Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou filmu režiséra Bořivoje Zemana je nejoblíbenější postava českých pohádek Honza, který se vydá do světa za štěstím. Ovšem není to hloupý Honza, nýbrž chytrý a veselý mládenec, který má rád lidi a nesnáší nespravedlnost, ať už se děje lidem nebo zvířatům. Netouží po království, ani po princezně, ale usiluje o prosté lidské štěstí, které se dobývá rozumem a prací. Honza nebojuje s nadpřirozenými vlastnostmi, ale s lidskou zlobou, závistí, lakotou a omezeností. (Česká televize)

(více)

Recenze (307)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých vůbec nejoblíbenějších pohádek. Pohádka, aby byla úspěšná, musí totiž mít dvě základní věci. Prvně musí být skutečně pohádkou ve své podstatě a za druhé musí být vtipná. Skvělé písničky či hudba jako taková je pak už jen příjemný bonus, který rozhodně pomáhá. A tady to ladí všechno. Od vynikající hudby, přes humor, kterému se opakovaně a rádi zasmějí i dospělí. Pošli, došli, zašli...je nezapomenutelné a takových hlášek je zde víc. Pohádka, která se mě osobně rozhodně neomrzí. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Jirka Kornů sice nikdy nepatřil mezi moje největší oblíbence, ale je fakt, že umí a to nejen stepovat a zpívat, ale i hrát. S rolí Hloupého Honzy se popasoval věru statečně a hlavně dobře. Tuto pohádku považuji dnes už za klasiku, kterou jsem si samozřejmě nehodlal nechat ujít – a to nejen díky výborné „bábě Tutovce“ Valerii Kaplanové – ze které šel až strach, ale i díky množství vtipných situací (odstranění kamenů z cesty, přeskakování vody na halapartnách, atd…). No a princezna Jorga Kotrbová si těch pětadvacet na prdel opravdu zasloužila… ()

Reklama

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Jednu věc nechápu - spoustu let se vůbec nevysílala, já jí snad poprvé viděl až někdy v 90. letech a teď je v bedně několikrát do roka, až se z toho člověku zvedá žaludek. Proč si vždycky televize vyberou nějaký film, který musejí člověku zhnusit? (viz třeba trilogie Slunce, Seno). Pohádka sama o sobě je dobrá, jenže já když slyším "svítí svítí slunce nad hlavou" tak na mě jdou mrákoty. ()

Hepy13 

všechny recenze uživatele

Ani né sněhová, ani né tolik vánoční pohádka. Ale i přesto se bez ní na vánoční den neobejdu. O neznalém Honzovi (mladý Jiří Korn) který se vydá do světa, a svou chytrostí přelstí nejednoho pocestného. Výborné a vtipné scény - s kamenou cestou, dobračkou Helenou Růžičkovou, sedlákem Nárožným, s Hostinským, a hádankou o tabulku s nápisem..."Dnes zadarmo, zítra za peníze''. A samozřejmě skvělý královský bubeník Jirka Kemr :-) ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se všem tvůrcům hodně povedlo. V Jiřím Kornovi přichází na obrazovky typický český Honza, přesně takový, jakého ho známe ze všech ilustrací. A s ním i všechno, co dělá Honzu Honzou nejenom vizáží, ale i po všech dalších stránkách. Neuvěřitelně se povedlo ukázat, proč si lidé mohou myslet, že je Honza hloupý (těch hovadin se i ve filmu nadělal dost), ale i to, že se zdravým rozumem a veselou myslí lze přechytračit všechny ostatní. A to takovým způsobem, že si stále budou myslet, že je ten Honza vlastně hloupý. Značnou část pozornosti si zde pro sebe ukradl i lakomý sedlák Petr Nárožný a samozřejmě jako vždy nepřehlédnutelný (jak to s tím svým úsporným herectvím jenom dělal?) bubeník Josef Kemr. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Režisér Bořivoj Zeman svojej dcére Zuzane, ktorá mu vtedy asistovala, povedal: "Holka, není to ono. Končím. Je to o cihlu vedle." a v skutočnosti režisér už do svojej smrti nič nenatočil. (Raccoon.city)
  • Na začátku s loupežníky, když odcházejí z trhu, je možné si všimnout elektrických skříní ve stěnách domů. Taktéž lze vidět moderní mříže kanálů v dlažbě. (San Miguel)

Reklama

Reklama