Reklama

Reklama

Dobrodružný příběh pěti úplně obyčejných kluků, kteří se tak trochu náhodou ocitnou v neobyčejné situaci. Na pražském Výstavišti kluci využijí příležitosti letu vzducholodí zdarma a vyráží vstříc senzační vzduchoplavecké cestě. Majitel vzducholodi ale překroutí celou situaci a vzniká poprask. Novináři se honí za senzací ukradené vzducholodi, vážení pánové se pohoršují nad dětskou zločinností a rodiče dětí je jen těžko brání před přísným soudem. Majitel vzducholodi Findeys chce využít její zmizení k propagaci své firmy a podvodu s falešným nehořlavým plynem. Nicméně nehořlavý plyn není úžasný vynález pouze pro létající steampunkové stroje. O jeho ukořistění se snaží také jedna vojenská mocnost, která vysílá podlého agenta s všemožnými vychytávkami, aby se zmocnil vzorce na nehořlavý plyn. Kluci chtějí obletět celý svět, ale vzducholoď havaruje na vzdáleném ostrově, kde na ně číhá nemalé nebezpečí. Díky pomoci kapitána Nema a odvážného novináře Ardana nakonec kluci všechny nástrahy překonají a vrátí se domů. Odvěký souboj nespoutaného mládí a přísného světa dospělých končí vítězně ve prospěch dětí. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (198)

Webb 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších Zemanovek s výbornou režií a ztvárněním dvou prolínajicích se světů. Výborný dobrodružný příběh, který se rozjíždí už od začátku a nepustí do závěrečných titulků podkresluje chytlavá hudba, která ještě přidává na efektivnosti a větší atmosféře. Zeman je prostě nezapomenutelný národní umělec a spousta režisérů mu určitě musí závidět tu jeho neuvěřitelnou tvořivost. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Neustálými nápady překypujicí K.Zeman. Film i po letech stále okouzlující, výtvarná stránka jako vždy nádherně poetická - evokace starých verneovek dokonalá. Ani zde si nemohl režisér nechat ujít zesměšnění armády. Ve vzduchu, na zemi, pod vodou - touha člověka vynalézat je zřejmě nekonečná....viďte, pane Zemane. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Možno nie tak ucelené, ako tie úplne najslávnejšie Zemanovky, ale pri jeho filmoch išlo, skôr ako o jeho rozprávačské schopnosti, viac o imagináciu, vyjadrenú výpravou, ktorá pôsobí vďaka šikovnému použitiu trikov ako niečo nadpozemské a oveľa drahšie ako v skutočnosti. Pre detské publikum svojej doby tento film musel byť absolútne adorovaným kúskom a mňa trochu mrzí, že nie je napríklad vianočnou klasikou. ()

choze 

všechny recenze uživatele

UKRADENÁ VZDUCHOLOĎ je ideální do dvojprogramu s CESTOU DO PRAVĚKU. Hlavní rozdíl mezi oběma filmy, které se (jako většina celovečerních zemanovek) odpichují od inspirace verneovkami - jeden k dinosaurům a druhý k úsměvně a romanticky nahlíženým počátkům letectví - je v prostoru, který je věnován jejich dětským hrdinům. Zatímco CESTA se plně soustředí na klučičí partičku a zcela rezignuje na jakékoli vedlejší postavy a vypravěčské linie, ve VZDUCHOLODI krade klukovskému dobrodružství značný prostor řada dospěláckých postav (podvodný a hrabivý majitel vzducholodi a jeho sličná asistentka, jí se dvořící mladý novinář, tajný agent s úsměvnými špionážními hračkami, rodiče kluků...) a jejich linek. A já osobně dávám přednost modelu CESTY. Film je pastvou pro oči a tasí spoustu roztomilých gagů a nápadů (moc se mi líbil úvodní soud s kluky s předešlým shrnutím klukovin, kterými lidstvo trpí od počátku světa), ale značně vázne, co se týče hloubky postav, děje a tempa vyprávění. Což je důvod, proč mě zemanovky vždy mírně nudí. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Starý, dobrý Karel Zeman. Jeden z jeho najznámejších filmov. Dobrodružný let piatich pražských uličníkov "Ukradnutou vzducholoďou" až na ďaleký, exotický ostrov. Ich konfrontácia s nebezpečnými zločincami, stretnutie s legendárnym kapitánom Nemom a hrdinský návrat domov. Banálny príbeh, ako vystrihnutý z niektorého románu Julesa Verne. Jeho vizuálne spracovanie je však proste očarujúce. Majster Karel Zeman je pre mňa veľká, režisérska autorita. **** ()

Galerie (26)

Zajímavosti (11)

  • Podpis Karla Zemana je šrafovaná, prúžkovaná kresba pripomínajúca ritinové ilustrácie, tak známe z verneoviek. Ďalej je to kombinácia hraných a animovaných sekvencií a viac vrstiev rôznych záberov preložených cez seba. (shuster)

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Reklama

Reklama