Reklama

Reklama

O planinách nového města

(festivalový název)
  • Velká Británie Unknown Fields: Madagascar - A Treasured Island
všechny plakáty
Krátkometrážní / Dokumentární
Velká Británie, 2013, 5 min

Režie:

Toby Smith

Kamera:

Toby Smith

Obsahy(1)

Ostrov pokladů – pašeráci a ilegální zlatokopové. Když jde obrovské přírodní bohatství ruku v ruce s chudobou a těžkou lidskou prací. Jak vysokou cenu jsme ochotni zaplatit za luxus? Madagaskar stál dlouhá léta mimo zmapovaná území a mimo dosah ruky zákona. Ostrov, který byl v minulosti obýván piráty, je nyní největším světovým nalezištěm safírů. Početné safírové doly zde však nevyhloubily nákladné mechanické přístroje, nýbrž stovky lidí, krumpáčů a lopat. Je velkým paradoxem, že na místě s tak jedinečnými poklady žije jeden z nejchudších národů na Zemi. Místo komentáře jsou nám informace zprostředkovány vloženými faktickými údaji a pohyblivou grafikou. Film vznikl z iniciativy experimentálního architekta Liama Younga. Fotografie k filmu pořídil sám režisér Toby Smith. (Academia Film Olomouc)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele

Další dokument z tohoto přelidněného ostrovního pekla. Nezbyl filmový čas na zobrazení vykácených pralesů a zdevastovaného životního prostředí. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

(AFO 2021) Jako bychom se dívali na každodenní práci zlatokopů a dělníků očima Terminátora, který z nich a jejich práce dělá souhrn čísel a hodnot. Jako by se samotní lidé stávali "cenovým zbožím". Z viděného mě nejvíce zaujala mechanická výroba cihel. ()

Reklama

Reklama