Reklama

Reklama

Šíleně smutná princezna

  • angličtina The Incredibly Sad Princess (více)

Obsahy(1)

Šíleně smutná pohádka plná nádherných písniček. Tato hudební pohádka je dalším z klenotů, jež má na svém kontě režisér Bořivoj Zeman. Před jejím vznikem se už proslavil Pyšnou princeznou a snímkem Byl jednou jeden král, ale ani Šíleně smutná princezna, jejímuž obsazení vévodí pěvecké hvězdy Helena Vondráčková a Václav Neckář, dodnes neztratila nic ze svého půvabu. Dva spřátelení panovníci se dohodli, že by bylo dobré, kdyby spolu jejich děti uzavřely sňatek. Ovšem když královské ratolesti něco nechtějí, dokážou si postavit hlavu - a třeba i na špalek. Z věčně rozesmáté princezny je potom najednou strašlivě smutná osůbka, a mladý princ? Ten se dokonce ocitne za mřížemi! Jenomže co by to bylo za pohádku, kdyby špatně dopadla. A tak i zde nakonec zazvoní ten správný zvonec. (TV Prima)

(více)

Recenze (509)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejtypičtějších představitelek (post) moderních filmových autorských pohádek Šíleně smutná princezna, odkazující už svým názvem k pohádce klasické, za kterou stojí nestor české režie Bořivoj Zeman. Umně zkombinované pásmo dramatické a muzikálové, výtečná a pod úroveň dobrého vkusu nikdy nesestoupivší hudba Jana Hammera a šťastně zvolení hlavní protagonisté filmu - tak klukovsky vypadající sympaťák Václav Neckář a dokonalý archetyp ženské krásy s tváří Heleny Vondráčkové, to jsou nosné pilíře celého pohádkového filmu. Pohádka oplývající laskavým humorem, pozitivním (a nevnucujícím se) etickým rozměrem, skrze dobu svého vzniku též jasným protiválečným poselstvím a celou řadou drobných nápadů a vtípků z druhého plánu (značka zákaz předjíždění kočárů v úvodu filmu, dialog hlavních hrdinů pod mučícími nástroji atd.), samozřejmý souboj Dobra a Zla a konečně velká a romantická oslava Lásky... ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejvýraznějších českých pohádek si obsadila do rolí herců zpěváky s první ligy. A to je možná trochu problém, nemůžu si pomoct, ale mě by asi podstatně víc sedlo tradičnější obsazení. Kde nepomůže hudební stránka nastupuje výtečně situovaná atmosféra rutinéra a mistra pohádek Bořivoje Zemana, která napraví mnohé, ovšem ta kýčovitost nezmizí zcela a dnes spíš vadí. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

-"Co by si národ pomyslel, kdyby už ani vládce se neusmíval vstříc radostné budoucnosti?" Jeden z mála výronů bezbřehého optimismu, který jsem byla jako malá ochotna tolerovat. Neckář je mladý, krásný a natlakovaný, ach, to byly časy. Kvůli této pohádce jsem také toužila mít dlouhé vlasy, abych si je mohla kartáčem načesat do obličeje a jíst přes ně čokoládu. Zápas v bahně mě také myslím psychicky významně poznamenal na další léta dopředu. A ještě jsem vlastně zapomněla na geniální sesumírování války generálem Y: "My obětujeme obě křídla. Au." A cucá si poraněný prstík. ()

ainny 

všechny recenze uživatele

Pohádka mého dětství, dlouho zavřená v trezoru, když se konečně začala znovu vysílat, tak byla prostříhaná. "Kujme pikle" z úst pana Vostřela bylo zřejmě - stejně jako jeho osoba - protizákonné. Pustím si ji kdykoliv znovu, protože patří ke klasikám jejichž písničky nestárnou a jejichž hlášky zlidověly... Takže "pan král počká až si oloupeš kostičku" a já jdu koukat dál... ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Když se to vezme z jiného konce, byl to od režiséra Zemana, v té době uznávaného pohádkového guru, krok do neznáma. Cosi jako muzikálová pohádka, v níž hlavní hrdinové, princ a princezna, zpívají, mluví a vypadají jako jejich současníci, je něco nevídaného i na dnešní poměry. Helena, Václav, Marvan, Záhorský, Zázvorková. A především Vostřel s Kemrem a jejich pokoutně ukuté pikle. Nadčasovost je určitě v případě Šíleně smutné vhodným přirovnáním. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (37)

  • Když před popravou čte Kokoška (Oldřich Dědek) slova: „U příležitosti svatby naší princezny se odsouzenci uděluje milost,“ lze vidět, že tato slova jsou napsána na druhé straně listiny, kterou drží (list neotočil). (HonzaR.)
  • Za použití grotesek s Charliem Chaplinem nemuselo filmové studio sáhnout hluboko do kapsy. Podle dobových svědectví byl autorský poplatek za využití několika záběrů symbolický. (Hans.)
  • Princ (Václav Neckář) ve vězení nemaluje srdce jedním tahem, jak o tom v tu chvíli zpívá, ale každé srdce dvěma tahy. (navabaca)

Reklama

Reklama