Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou filmu režiséra Bořivoje Zemana je nejoblíbenější postava českých pohádek Honza, který se vydá do světa za štěstím. Ovšem není to hloupý Honza, nýbrž chytrý a veselý mládenec, který má rád lidi a nesnáší nespravedlnost, ať už se děje lidem nebo zvířatům. Netouží po království, ani po princezně, ale usiluje o prosté lidské štěstí, které se dobývá rozumem a prací. Honza nebojuje s nadpřirozenými vlastnostmi, ale s lidskou zlobou, závistí, lakotou a omezeností. (Česká televize)

(více)

Recenze (307)

rublik05 

všechny recenze uživatele

Vánoční klasika a stálice téměř všech ostatních svátků a významných dnů, která za ta léta neztratila nic na své pohodové atmosféře a pořád dokáže solidně pobavit. Pohádka je moc pěkně natočená, herci hrají obstojně, bohužel však má i pár nedokonalostí, mezi které patří jednodušší zápletka, nějaká ta nelogičnost, množství nudnějších scén a občas i jistá umělost. Ačkoli Honza málem králem nepatří mezi mé nejoblíbenější kousky, rozhodně mu nelze upřít jeho diváckou oblíbenost a vlastně i jistá kvalita. 7/10. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tak a teď aspoň vidíš, Jirko, že ještě těžší, než zvolit MISS Moskva, je rozesmát nafoukanou slepici, nedej bože princeznu.. Dnes Honza málem králem, zítra Troškovy ušišlané báchorky aneb Poctivá sekyrková od Vitany s jemnými kousky rzi plovoucími na povrchu - kuchařky a kuchaři s fantazií tomu klidně mohou říkat mletá červená paprika.. ()

Reklama

pytlik... 

všechny recenze uživatele

No vida, já se vysmívám reklamám na sušenky, brambůrky, různé nápoje atd., kde se rozjuchaní lidé díky těmto pochutinám náramně baví, a vony jsou přitom pravdivé! Třeba málokdo si v životě užil takovou báječnou bžundu jako Korn s obyčejným kulatým pecnem chleba. Jeho maminka, kterej tenhle zázrak upekla, evidentně objevila díru na trhu, neměla posílat synáčka do světa, ale hezky s ním rozjet podnikání. Jináč Kornovi to ve filmu náramně seklo, vypadal jak kdyby ho v registrovaném partnerství porodili Belmondo a Janek Kos ze Čtyř z tanku a psa. Mravní poučení z pohádky je pochybné, moc dobré věci děti neučí, Honza se válí celý život na peci a stejně je chytrý a silný. A bohužel také dost vymočený, žádnej podvůdek mu nebyl dost nízký, a omluva, že napaloval zásadně bohaté, rozhodně neobstojí. Mimochodem, řešení té jeho hádanky bylo nelogické, si pamatuju, že už v dětství mě to štvalo. To, že nikdy neviděl žádného chalupníka, co by si pořídil velbloudy, neznamená, že by je nějaký nemohl chovat, že jo. Noo a fascinující postavou byla smrtka. Její postavě se nepřibližoval ani Froome ve vrcholné formě na Tour de France, a to je co říct. ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Jednu věc nechápu - spoustu let se vůbec nevysílala, já jí snad poprvé viděl až někdy v 90. letech a teď je v bedně několikrát do roka, až se z toho člověku zvedá žaludek. Proč si vždycky televize vyberou nějaký film, který musejí člověku zhnusit? (viz třeba trilogie Slunce, Seno). Pohádka sama o sobě je dobrá, jenže já když slyším "svítí svítí slunce nad hlavou" tak na mě jdou mrákoty. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Klasik československé filmové pohádky Bořivoj Zeman (Pyšná princezna, Šíleně smutná princezna, Byl jednou jeden král...) uhlídal neherectví Jiřího Korna (typově přesného a věrohodného), nechal ho předabovat a vznikla pohádka, která vysoce (v rámci československé filmově-pohádkové školy) rozvíjí neokázalou poetičnost a zvláštní laskavý humor, kterým se sama definovala. Přibyla muzikálová intermezza (jako v Šíleně smutné princezně) a ubylo výpravnosti - vznikla lidová pohádka (v intencích normalizačních sedmdesátých let), což opisuje už sám název - Honza málem králem ... ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Film bol natáčaný vo Vysokom Chlumci u Sedlčan a Borotíne. (dyfur)
  • Původně měl roli Honzy hrát Luděk Sobota. Ten měl ale v té době zakázáno vystupovat. (artcha)

Reklama

Reklama