Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou filmu režiséra Bořivoje Zemana je nejoblíbenější postava českých pohádek Honza, který se vydá do světa za štěstím. Ovšem není to hloupý Honza, nýbrž chytrý a veselý mládenec, který má rád lidi a nesnáší nespravedlnost, ať už se děje lidem nebo zvířatům. Netouží po království, ani po princezně, ale usiluje o prosté lidské štěstí, které se dobývá rozumem a prací. Honza nebojuje s nadpřirozenými vlastnostmi, ale s lidskou zlobou, závistí, lakotou a omezeností. (Česká televize)

(více)

Recenze (307)

honajz 

všechny recenze uživatele

Dal bych pět, ale ten natahovaný konec se smutným "chozením po kraji", kdy prostě pro postavu Barušky chybí využití, mi moc neučaroval. Ale jinak je to dokonalé - Honza je chytřejší než ostatní, ale vypadá jako hloupý, je zde spousta vtipných scén a dialogů, včetně hlášek (cepy cepy, klepy klepy a jiné), dost dobře zahrané (i když si nejsem jistý, jestli Korna někdo nedabuje), rád se vždy podívám znovu. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Klasik československé filmové pohádky Bořivoj Zeman (Pyšná princezna, Šíleně smutná princezna, Byl jednou jeden král...) uhlídal neherectví Jiřího Korna (typově přesného a věrohodného), nechal ho předabovat a vznikla pohádka, která vysoce (v rámci československé filmově-pohádkové školy) rozvíjí neokázalou poetičnost a zvláštní laskavý humor, kterým se sama definovala. Přibyla muzikálová intermezza (jako v Šíleně smutné princezně) a ubylo výpravnosti - vznikla lidová pohádka (v intencích normalizačních sedmdesátých let), což opisuje už sám název - Honza málem králem ... ()

Reklama

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Já pana Korna nemusím, a jako herce už vůbec ne. V této pohádce není výjimka. Ale jsou zde jiní, jako perfektní pan Nárožný a pan Kemr. Taktéž to má dobrý scénář, nebojící se legrácek a vtípků. I režie je svěží, herci mají kvalitní vedení a je to znát. Nelíbila se mi postava Honzy, jednou blbý jak tři dni starý pes a pak zas chvíli mazaný jak liška. No, je to pohádka, tak co. Ne, že bych si ji pouštěl každý rok, ale občas rád znovu mrknu. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Pohádka o hloupém Honzovi je poslední filmem Bořivoje Zemana. Hraje v ní plejáda známých herců (Filipovský, Korn, Konvalinková, Kotrbová, Kemr, Nárožný či Budínová) v rychle ubíhajícím příběhu, na který se dá dívat. Základní trojici Korn-Konvalinková-Kotrbová okořeňují svými malými rolemi Hujer Lohninský coby sběratel pokladů pod obrovskými šutry na cestě, Růžičková coby lakotná prodavačka uzeniny a převážně Kaplanová coby jedna z nejlepších, ne-li nejlepší smrtka v českém filmu. Sem tam k tomu nějaká ta písnička, nádherná kamera a skvěle napsaný scénář a je tu jedna z těch nejlepších českých pohádek. [17588. hodnocení, 276. komentář, 72%] ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že tato pohádka je víc než zdrávo poznamenána dobou svého vzniku. Záměr představit a jaksi nově, moderně objevit tradičního českého pohádkového hrdinu je chvályhodný. Méně zdařilý je už scénář a své slabší dny si tentokrát vybrala i režie. Tak trochu do suterénu tím zahnala i herce, z nichž relativně nejvíce zaujme tehdy začínající Naďa Konvalinková a nejpříjemnější překvapení filmu Jiří Korn. Ostatní jaksi nemají co hrát; platí stejně tak o Marii Glázrové jako o Filipovském či Kemrovi. Pohádce hodně škodí i schizoidní psychologie Honzovy postavy: z jedné strany se proslulý hlupák prezentuje jako nečekaně nápaditý až vychytralý protivník, který se dostává do kontrastu sám se sebou jako naivkou a přitroubelínem v řadě scén (nejvíc to platí o závěrečných sekvencích filmu, v nichž Honza s velkorysostí ne zcela svéprávného jedince trousí mince ve velkém). Ne zcela pochopitelné je i pojetí jednostrunně kňouravé princezny Jorgy Kotrbové. Celek budí dojem odbyté nebo nedokončené režisérské práce ve střižně. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Scéna, kdy je princezna (Jorga Kotrbová) vyplácena, aby promluvila, byla natočena na Křivoklátě. (rakovnik)
  • "Kvítečkové" šaty, které má na sobě Naďa Konvalinková byly dosti těžké. Kvítky byly totiž našpendelny na drátkách. (Elisebah)
  • Původně měl roli Honzy hrát Luděk Sobota. Ten měl ale v té době zakázáno vystupovat. (artcha)

Reklama

Reklama