Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přísný a věčně nespokojený bručoun dostane poukaz na letní rekreaci ROH. Nejprve ho odmítne, ale nakonec se přece jen rozhodne poukazu využít a strávit čtrnáct dnů v odborářské zotavovně Jezerka spolu s dalšími zasloužilými pracovníky. Děj úsměvného příběhu, kde se vše točí nejen kolem Andělovy nechuti ke všem a všemu, zejména pak k jakýmkoli společenským zábavám rekreantů, ale také rekonstrukce dětské školky, do níž se rekreanti tajně pustí, aby pomohli zoufalé paní učitelce a dětičkám bez střechy nad hlavou, jistě není třeba blíže představovat. Vždyť podle výsledků ankety Hrdina filmového úsměvu se revizor Anděl v podání Jaroslava Marvana stal nejoblíbenější a neúspěšnější postavou v historii české filmové komedie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (379)

DonPedro 

všechny recenze uživatele

Hlava má jasno – Dovolená s Andělem je hrozný film, který si vychutná jen ten, kdo je schopen na chvíli zapomenout, že existuje něco jako historie a vezme jej jako čirou utopii. Teprve potom má svět, ve kterém odborová rada zná odpověď na každou otázku, Josef Kemr zatlouká hřebíky jako by to dělal celý život a rekreanti pravidelně mizí v oblacích cigaretového dýmu svoje kouzlo. ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Tohle je ukázka soudružské snahy natočit vtipný film, který by všem divákům ukázal, jak záslužné je žít pod vlajkou strany. Všichni si tykají v erbu hesla všechno pro všechny a všichni pro všechny. Soudruzi ve slušivých trenkoplavkách pobíhají kolem radioaktivního Hamerského jezera a v soudružské výpomoci si odskočí postavit dům pro socialistickou mládež. Ale stejně vám řeknu, že tyhle závodní rekreace asi musela být prča a jak vidmo soudruzi pracovali na 200% volno nevolno. Snažím se ukázat jak absurdní byla ta politická propaganda šroubovaná do morku kostí valné většiny filmů. S odstupem času se tomu už naše mladší generace může jen usmát, ovšem když se na tu linku politické propagandy zaměříte, pak i ten jemný náznak humoru v jinak docela nevtipné komedii zcela ztratíte. Ty dvě hvězdičky jsou asi hlavně především za Jaroslava Marvana, který opět ztvárnil celkem charakterní roli. Druhý díl, který se podobným mínusům blíží rovnakým dílem byl alespoň trochu vtipný, ale tohle... ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

„Ale je tady krásně...“ - „Krásně... Krásně je všude, pokud tam nepřijdou lidé.“ Bubák a morous od nátury Anděl dostává poukaz na letní rekreaci v odborářské zotavovně. Soudružská solidarita má zelenou a divák tápe, zda se přikloní k nostalgii nebo budovatelské komunistické agitaci, která ovšem není oproti jiným zákeřná. Takže u mě je to jasné. Ano, je to podle šablony, permanentně usměvaví rekreanti mohou lézt krkem, ale já se i po letech dokola bavím. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Komunistická komedie plná budovatelského optimismu a nadšení. I přesto má svůj zábavný půvab. Odborářská rekreace. Je otázka, na kolik to byla rekreace pro nejlepší pracovníky a na kolik pro vyvolené. Ovšem byla potřeba ukázky všech vymožeností společnosti pro důležitý pracující lid, základní pilíř komunistického zřízení. Bručoun a revizor pražských dopravních podniků Gustav Anděl (skvělý Jaroslav Marvan) dokáže svou životní rozmrzelostí a postupným prozřením stále pobavit. Důstojným protějškem mu je laskavý truhlář a cellista Bohouš Vyhlídka (dobrý Josef Kemr). Odborářská rekreace dokáže zázraky. Napravovat manželství v krizi, jako u manželů Pavlátových (Vladimír Ráž a Jana Dítětová). Či dávat dohromady nesezdané páry. Horník Štefan (František Dibarbora) potkává svojí řidičku Marienku (Stanislava Seimlová). A aktivní blbec Mašek (Josef Pehr) svojí učitelku (Alena Vránová). Z dalších rolí: kulturní referentka (Běla Jurdová), důležitý Herzán (Vladimír Řepa), elektrikář Jeřábek (Josef Hlinomaz), a jízlivá Pichlová (Růžena Šlemrová). Mám slabost pro Krkonoše a Podkrkonoší zalité sluncem. Vyvolává to ve mě nostalgické vzpomínky na bezstarostné mládí. Mám slabost pro Marvana. A i přes svůj zjevný agitační formát, mě opakovaně dokáže tento film pobavit. ()

Had6 

všechny recenze uživatele

Třeba mě i nemějte v oblibě, ale já tenhle film mám rád. Dokázal jsem se oprostit od toho nechutného závanu agitace a jenom se kochat Marvanovým představením. Kdybych odsuzoval všechny komedie jenom kvůli dobovému postižení, tak by jich pak bylo víc než dost. Oba filmy s revizorem Andělem jsou prostě moje oblíbené i přes ta všechna velká dobová mínus. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (41)

  • Kresby na stenách v novom detskom útulku, ktoré predpisoval scenár nemaľovali deti, ale pracovníci Kresleného filmu. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)
  • Natáčanie plánovaného tretieho voľného pokračovania Andel u moře sa malo uskutočniť v bývalej Juhoslávii. Nevie sa, či jeho nerealizovanie bolo spôsobené tým, že Juhoslávia sa časom odklonila od Sovietskeho zväzu a tým by už natáčanie nebolo realizované v spriatelenej krajine, alebo to tým, že bolo len tajným prianím režiséra a nemalo reálny podklad. (dyfur)
  • Rekreanti nechají škodolibě zahrát v rozhlase Andělovi (Jaroslav Marvan) skladbu „Starý bručoun“. Skladbu složil Julius Fučík, český hudební skladatel a kapelník vojenských hudeb a strýc novináře Juliuse Fučíka. (sator)

Reklama

Reklama