Reklama

Reklama

Rudý škorpion

  • Jihoafrická republika Red Scorpion (více)

Obsahy(1)

Ruský důstojník tajné služby Nikolaj je vyslán do Afriky, aby zlikvidoval vůdce povstalců, kteří bojují proti tyranskému režimu. Nikolaj se snaží připojit k rebelům a po čase se jeho přesvědčení obrací proti původnímu poslání a je rozhodnut se přidat se zbraní v ruce na stranu spravedlivého boje za svobodu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Recenze (191)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Ve své době naprosto nedoceněná perla akčního filmu. Naprosto nejlepší Lundgrenův film, jaký jsem od něj viděl. Film prověřený časem jsem viděl přesně po 20ti letech a byl jsem vyloženě nadšen a překvapen. Zito jako obvykle odvedl profesionální práci. I dnes velmi dobré a koukatelné akční scény, obrovské množství masivních výbuchů, nejmíň stovka postřílených nepřátel, Lendgren je obrovský hovado, kterýmu jsou všichni tak po kozy a když někomu utře rukou nebo nohou, tak ten jde hned k zemi. Jeho výraz v obličeji překonává Arnieho Terminátora a konkuruje Slyemu v Rambovi 4. Ale když se v několika scénách usměje, jeho postava dostává naprosto jiný rozměr. Celý film je vlastně o přerodu vymatlané vojenské gumy-stroje na smrt v myslícího citlivého a vděčného člověka-stroje na smrt. Jeho vztah s prťavým křovákem jsem jako dítě nechápal, ale dnes to dodává filmu ještě mnohem větší hloubku. Ve chvíli, kdy Rusáci pokropí křovákův mírumilovný kmen chemickou sračkou a všechno živé umře, jsem měl už ruce zaťaté v pěst ... Ve finále, kdy Lundgren popadne ultra-kulomet ála Sly a Arnie, bylo vymalováno ... Špičkový, nedoceněný a nadčasový akčňák, který jsem musel (znovu)objevit až 20 let po jeho vzniku ... Uznávám, že vykrádá Arnieho, Slyeho a Norrisovy akčňáky, ale to přece vůbec nevadí... Bomba! ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejlepší Lundgrenův single akčňák! Ruského důstojníka Specnaz zahrál švédský svalovec naprosto přirozeně a zvlášť v první půlce filmu z něj přímo sálá status "smrtící mašina". V druhé půlce Rudý škorpion ale bohužel trochu zvolní, akce ubude a Dolph místo lidí radši loví prasata a kření se na křováky. V posledních dvanácti minutách se sice akční sekvence vrátí, i tak se ale prostě nemůžete zbavit dojmu, že by si ty ruští parchanti za to, co za svinstva celý film chudákům černochům prováděli, zasloužili daleko větší kapky. Škoda, mohlo to být klidně o * navíc. Lundgren by si to za svého Nikolaje rozhodně zasloužil . ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Prvý plnohodnotný akčný film s Dolphom Lundgrenom, ktorý mal za sebou vlastne len hlavnú úlohu v infantilnom fantasy a kultového Ivana Draga v štvrtom Rockym, pričom v Červenom škorpiónovi ešte evidentne ťaží práve z tejto jeho slávnej postavy a tak je to opäť ruská mašina na zabíjanie, len päste vymenil za palné zbrane najrôznejších kalibrov v tejto vydarenej variácii na Ramba. Ale predsa len si myslím, že potenciál bol väčší, mám veľmi rád tieto zápletky o špičkových vojakoch, ktorí dostanú úlohu, no postupne zisťujú, že stoja na tej zlej strane a tak sa postavia svojim bývalým zamestnávateľom, ale v tomto filme práve tento prerod postavy nie je ideálne podaný. A pritom priestor tu na to bol, dej nie je zase až tak úplne priamočiary a tempo dynamické, aby sa to nedalo stihnúť a pritom tvorcovia sa o to aj celkom pokúšali, ale hlavnému hrdinovi nejak všetko dlho trvá, kým na to príde. Ale aj celkovo mi tu Dolph Lundgren ešte nesedel tak, ako v nasledujúcich filmoch, za svaly sa síce hanbiť nemusí a v akcii je na neho radosť pozerať, ale inak mi táto jeho postava neprišla moc sympatická a pôsobí dojmom, že rozumu veľa nepobral. V nasledujúcoch filmoch už bol sympatickejší, charizmatickejší a aj rozumnejší. No inak mi to dejovo celkom vyhovovalo, niektoré časti sa mohli skrátiť a iné zase predĺžiť, ale film si celkovo udržuje slušnú úroveň po celý čas. Nesklame ani obsadenie, Lundgren tu má dobre zvolených spoločníkov, či už zábavný M. Emmet Walsh, ale aj povstalci a domorodci, no nesklamú ani záporáci, medzi ktorými poteší aj niekoľko známych záporných tvárí ako Brion James alebo veliteľ základne Carmen Argenziano. Akcia je až prekvapivo vydarená a tak ma mrzí, že jej zase tak moc nie je. Vizuálne je ideálne zvládnutá, odohráva sa v atraktívnom prostredí a dokonca je aj celkom veľkolepá, takže nechýba dostatok explózíí, nasadenej bojovej techniky a samozrejme plno zabitých. Lundgren tu toho ručne moc nepredvedie, čo ma mrzí, má tu iba pár úderov a kopov, pričom mi tu chýbajú aj moje obľúbené tiché likvidácie, pričom priestor tu na to bol, ale inak je na neho v akcii skutočne radosť pozerať a vystrieda slušnú sériu zbraní. Najradšej mám celé veľkolepé finále, vystrieľanie ruskej základne, ale všetka akcia je na tom dosť dobre. A režijne je to úplne ideálne akčné béčko osemdesiatych rokov, ale Joseph Zito má s týmto žánrom už svoje skúsenosti, takže ma to ani neprekvapuje. Takže určite sa to dalo ešte doladiť, trochu vylepšiť scenár, Lundgrenovu postavu a pridať ešte nejakú akciu, kľudne aj komornejšiu, ale aj tak ma Červený škorpión baví, na tieto prvé Lundgrenove filmy sa stále dobre pozerá. 74% ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Sved Lungren rusaka Nikolaia zahral urcite najlepsie (teda no..hm...netreba sa zamyslat nad tym slovom "zahral":)) z jeho akcnych kolegov,ktori sa tiez ponorili do ruskych vod (Arnie, Jean Claude). Film je drsny, hrdinsky, proste uzasny ako vsetky tie akcne fantasmagorie, na ktorych sme vyrastali :) ()

