Reklama

Reklama

Černý telefon

  • USA The Black Phone (více)
Trailer 1

Finney Shaw je normální třináctiletý kluk, kterému změní život sadistický vrah, jenž ho unese a uvězní ve zvukotěsném sklepě, kde nemá smysl volat o pomoc. Jenže pak zazvoní na zdi visící odpojený telefon a na Finneyho začnou ze sluchátka mluvit předchozí únoscovy oběti. Ty mají jeden společný cíl – postarat se o to, aby Finneyho příběh neskončil tak tragicky jako ten jejich. (Cinemart)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (463)

Nin 

všechny recenze uživatele

Dobře natočený, poctivý horor. Přečetl jsem si původní povídku a ta je taky moc fajn, ale tento film je lepší v tom, že má fakt dobré postavy. Jsou velmi dobře napsány, aby si je člověk hned zapamatoval a dokonce jim fandil a zároveň jsou velmi dobře zahrané mladými herci. V povídce jsou postavy obyčejnější a spíš jen letmo načrtnuté, což ale vzhledem k její krátkosti dává smysl. Samozřejmě museli autoři filmu ale také rozšířit děj, což se jim v lecčem podařilo... a v lecčem ne. Úplně si vymysleli tu stylovou masku (je vtipné, že nyní vyšel Černý telefon i v souboru povídek s maskou z filmu na obálce, ačkoliv ji v povídce nemá) a dost rozšířili děj - ale překvapivě se přitom obvykle drží vize Joea Hilla, a především rozšiřují to, co už tam je (např. i v povídce má ségra hlavního hrdiny nějaké zvláštní schopnosti, jen je moc nevyužije). Přimysleli si ale ještě třeba to, že má hlavní hrdina otce alkoholika, což ale do filmu krásně sedí. Je to další dobrá postava a není úplně černobílá. Ve filmu si toho hlavní hrdina stihne hodně zažít ještě před svým únosem. V 70. letech USA to asi pořádně rozjížděli se šikanou a dalšími krutostmi ve škole i mimo ní. Jak tvůrci pěkně rozšiřují děj, tak bohužel se jim sice všechno podařilo nějak dotáhnout do zdárného konce, ale zanechali taky tímto rozšiřováním za sebou mnoho nezodpovězených otázek a věcí, které by se daly považovat za nelogičnosti. Například je vrah příliš slepý k chlapcovým pokusům o útěk a linka ohledně feťáka dává taky větší smysl v povídce, zde už je to trochu přehnané. V každém případě jsem si tenhle horor fakt užil. Dají se v něm najít chybky, ale není vůbec hloupý, naopak. Přináší děsivý, zajímavý příběh s výbornými postavami. (8/10) ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Musí se nechat, že se mi to vlastně líbilo, byť jsem si už při odchodu z kina uvědomil, že nic světoborného to není. Na jeden večer to ale zabaví obstojně. Co mi na tom vadilo nejvíc, byla jednak skutečnost, že se film absolutně neobtěžuje se sdělením jakýchkoli informací o únosci (takže není vlastně jasná ani motivace jeho chování), a druhak mi přijde nelogická i ta hlavní myšlenka filmu, že Finneymu pomůžou duchové předchozích obětí, protože pokud by měli tuto možnost, proč ji nevyužili už dávno a nepomohli už daleko dříve jinému unesenému dítěti? Toto bylo podle mě nedomyšleno, jinak mi to celkem příjemně uteklo a Ethan Hawke je samozřejmě herecky dokonalý, byť se o jeho postavě bohužel nic nedozvíme, jak jsem už uvedl. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Asi som od toho očakával priveľa, bol som nadmieru sklamaný. Ak máte radšej hlbšie výlety do temnoty sadistovej duše, prípadne mystickejšie príbehy, nedajbože filmy s nejakou pointou, potom tu budete asi sklamaní, pretože záver nás zanechá s pár otázkami, ktoré sa vôbec neobťažuje vysvetliť. Atmosféra je sľubná a záver výživný, ale bohužiaľ, podčiarknuté a sčítané - málo Ethana Hawkea a veľa nezmyslov alebo odbytých dejových liniek. Tento hovor zostane najskôr zmeškaný. ..