfonsa Cuaróna a jeho Romy to nebylo ani z poloviny tak silné. Za nejsilnější moment paradoxně považuju zpěv Jamieho Dornana v baru. Je to artový film o mládí, který mě ovšem vůbec nezaujal a pokud tohle vyhraje Oscara, tak budu celkem naštvaný. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že se poměrně často setkávám s tím, že když nějaký herec natočí nějaký autobiografický příběh podle jeho života, tak je to hlavně o tom, že nám to poví hlavně a pouze ze svého úhlu pohledu. A i když je tu úvod hodně solidní a kamera neméně skvělá, tak jsem se tu ve výsledku poměrně nudil. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Kenneth Branagh je sám Belfástčan, takže vedel o čom točí, ale nenatočil nič pútavé. Jeden výbuch, pár detí  prežívajúcich v ťažkej dobe a na mieste, ktoré milujú, pritom nebezpečnejšie snáď bolo len niekde v brazílskej džungli. Ale chýbala mi nejaký väčší citový presah, nič sa ma tu nedotklo okrem pesničky na záver. V podstate som sa o reálnom živote a nepokojoch v Belfaste nič nedozvedel. ()

LEGACY 

všechny recenze uživatele

"Your mummy looks after you, your daddy looks after you - wherever you go, whatever you become, this will be truth and it will keep you safe" Během filmu jsem si uvědomil pár věc. Jak moc mě láká Belfast a Severní Irsko, jak mám moc rád Jamie Dornana, černobílý formát a dozvídání se o významných historických mylníkách skrze film. Rozpomněl jsem se na své dětství a na dobu, kdy mou největší noční můrou bylo stěhování kamkoliv mimo moji rodnou vesnici, kde mě také každý znal. Film mě každopádně neudržel v napětí a cítím zde oscarově přizpůsobený formát. Lockhart ale umí a Buddy je talentová senzace. "If they can't understand you, then they are not listening and that's their problem" ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Asi bych tomu měl dát tři hvězdičky, ale dneska jsem dal Kennethovi už jednu pětku, tak mě nikdo nemůže obvinit, že jsem vůči němu vysazený. Jeho opulentní exhibicionistický filmařina do puntíku naplňující zvolené formáty ale sedí mnohem víc k hvězdně obsazené detektivce než k filmu z dětství, který by měl být intimní. Velcí režiséři (a Branagh se za velkého režiséra jistě považuje) rádi točí tyhle pocty svým vlastním dětstvím a v téhle je podle tabulek jistě všechno v pořádku. Ale jinak je to fakt ukrutná nuda a šablona. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (4)

  • Ciarán Hinds (Pop) a Kenneth Branagh vyrůstali ve stejné části Belfastu a oba navštěvovali Královskou akademii dramatického umění (RADA), ale protože je od sebe dělí několik let, nikdy se nepotkali. (HellFire)
  • Ve scéně, kdy Buddy (Jude Hill) sedí na chodníku, si čte komiks s názvem „Thor“. To je odkaz na film Thor (2011), který Kenneth Branagh režíroval. (Novko)

Související novinky

Duna a V rytmu srdce slaví oscarové vítězství

Duna a V rytmu srdce slaví oscarové vítězství

28.03.2022

Dnes v noci proběhl 94. ročník předávání Oscarů, tedy cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS), a i letos se psala oscarová historie. Celý ceremoniál se odehrál v hollywoodském Dolby… (více)

Ceny BAFTA 2022 - výsledky

Ceny BAFTA 2022 - výsledky

13.03.2022

Dnes večer proběhlo v londýnském Royal Albert Hall udílení prestižních cen Britské filmové a televizní akademie (BAFTA) za uplynulý rok 2021. Průvodkyní slavnostním večerem byla komička Rebel Wilson.… (více)

Nominace na Oscara zveřejněny!

Nominace na Oscara zveřejněny!

08.02.2022

Jedna z nejvýraznějších hollywoodských ceremonií roku, tedy předávání prestižních Oscarů, se pomalu ale jistě blíží a dnes ve 14:18 místního času začal přímý přenos vyhlašování kompletních nominací… (více)

Krásné Vánoce a PF 2022!

Krásné Vánoce a PF 2022!

24.12.2021

Přestože bylo letos velkých filmů obecně méně, protože kina začali otvírat až na konci května a Tomu Cruisovi se ještě nechtělo riskovat s Mission: Impossible 7 a Top Gunem, dočkali jsme se několika… (více)

Reklama

Reklama