Reklama

Reklama

Čtvrtý a podle mnohých také nejlepší díl slavné hororové série. Ke zdařilému pokračování nejvíce přispěli herec Cryspin Glover a tvůrce speciálních efektů Tom Savini (Dawn of the Dead). (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (220)

Colonist 

všechny recenze uživatele

Zatím jsem z této série viděl jen díly 1-4 a tak nějak mi připadá, že u této série jsou sudé díly ty slabší. Čtvrtý díl je navíc z těch všech dosavadních dílů nejslabší. Není špatný, ale první tři díly byly kvalitativně tak nějak nastejno, tady už je to posun poněkud dolů. Husté atmosféry z předchozích dílů ubylo, některá provedení vražd byla laciná, jindy byl ale Jason zase poměrně kreativní. Ovšem chvílemi jsem se i nudil (a to i když zrovna probíhala nějaká likvidace). V některých chvílích naštěstí bylo napětí a atmosféra v normálu, jen toho bylo nějak málo. Ačkoliv celou tu sérii beru s velkým nadhledem a jen jako zábavu, zde už jsem zaregistroval trapnosti a hlouposti, které už ani s nadhledem nesežeru. Sice tu byli poměrně zajímaví herci, ale charaktery hlavních postav mě moc nezaujaly (možná kdyby nějak více rozvinuli příběh toho lovce, co šel po Jasonovi). V předchozím díle byly lepší postavy. Zde ale zase byla zatím největší koncentrace nahotinek. No, bavil jsem se, ale ne tak dobře, jako u předešlých tří dílů. Ale bavil jsem se. Dávám takové průměrné 3 hvězdy... ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý horor, ktorý je štvrtým pokračovaním tejto kultovej série. Má dobrý príbeh o skupinke mladíkov, ktorí sa rozhodnú stráviť príjemnú zábavu na lesnej chate, pričom hneď vedľa žije menšia rodinka so synom Tommym a navyše v okolí jeden mladík hľadá svoju sestru, ale Jason, ktorý bol prevezený do márnice odtiaľ unikne a cestou späť sa im rozhodne urobiť problémy. Spracovanie nie je zlé, opäť sa nesie v štýle predchádzajúcich dielov, takže dynamickejší úvod, v tomto prípade stvárnený útekom z márnice, potom dlhšia medzera, v ktorej sa zoznamuje s postavami a v poslednej polhodinke sa to opäť rozbehne. Kvôli niekoľkým zaujímavým postavám, hlavne Tommy je to dejovo zaujímavejšie ako prvé dva diely, ale trojka mi príde lepšie spracovaná. Krvavých scén je tu priemerné množstvo a nie sú zlé, ale trochu ma sklamali. Pár na začiatku a potom viacero v druhej polovici, pričom sú celkom slušne krvavé, ale obsahovo pôsobia len obyčajným dojmom, chýba mi tu nejaký lepší nápad, ktorý by vraždy vylepšil. Hneď úvodné použitie pílky je výborné, ale je to aj jediné úmrtie, ktoré ma tu zaujalo. A ani záverečná naháňačka mi nepríde tak dynamická a zaujímavá, ako predtým. Ale film má aspoň celkom slušnú atmosféru a vo svojej kategórii priemerné napätie. Herecké obsadenie je celkom dobré, teenageri nie sú otravní a niektorým sa aj dá celkom fandiť, rodinka je sympatická, všetci si svoj účel splnia. A Jason je stále ten správny zabijak, len ho tu v prvej polovici takmer vôbec nevidno. Réžia a technická stránka sú bez väčších problémov. Tento štvrtý diel mi príde určite lepší, ako prvé dva rozbehové, ale zároveň nemá na tie lepšie, ako napríklad zaujímavejšia trojka, akčnejšia päťka alebo zábavnejšia šestka. Ale aj tak je to určite slušná zábava. Objektívna kvalita filmu- 65%, film sa páči mne na 67%. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

V porovnání s trojkou teda žádné zlepšení (spíš to kvalitně má sestupnou tendenci), navíc se začíná vkrádat jistý stereotyp, hlavně co se týče závěrečného odhalování, nalézání a přehlídky většiny zabitých a té jedné mrtvoly prohozené oknem. Prakticky to samé jako trojka, jen se dvěma rozdíly, zde už se začínají objevovat prostoduché až blbé dialogy a přeživší je někdo jinej, než jsme zvyklí. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Kvalitativně sice na stejné úrovni jako předchozí díl, i když už ne tak dechberoucí, přestože i tady závěrečné inferno stojí opravdu za to. Jason tu dostává naloženo, chudák, hlavně ten malej kluk ho porcoval jak šunku do sendviče. Každopádně i čtyřka se zuby nehty drží slasherovských pravidel- banda nadržených mladých, sem tam nějaká ta bradavka, bezstarostná atmosféra, kterou naruší charismatický vrah- a tím Jason rozhodně je. Série Pátku třináctého má navíc velkej triumf ve skvěle zneklidňující doprovodné hudbě. A taky mě (mile) překvapilo, že narozdíl od kolegy Myerse, jenž si se svými obětmi vždycky trošku pohrál, Jason jedná rychle a nemilosrdně, fik fik a hned máme počet přítomných o 2/3 zredukován :-) ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Ani výraznější herecké obsazení nezachránilo čtvrtý díl série od průměrnosti. Věčně se vynahacující teenageři, kteří se vzápětí stávají potravou pro Jasonovu mačetu, mě nějak extra nebavili a kdovíjak líto mi jich ani nebylo. Za zmínku stojí dvě dobré scény - ta hned na začátku, kde Jason zdrhne z márnice, a pak finále, kde se docela překvapivě ukáže, kdo že to vlastně Jasonovi nandá nejvíc. Celkově se dá říct, že zklamaná jsem nebyla, ale extra zážitek jsem si z toho rozhodně neodnesla. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (27)

  • Herečku Kimberly Beck (Trish) během natáčení někdo obtěžoval podivnými telefonáty, a když si šla zaběhat do parku, tak jí sledoval nějaký muž. Po natáčení vše ustalo. (Chatterer)
  • Tommy (Corey Feldman) hraje ve filmu arkádovou videohru Zaxxon, která vyšla v roce 1982. (Stocki)

Reklama

Reklama