Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poslední film klasika trikového filmu Karla Zemana vznikl ploškovou animací - tudíž ani nepředstírá nějakou trojrozměrnost. Inspirován klasickými českými pohádkami, vypráví o malém rytíři, jenž se vypravil do světa mocných, aby posléze seznal, že není důležité dobrodružství u honosných dvorů, nýbrž přátelství prostých lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (144)

inachisio 

všechny recenze uživatele

Musím s lítostí přiznat, že vývoj příběhu se mi téměř vůbec nelíbil (nahatý rytíř, divná Honzova rozhodnutí, zabitý kůň, netopýří zjev - to mi vůbec nepřijde pro děti vhodné). Ani vzhled postav se mi nelíbil. Co ale musím pochválit je animace, která byla jako vždy téměř dokonalá, celkový nápad příběhu s kronikami a obyčejném lidském štěstí (hlavně konec). Co jsem si zamilovala především byla hudba, která byla úžasná od začátku dokonce. Díky nápadu, hudbě a animaci dávám 65%. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tato pohádka mě lehce zklamala. Zeman byl vždy mistr v navozování atmosféry exotických dálek a klasická česká pohádka mi k němu příliš nesedne. Celkový dojem také kazí hudební doprovod. Nic proti filmové hudbě Karla Svobody, jeho Návštěvnící, či Chobotnice jsou bez chyby, jenomže chladbý syntetizátorový zvuk působí v animované středověké pohádce nepatřičně. Navíc tam zpívá Helenka a tu fakt nemusím. Na Zemana je tento film příliš obyčejný. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Pro mě asi druhý nejlepší Zemanův film, který na Čarodějova učně (se stejnou animací) fakt nemá, ale i tak mi to docela dost sedlo. Měl bych výtky k určitým situacím a věcem ke scénáři, kdy se to všechno odehrávalo jaksi divně (a že těch situací nebylo málo), ale jinak snad ani nemám co vyčítat. Stopáž to má dostačující, nenudil jsem se u toho, má to podmanivou atmosféru, ani ten příběh sám o sobě není špatný... Jen teda nechápu, proč Honzík a Rarášek poprvé promluví až někdy v půlce filmu, žádný účel jsem v tom nenašel a vlastně je to jedna z věcí, která mi vadí na scénáři. Ale nutno uznat, bez té dokonalé hudby bych z toho měl sotva poloviční dojem, než jaký z toho nakonec mám, protože hlavně kvůli ní to má takovou atmosféru... 4* ()

Jelly 

všechny recenze uživatele

nádherná pohádka, která ani po letech neztratila nic ze svého kouzla. i toto dílo jsem jako malý viděl na Filmových ateliérech mnohokrát a je to jedna ze stěžejních vzpomínek na mé rané dětství. nevím proč tomu tak je, ale novější české pohádky zcela postrádají onu krásně snovou atmosféru, která je zde více než hmatatelná. scéna příchodu noci, má oblíbená, je naprosto očarující, na čemž má lví podíl i skutečně výborná hudba Karla Svobody. a o těch skřítcích se mi zdálo tolikrát, že jsem je pak považoval za opravdové. 10/10 ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Povedená pohádka o Honzíkovi a Mařence, ve které sice absentuje jakákoliv perníková chaloupka i sourozenecké spříznění (incest nechme bibli, ne pohádkám), za to je tu mimo jiné divý lupič, rytířský turnaj, nebo transformace jisté postavy do něčeho, co vypadá jako kamenný emo-goth chrlič, který je mimochodem snad jediná věc, která si zasluhuje z imaginačního hlediska pozornost, s návrhem kresby se tu nikdo moc nevytáhl a většina věcí působí vizuálně docela nudně, byť stále dobře nakresleně a naanimovaně, ale stále nudně, Zeman, neZeman. Rozhodně to nepatří mezi špičku toho, co se dá ploškovou animací vytvořit, ale pořád je to zábavná pohádka s dobře zvolenou krátkou stopáží. Proč zeman nikdy nenaanimoval jedinou vemírnou vydru s chapadly? ()

Galerie (21)

Zajímavosti (2)

  • Hudební motiv Ostrova snů (čas 00:27:30 nebo 00:40:10) je uveden na soundtracku seriálu Návštěvníci (Supraphon 1985) ve 2. části 9. stopy „Návštěvníci zasahují“. Hudební motiv je ale jenom podobný tomu, který zní v seriálu (3. a 4. část). (jan.hryz)

Reklama

Reklama