Reklama

Reklama

Čtvrtý a podle mnohých také nejlepší díl slavné hororové série. Ke zdařilému pokračování nejvíce přispěli herec Cryspin Glover a tvůrce speciálních efektů Tom Savini (Dawn of the Dead). (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (220)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Tohle je ještě slušně dívatelný díl, ale kolovrátek už se roztočil dokola. Jason Voorhees nikdy nebude mým oblíbencem. Otázkou je, jestli z čím dál víc plesnivějšího a červama prolezlejšího xichtu se zastaralou maskou a mačetou jde vůbec něco víc vytřískat, když už natočili 9x to stejný, a ani to desáté, omlazané scifi nestálo za nic. Je opravdu smutné, když ho po deseti pokusech musel pumpnout až Freddy, což považuju za lepší biják než všechny samostatné P13. Vrchol série podle mýho přichází se třetím dílem. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Neposedný synek paní Vorheesové se vrací mezi živé, protože ani sekera zaražená do hlavy v jeho posledním dobrodružství ho nemůže rozházet. Tahle část je oproti trojce přímočařejší, což ale neznamená, že je to na škodu. Jason nevymýšlí nějaké nápadité mordy, spíše tu jenom kuchá a seká se svou přítelkyní - mačetou. A jelikož triky měl na starosti Savini, můžete si udělat přesný obrázek sami. Zároveň je to poslední díl, který si zachoval vynikající atmosféru předchozích snímků. Joseph Zito krváky uměl (tři roky předtím se předvedl brutalitou Vrah Rosemary), škoda že toho víc podobného nenatočil. U mě za 90%. P.S: Nikdy nezapomenu, jak jsem tohle viděl jako dítě, sám doma a pozdě v noci :) ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Kdo z uživatelů, kteří koukají na mé komentáře čekali, že mě opustí touha sjet všechny díly Pátků, tak jim musím vzkázat, že hodlám své slovo dodržet:) Takže se podíváme společně co nám přinesla Čtverka. Hned na úvod se dostavuje známá rekapitulace. Na režisérské stoličce se pevně uvelebuje tvůrce božských béček Chucka Norrise a jde se na věc. Bruce Mahleh známý z Policejní akademie to schytá jako první z celkových 13 padlých. Pak příjde na řadu sestřička, tlustá stopařka a pak už jde na řadu mládež. Opět sympaťáci, jenže v nesprávný čas na nesprávném místě. U holek rozhodně bylo na co koukat a tak je jich dvojnásobná škoda, jenže vysvětlete to někdo Jasonovi. Na závěr to Jason schytá od malého Tommyho. Jelikož mám za sebou již 4 díly, tak mě nezbývá než porovnat tuhle sérii trošku s Vřískotem a upřímně, to srovnání by vyznělo mnohem lépe pro Cravenovu sérii. Tady přecejen napětí není nikterak mnoho a většinou po velice krátké chvíli končí oběť s mačetou v hlavě. 65% ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

796. hodnocený film: Narozdíl od předchozího dílu tohoto hororového vyvražďováku velký pokrok kupředu, ale pořád je to velký krok zpět v porovnání s prvním kouskem o lidské bestii jménem Jason. Jestli se necháte zlákat partičkou hezkých holek, co si sundali za padesát babek tričko a získaly tak nálepku "herečky", je to vaše věc... Ale mně tohle nestačí a potřebuju se bát od začátku do konce, abych to mohl nazvat hororem. Podle mě je to jenom mix hororových prvků s ničím, co je spíš thriller. 3* a to je asi až až... 3* ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Kvalitativně sice na stejné úrovni jako předchozí díl, i když už ne tak dechberoucí, přestože i tady závěrečné inferno stojí opravdu za to. Jason tu dostává naloženo, chudák, hlavně ten malej kluk ho porcoval jak šunku do sendviče. Každopádně i čtyřka se zuby nehty drží slasherovských pravidel- banda nadržených mladých, sem tam nějaká ta bradavka, bezstarostná atmosféra, kterou naruší charismatický vrah- a tím Jason rozhodně je. Série Pátku třináctého má navíc velkej triumf ve skvěle zneklidňující doprovodné hudbě. A taky mě (mile) překvapilo, že narozdíl od kolegy Myerse, jenž si se svými obětmi vždycky trošku pohrál, Jason jedná rychle a nemilosrdně, fik fik a hned máme počet přítomných o 2/3 zredukován :-) ()

Galerie (73)

Zajímavosti (27)

  • Film bol zakázaný vo Švédsku. (Paldiny)
  • Herec Peter Barton (Doug) původně ve filmu nechtěl hrát. Nechtěl mít nic společného s horory, protože nesnášel práci na filmu Pekelná noc (1981). Ale herečka Amy Steel, která hrála Ginny ve druhém díle Pátek třináctého 2 (1981) a s Bartonem hrála v sitcomu The Powers of Matthew Star (od r. 1982), herce přesvědčila, aby roli vzal. Zmíněný sitcom byl navíc v roce 1983 zrušen a Barton se tak mohl natáčení filmu zúčastnit. (LION-MR.T)
  • Stejně jako třetí díl měl i čtvrtý premiéru v pátek 13., a sice v dubnu roku 1984. (Stocki)

Reklama

Reklama