castor 

všechny recenze uživatele

Celé to šlo odvyprávět za čtvrt hodiny, a to včetně pauzy nutné pro návštěvu toalety, jenže to bychom přišli o dávný skorokult, který se na véháeskách ve videopůjčovnách zrovna dvakrát neohřál. Nekompromisní béčko a první velký film urostlého švédského objevu Dolpha Lundgrena, ve kterém si ukousl hlavní roli. Sovětský voják Nikolaj, velitel povstalců Kallunda a uřvaný americký reportér. Neslučitelné trio, které nakonec bojuje na stejné straně. Lundgren na rozdíl od svých kolegů (Arnie, Sly, Van Damme, Seagal) nemá na kontě ze „zlatých“ béčkových let žádný skutečně dobrý či kultovní snímek (ve čtvrtém Rockym a v Univerzálním vojákovi si střihl záporáky a nebyl za hlavní hvězdu). Úplně zlé to ani po letech není: zamlklý hrdina, pár slušných hlášek, množství solidních explozí a krapet nostalgie. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (16)

  • Po tom čo Dolph Lundgren (Nikolai Rachenko) vystrelí na tank z granátometu, tank končí s natrhnutou hlavňou, o pár záberov je hlaveň znovu nepoškodená. (johnsnow)
  • Počas akcie páli ruský vojak po nákladiaku z ručného protitankového granátometu, v ktorom však nemá raketu. Napriek tomu dokáže na kamióne preraziť sklo aj pletivo. (johnsnow)
  • Prvotní rozpočet byl 8 milionů amerických dolarů, ale nakonec se vyšplhal na 16 milionů. (Cheeker)

Reklama

Reklama