Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružstvá a príbehy začínajúcich študentov v posledný školský deň v Texase, v máji roku 1976. Na strednú školu Roberta E. Lee, školský ročník '77, nastupujú noví začiatočníci. Nováčikovia chlapci sú fyzicky týraní a ponižovaní, zatiaľ čo dievčatá väčšinou čelia slovným útokom a zahanbovaniu. Výrazné sú dve postavy. Nováčik Mitch Kramer (Wiley Wiggins) sa stáva hlavným terčom útokov starších študentov a spomedzi seniorov je to Randall "Pink" Floyd (Jason London), hviezda v tíme ako rozohrávač. (genetique)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

swed 

všechny recenze uživatele

Sex, drogy, rock´n´roll. Podle mého názoru velmi věrný pohled na dospívání po americku, opírající se o přirozené dialogy (aby ne, když jejich autorem je sám Linklater), retro nádech a tomu odpovídající herecké výkony (McConaughey příjemně překvapil). Je osvěžující, že se film nesnaží nic pitvat nebo řešit, jeho záměrem je sledovat 24 hodin ze života mládeže, vybavené více než malým množstvím alkoholu a marihuany (o sexuální nabuzenosti netřeba mluvit :) P.S. Afflecka jsem poznal až podle závěrečných titulků. 7/10 ()

Babous 

všechny recenze uživatele

Stejně jako 50. léta mají svoje American Graffitti, 70.léta mají tohle. Krásné zobrazení uvolněné dobové atmosféry, hodně trávy, alkoholu, lásky, zajímavé charaktery, maloměstské tradice. "Padesátá léta byla nuda, pak přišla rocková šedesátá a sedmdesátá? Stojej za houby." Z dnešního pohledu mají jak padesátá, tak sedmdesátá něco do sebe. Zajímalo by mě, jak na současnou dobu budeme vzpomínat za třicet let. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Stačí se kouknout na herecké obsazení a je jasný proč jsme tomuhle filmu nemoh odolat. Kdo z nás v roce 1993 dokázal odpovědět na otázku znáš Matthewa McConaughleyho, Bena Afflecka či Millu Jovovich ? Znám ! A za dvacet let někteří z nich maj Oscara. Bena jsem kupodivu poznal, ale u Renée Zellweger jsem se bál, že jsem jí minul, ale početný tábor fans Matta se bát nemusí, jeho minout prostě nejde ani při debutu. Samotnej film je neskutečně pohodovej a i když americký studijní život se od toho českýho liší nebo alespoň za mě lišil, to hlavní je společný, složenky v nedohlednu a vzduchem voní sex, drogy a rock 'n' roll. Z toho filmu jde taková ta správná mladická bezstarostnost a na rovinu říkám, že jsem jim to zaviděl, každej z nás by měl v tomhle období chlast, šukat a užívat si co to jen jde, protože druhý takový období už život nenabídne. Takže vy kterejch se to aktuálně týká vyserte se na mobily, facebooky a další krámy, uspořádejte mejdlo, pozvěte každou holku co se na vás hezky koukne, nakupte tři prdele chlastu a mařky, seženťe dobrou muziku a nevažte se. No trocha výchovy od strejdy Enšpígla nikdy neškodí, ale všeho s mírou, takže howgh. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Film, který se nesnaží nic řešit a jen si tak v klidu mapuje zážitky několika vybraných postaviček v poslední školní den jednoho roku. Žádné tragické zvraty, nikdo nezemře, nikdo náhle neprozří, žádná ideologická konfrontace, žádná zásadní katarze. Několik mladých herců, které dnes bereme za hvězdy a několik vtipných okamžiků. Stačí to na lepší 3*? Mně ano. 65% ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 6/10 Hudba 5/10 Efekty 5/10/// +Jovovich, Affleck, McConaughey a další herci -průměrné zpracování, navíc retro, hudba moc neohromí/// Film, který moc nenadchne. Takových už tu bylo a tenhle je až na pár výjimek normální. Musí však říct, že jsem si během sledování na postavy zbykl a začal je mít docela rád. Překvapivě je po čase rozeznáte. Navíc je zajímavé, že ve filmu začínala pěkná partička herců, kteří jsou dnes více či méně velice známí. Spíše více, protože znám dobrou polovinu. No a jestli film doporučit? Asi jo, ale nečekejte nic ohromného. Prostě poslední školní den a všichni si chtějí užívat. A i když se děj odehrává 30 let nazpět, nemám pocit že by se dnešní mládež nějak výrazně odlišovala. Snad je ta móda je dnes lepší./// Celkem 58%/// ()

Galerie (35)

Zajímavosti (34)

  • Aby rolu dostal, Wiley Wiggins klamal o tom, že vie ako nadhadzovať a hrať bejzbal. Režisér Linklater tak musel najať dvojníka na bejzbalové scény. (Real Tom Hardy)
  • Aerosmith aj v skutočnosti hral v júni 1976 v Texase, a to rovno trikrát. (Real Tom Hardy)
  • Matthew McConaughey dostal svoju rolu úplnou náhodou, keď bol jednej noci popíjať v bare, nachádzal sa tam aj casting director Don Phillips. Barman ho poznal a prstom naň ukázal Matthewovi. Ten sa s ním išiel porozprávať a onedlho mal Matthew svoju rolu. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Jennifer Lawrence: Víc než dokonalá žena

Jennifer Lawrence: Víc než dokonalá žena

28.07.2015

Phil Lord a Chris Miller (Lego příběh) měli po 22 Jump Street režírovat romantickou komedii The Rosie Project. Lucasfilm jim ale odmávnul film s mladým Hanem Solem, takže vzali nohy na ramena a… (více)

Reklama

Reklama