Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přísný a věčně nespokojený bručoun dostane poukaz na letní rekreaci ROH. Nejprve ho odmítne, ale nakonec se přece jen rozhodne poukazu využít a strávit čtrnáct dnů v odborářské zotavovně Jezerka spolu s dalšími zasloužilými pracovníky. Děj úsměvného příběhu, kde se vše točí nejen kolem Andělovy nechuti ke všem a všemu, zejména pak k jakýmkoli společenským zábavám rekreantů, ale také rekonstrukce dětské školky, do níž se rekreanti tajně pustí, aby pomohli zoufalé paní učitelce a dětičkám bez střechy nad hlavou, jistě není třeba blíže představovat. Vždyť podle výsledků ankety Hrdina filmového úsměvu se revizor Anděl v podání Jaroslava Marvana stal nejoblíbenější a neúspěšnější postavou v historii české filmové komedie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (379)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Je obdivuhodné, jak všichni, kteří dali hodnocení vyšší než dvě hvězdičky, mají potřebu své rozhodnutí omluvit. Když někdo vysoko ohodnotí bezmyšlenkovitou mlátičku, je to prý naprosto v pořádku. Já bych se styděla, kdyby se mi začali líbit filmy, kdy inteligence štábu je 50 a není to průměr, ale součet. Dovolená s Andělem je vtipná komedie o nápravě jednoho bručouna. A jestli politická agitace spočívá v jásání nad tím, že všichni mají práci, nechám se ráda agitovat. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Krásné je žít, když máme tak krásnou zem... a fakt, že jo. Komunistická propaganda stříká na všechny strany (stejně jako ve většině československých filmů z 50. let, leč zde je to skutečně markantní), lidé se smějí, rekreují, pracují, vzájemně si pomáhají a utužují své vztahy a vazby. Člověka z toho až zahřeje u srdíčka (Podívej se, děti. - Naše děti!), je to vlastně nerealizovatelný ráj na Zemi, který zde chtěli soudruzi vybudovat. ALE - to, co zde předvádí pan Jaroslav Marvan, to je skutečný herecký galakoncert, který si každoročně rád dopřeji a dokonale se pobavím. (Ne)zapomeňte na politiku, kochejte se plejádou mimořádných herců v čele s jedním z těch největších a užijte si hodinu a půl hořko - sladké podívané, jenž je vlastně důležitou výpovědí (či nechtěnou obžalobou?) své doby. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

A tak to já mám tento film rád. Na rozdíl od většiny uživatelů nějaká ta propaganda nevadí (a to nikdo z naší rodiny nikdy ve straně nebyl). Já se u filmu hlavně bavil a to díky skvělým hereckým výkonům Jaroslava Marvana a Josefa Kemra. Marvan coby nabroušený a zpočátku nespolečenský Anděl svou roli zvládl dobře – ostatně s revizory nikdy není moc prdel…Objeví se tu řada solidních hlášek, humorných situací i nějaké ty emoce… ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Je to agitka, ale nějak zvlášť neurazí. Průhledné výchovné zápletky jsou až roztomilé (manželé v rozvodu, utvoření československého páru, aktivní referentka vs. pracovitý rekreant, brigáda ve školce atd.). Závěr v duchu: "ve zotavovně jsme všichni jedna rodina"..., já chápu duch doby, jenže tohle je chabé i ve srovnání s jinými podobnými dobovými snímky. Anděl na horách je rozhodně lepší. 46%. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

I agitace může být zábavná, pokud ji podpírají alespoň trochu zajímavé a především skvěle zahrané postavy. Gustav Anděl je zkrátka takový náš Ludovic Cruchot a Jaroslav Marvan v něm našel jednu ze svých právem nezapomenutelných rolí. Tajná rekonstrukce školky je samozřejmě pekelná, ale co se s tím dá dělat? Jedině se smát. "Ležíte tady jako v hrobě." - "Tak mě nechte odpočívat v pokoji." ()

Galerie (11)

Zajímavosti (41)

  • Pavlátova žena (Jana Dítětová) prokazuje, že dopis není od milence, ale že obsahuje potravinové lístky. Za druhé světové války byly v Protektorátu Čechy a Morava od 2. října 1939 zavedeny potravinové lístky, v prosinci 1939 pak i poukázky na textil a obuv. V Československu přídělový systém přetrval až do 31. května 1953, zrušen byl současně s provedením měnové reformy, tedy rok po skončení filmu. (sator)
  • Keď rekreanti vystupujú z vlaku a chystajú sa nastupovať do čakajúcich autobusov, môžeme vidieť nápis na železničnej stanici Stará Úpa. Ide už o neexistujúcu obec, ktorá sa zlúčila časom s obcou Veľká Úpa, ktorá je v súčasnosti časť mesta Pec pod Sněžkou. V Starej Úpe ani neskôr v Veľkej Úpe nikdy žiadna železničná stanica nebola, lebo tadiaľ nikdy neviedla železničná trať. (Raccoon.city)
  • "Zotavovna Jezerka" se stala dějištěm natáčení již v roce 1940, kdy zde byl natočen film Dva týdny štěstí (1940). (artcha)

Reklama

Reklama