Čierny telefón vznikol na základe poviedky Joea Hilla, syna Stephena Kinga, ktorá však v origináli má len sotva tridsať strán. Ako z toho postaviť scenár k celovečernému filmu? No, nie je to úplná hračka, ako nás presvedčí režisér Scott Derrickson. (25.7.2022) ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Další komerční Horůrek s dětmi, na který se vrhnou především ti diváci, co se podívají na nějaký ten Horor, maximálně tak třikrát do roka. Nebylo to úplně nejhorší, pár pěkných, Hororových momentů to mělo (dojde i na krev), ale že bych po skončení filmu měl pocit, že jsem viděl něco, co pár dní nedostanu z hlavy, tak to asi úplně né. Ale za zhlédnutí to určitě stojí. Sinister, byl tenkrát od tohoto režiséra, větší peckou. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Solidni retro psychologicko-detektivní-supernatural Kidnap Thriller. O Black Phonu se mluvilo jako o jednom z potenciálních hororů roku, to se bohužel nekoná, ale i tak je to solidní podívaná, která patří k tomu lepšímu. Scott Derickson je v hororovém žánru zběhlý a patří mezi ty kvalitnější tvůrce poslední dekády, ale jeho předchozí hororová novinka Deliver us from Devil mi přišla být říznější. Black Phone od začátku zaujme sychravým 70´s vizuálem, který přidává na dusné atmosféře pochmurného Denveru, kde je tzv. Grabber, který unáší místní děti a zabíjí je. Má to takový feeling poctivých kriminálek, škoda, že samotného vyšetřování si divák moc neužije. Film oficiálně není dle pravdy, ale vychází z reálných událostí. Mezi hlavní hrdiny patří sourozenecká dvojce Gwen a Finney,kde oba zaujmou silným dětským hereckým výkonem. Především Gwen v úvodu filmu si krade všechny scény pro sebe a takový rozhovor s otcem je vyloženě nepříjemný a emocionálně silný až oscarově hmatatelný a Finney je chlapec, který je unesen a ikdyž působí zpočátku jako poseroutka, tak v průběhu filmu předvede šikovnost i talent. Film plyne pomalejším tempem, hororové scény jsou zde čistě jen 2, ale za to 2 slušně vykonstruované lekačky, Ethan Hawke v roli záporáka solidní, ale souhlasím, že mohl mít více prostoru a mytologie kolem něj mohla být s divákem obeznámena do detailů a bavil mě i samotný koncept, kde Finney má schopnost komunikovat skrz černý telefon s předešlými Grabberovými oběťmi. K nadprůměru to u mne tahá pěkně vygradované finále, kde došlo i na trochu násilí v dobře vymyšleném vzájemném duelu. Celkově vzato film staví spíše na atmosféře, hereckých výkonech a sebejistou režií, kdo očekává prvoplánový horor může být lehce zklamaný. Příběh 4/5. Akce 2/5, Humor 2/5, Násilí 2/5, Zábavnost 4/5 Hudba 4/5, Vizuál 4/5, Atmosféra 4/5, Napětí 4/5, Emoce 3/5, Herci 4/5. 7/10. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (14)

  • Podlouhlá skvrna nacházející se ve sklepě, kde je držen Finney (Mason Thames), je odkazem na plakát k filmu Sinister (2012). (NiWi)

Související novinky

Hraný remake Jak vycvičit draka má obsazení

Hraný remake Jak vycvičit draka má obsazení

31.05.2023

Hraná adaptace animovaného hitu studia DreamWorks Animation Jak vycvičit draka konečně našla své lidské představitele. Oba herci pak údajně byli vybráni i proto, že by se mohli v sérii zdržet i na… (více)

Černý telefon, ideální hororové mrazení

Černý telefon, ideální hororové mrazení

13.07.2022

Třináctiletý kluk uvězněný sadistickým vrahem ve zvukotěsném sklepě. Na jeho stěně visí odpojený černý telefon. Ten však jednoho dne zazvoní. Ve sluchátku se ozývají předchozí vrahovy oběti, které… (více)

Reklama

Reklama