Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když byl Chlapec (Dev Patel) hodně malý, vyprávěla mu matka legendu o mýtickém opičím králi Hanumanovi, který pomáhal bezmocným, stíhaným útlakem i křivdami. Pak mu přímo před očima matku zavraždí představitelé moci a chlapci dojde, že žádný Hanuman neexistuje. Možná i proto už jako dospělý v masce opičáka obráží nelegální zápasy, kde se nechává do krve ztlouct populárnějšími zápasníky. V těch nejtemnějších uličkách města hledá cestu k „těm nahoře“, kteří mu před lety tak fatálně ublížili. Když ji nakonec objeví, promění se v impozantní a zároveň děsivý nástroj pomsty, jenž ho má zbavit všech stínů z jeho minulosti. Dokáže to sám? A co se s ním stane, až na téhle cestě lemované smrtí dorazí na konec? (Cinemart)

(více)

Videa (16)

Trailer 2

Recenze (253)

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Vybrat si coby režisér jako svou prvotinu tenhle typ filmu, to chce hodně jasnou vizi a neochvějnou vůli. John Wick z Indie prahnoucí po pomstě nenudí, ale ani zrovna neinovuje. Určitě je fajn, že se prakticky nerozvíjí žádné patetičtější dějové linky, které se samozřejmě dost nabízejí (až na jednu, tak trochu povinnou, vysvětlující motivaci hlavního hrdiny k cestě vykoupení) a děj se soustředí výhradně na krvavou odplatu s co možná nejmenším použitím typických zbraní (asi největší kontrast s JW). Dev Patel byl vždycky sympaťák a jelikož dokázal svoji dvou hodinovou prvotinu s velmi náročnými akčními sekvencemi poskládat tak, aby měla hlavu a patu, zaslouží smeknout imaginární klobouk - 75%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočené akční z filmu neskutečně čouhají. Je to bohužel tím, že mě nějaká indická mytologie vůbec nezajímá a vždy jsem se těšil na tu hravost, kterou disponují bitky. Ty úhly, nápady, krvavost tady prostě jsou. A není jich vůbec málo. Dev Patel ukázal, že dokáže být hodně super mlátička. Škoda, že ve filmu poměrně dlouhá nuda od 50 do 90 minuty, tady to chtělo pořádně prostříhat. Úplně jsem nekvičel nadšením, přeci jen je to velmi zvláštní exotický kousek, ale rád mu dám časem znovu šanci. 65% ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Myslel som, že z dvojice Opičí muž/Boy-Kills-World bude otloukánkem Boy-Kills-World, takže ma prekvapilo, ako veľmi ma Opičí muž nebavil. Boy-Kills-World bol fajn, mimo akcie žiadny zázrak, ale mal WTF humor a to mám rád. Od Opičieho muža som čakal vážnu atmosféru a tej som sa dočkal, preto ma zarazilo, že WTF u mňa v tomto súboji zvíťazilo nad vážnou atmosférou. Bill Skarsgård a Dev Patel mi pripadajú sympaťáci na rovnakej úrovni. Obaja do toho zjavne šli naplno. Bill vypracoval tehličky na bruchu, aké mu môže závidieť aj Van Damme a Patel sa pre zmenu počas drsného natáčania párkrát nechal takmer zabiť, takže pred oboma dole klobúk. V obidvoch príbehoch je okrem špecifického hrdinu dôraz kladený na dlhé a surové akčné sekvencie, ale tie v Opičom mužovi ma (s výnimkou bitky v kuchyni, prečo každá scéna v akčnom filme odohrávajúca sa v kuchyni je dobrá?) bavili oveľa menej, než v Boy-Kills-World. A, ale toto je čisto môj osobný problém, priznám sa, že som nikdy nefrčal na indickej poetike (ak dáme bokom starého dobrého Sandokana). Divné je, že v oboch hrá Sharlto Copley. Ledva 3*. ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Víc než jen derivát všech ikon akčního žánru. Dev Patel naservíroval osobitou, sebevědomou podívanou, která uhrane jak technickým a atmosférickým zpracováním, tak příběhovou výstavbou. Příběh rámují dvě zásadní a rozmáchlé akční sekvence, které jsou náležitě vybudované a zasloužené. Film tedy nesází na nonstop akci, jeho kořením je indická kůltura, mytologie a kasty. To vše dodává Monkey Manovi potřebnou svěžest přinášející přesah obyčejnému příběhu o pomstě. Jednoduše důmyslně zkonstruovaný biják, kde se pod povrchem schovává spousta na rozbalení. Vystřihnout doslovnou nadbytečnou minulost z prostředku, která narušuje plynutí, tak je to takřka perfektní prvotina. ()

Colby Sawyer 

všechny recenze uživatele

Ze začátku klasický revenge thriller, ke konci akční poezie. Dev Patel na tři roky zmizel, jen aby se vrátil s akční peckou, kterou možná nečekal ani on sám. Vizuálně strhující, brutální, kdy se krví nešetří a hlavně to strašně šlape. Stále je to debut, ale pokud se každý rok urodí takováhle jízda, tak sem s tím. Navíc Monkey Man má i výhodu kontrastní Indie, která akčňáku přidává na jisté surovosti. Oproti Nobody, Wickovi a dalším se tu nepoužívají pistole, naopak se to řeže vším, co je po ruce. Těším se na dvojku nebo spirituálního nástupce. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (13)

  • Film neskrýva svoju inšpiráciu snímkou John Wick (2014) a ten je spomenutý aj v samotnom dialógu. (Arsenal83)
  • Pôvodne sa Patel pokúsil najať Neilla Blomkampa, aby film odrežíroval, ale Blomkamp to odmietol a navrhol mu, aby si to režíroval sám. (Arsenal83)
  • Patel počas natáčania stratil osvetľovača filmu kvôli infarktu myokardu. (Arsenal83)

Související novinky

Jurské město nabírá další obsazení

Jurské město nabírá další obsazení

17.04.2024

Sedmý film dinosauří série se hýbe kupředu raptořím tempem. Mnoho času totiž nezbývá, premiéra filmu, jehož údajný název má být Jurské město, je pořád stanovena na klasický letní blockbusterový slot… (více)

Reklama

Reklama