Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružstvá a príbehy začínajúcich študentov v posledný školský deň v Texase, v máji roku 1976. Na strednú školu Roberta E. Lee, školský ročník '77, nastupujú noví začiatočníci. Nováčikovia chlapci sú fyzicky týraní a ponižovaní, zatiaľ čo dievčatá väčšinou čelia slovným útokom a zahanbovaniu. Výrazné sú dve postavy. Nováčik Mitch Kramer (Wiley Wiggins) sa stáva hlavným terčom útokov starších študentov a spomedzi seniorov je to Randall "Pink" Floyd (Jason London), hviezda v tíme ako rozohrávač. (genetique)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

lamps 

všechny recenze uživatele

Vyprávění postavené na zažitém souznění s jednotlivými charaktery a hlavně na soundtracku, jenž rozhodně patří mezi 10 vůbec nejlepších. Bohužel aktérů je příliš mnoho a nějaký ucelující cliffhanger slabý až neexistující, tudíž není moc šance příběh postav nějak výrazněji prožít. Americké graffiti přineslo mnohem komplexnější vývoj protagonistů a silné zakončení, Dazed and Confused je pouze pohodovým a dost povrchním náhledem na dospívání v zobrazované době - kromě písní si nejvíce zapamatujeme šikanátora Bena Afflecka a playboye se slabostí pro zrzky Matthewa McConaugheyho, jenž si právě zde začal pilovat své libozvučné "Alright". 65% ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Úplně obyčejný film o posledním školním dni, kdy se pár lidí jde opít a zhulit se, hledají párty, kde si možná vrznou, jen jsou tam všichni navlečení do hadrů ze sedmdesátek a jezdí tam nádherné bouráky. Filmoví nadšenci ocení budoucí známé tváře s tradičně výrazným Konafym. Jenže je to jeden z těch filmů, které jsou o ničem a přesto z něj má část publika hřejivý pocit u srdce za to, že jim připomněl něco, co v životě zažili nebo přáli si zažít, a já tentokrát do této části publika nepatřím. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Richard Linklater jako mistr filmů, v kterých si hrdinové jen a jen povídají a pronášejí své touhy, pocity i myšlenky v jednom ze svých prvních filmů příliš nepřesvědčil. Obsazení je slušné dokonce některá jména přímo překvapí (mladičká Milla Jovovich a Matthew McConaughey). Přesto je sledování konce školního roku pro několik studentů a studentek spíše jen nárazový pohled do předem známé a filmy často idealizované podoby "Amerického školství", kde se jen pije, jezdí v rychlých autech, šikanuje mladší a spí s každým, kdo se nabídne. Tento pohled je nám předkládán velmi často a nic nového se divák nedozví. Nejde o špatný ani nudný snímek, jen nenabízí něco nového neobjeveného a neustále pití alkoholu a narážek na sex vás přestanou bavit dříve než uplyne první půlka. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Obcas mam neidentifikovatelnu /raz darmo, moju mentalnu orientaciu sa este nepodarilo objavit/ tuzbu slavnostne otvorit zumpu. Hned ma ovanula ta nezamenitelna aroma, zobral som si palicu a hladal som to hovno, ktore by mi bolo viacej sympaticke a pripadne menej smrdi. Dostal som sa az ku dnu no a na dne zumpy som objavil toto. 20 % ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Omámení a zmatení byli ti kluci a holky z Texasu, ten název k tomu filmu přesně sedne, ale já byla omámená a ještě víc zmatená při identifikaci v dnešní době už hodně známých hereckých es, to byla větší zabíračka, než děj samotný. Pokud se do té doby a teenagerského věku nevžijete alespoň trochu, tak nemá moc velký smysl věnovat mu čas, protože tam jde převážně o jointy, party, párty, bezvadnou muziku, chlast, ale i o buzeraci, první lásky, je to prostě koktejl všeho, co ten věk provází. A já tady seděla jak trubka u monitoru a tiše jim záviděla. Jasně, že bych spoustu situací řešila jinak, ale to už by pak přece nebylo tak opravdové i když tady toho Richard zhustil hodně do toho posledního školního dnu a noci. Mocně na mě dýchlo léto a těch ..... náct let. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (34)

  • Rovnako ako dej filmu, aj jeho natáčanie prebiehalo v Texase, predovšetkým v meste Austin. (Real Tom Hardy)
  • O roli Bennyho se ucházel Vince Vaughn, ale protože se podle režiséra Linklatera příliš podobal Benu Affleckovi, roli dostal Cole Hauser. (Marek#33)
  • Jedna šestina rozpočtu išla na licencovanie hudby. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Jennifer Lawrence: Víc než dokonalá žena

Jennifer Lawrence: Víc než dokonalá žena

28.07.2015

Phil Lord a Chris Miller (Lego příběh) měli po 22 Jump Street režírovat romantickou komedii The Rosie Project. Lucasfilm jim ale odmávnul film s mladým Hanem Solem, takže vzali nohy na ramena a… (více)

Reklama

Reklama